Hanga Ádámék létfontosságú csata előtt

Újabb fordulóhoz érkeztünk Európa legerősebb bajnokságában, ma este két összecsapással veszi kezdetét a spanyol pontvadászat 15. köre. Nyitásként rögtön egy igazi rangadóval, az Iberostar Tenerife-Valencia Basket mérkőzéssel jelentkezik az ACB Liga. A vasárnapi játéknap első találkozója magyar szemszögből kiemelt fontosságú; Hanga Ádámék idegenbeli túrán vívnak meg a Király Kupán való részvételért. A Real Madrid egy tudásához mérten alulteljesítő féllel néz farkasszemet, míg ősi riválisuk Juan Carlos Navarro nélkül szállnak harcba a Palau Blaugranában. Nézzük, mit érdemes tudnunk a spanyol alapszakasz újabb fordulójáról!

Iberostar Tenerife (9-5) – Valencia Basket (12-2)
2014. január 11. – 18:00

„Nagyon nehéz dolgunk lesz, ellenfelünk számunkra kellemetlen stílusú kosárlabdát játszik.” – fogalmazott Velimir Peraszovics, a Valencia vezetőedzője. Tény, hogy két teljesen más felfogásban pattogtató együttes néz farkasszemet egymással az alapszakasz 15. fordulójának nyitó mérkőzésén: míg a tenerifei gárda a defenzív kosárlabdát helyezi előtérbe, addig a narancsmezesek a második legtöbb pontot dobó egylet a spanyol bajnokságban. Pikáns összecsapásnak számít a Liga Endesa jelenlegi két legértékesebb játékosának csatája: kíváncsian dörzsölhetjük tenyereinket, ha egymásnak feszül Blagota Sekulic és Justin Doellman. Mindkét félnél hosszú a hiányzók listája: a hazaiaknál egészen biztos nem lép pályára Jaime Heras hátproblémái miatt illetve Fociusz Lampropulosz. Jó hír viszont, hogy Juan P. Gutiérrez hosszú hetek után zöld jelzést kapott, vele számolhat Alejandro Martinez. A túloldalon a múlt heti hármasfogat (Vladimir Lucsics, Serhiy Lishchuk és Pablo Aguilar) szolgálataira nem támaszkodhat a Valencia. Lubos Bartonnak különleges lehet a mai találkozó, 200. ACB meccsén lehet csapata segítségére. Mindenképp érdekes, fordulatos derbire van kilátás, ahol nagyobb esély van a vendég diadalra.

Cajasol (6-8) – Rio Natura Monbus (4-10)
2014. január 11. – 19:00


A szombati játéknap második mérkőzése sem tűnik unalmasnak az előjeleket vizsgálgatva, két hasonló tudásbeli csapat méri össze erejét Sevillában. A Cajasol többnyire az elvárásoknak megfelelően teljesít, míg az Alberto Corbacho-Mike Muscala-Mario Delas fémjelezte Rio Natura Monbus a vártnál több vereséget gyűjtött már be. Átlagban Aito García Reneses tanítványai vétik a legkevesebb technikai hibát (17,8) míg ellenfelük a legtöbbet (23,6). A Cajasol teljes játékoskeretével készülhetett az ütközetre, a galíciaiaknál viszont Inaki Sanz nincs bevethető állapotban illetve Pavel Pumprla játéka is kérdéses. Nem számíthat egyszerű meccsre a sevillai egylet, Tomás Satoranskynak és Scott Bamforthnak is legjobbját kell nyújtania, hogy otthon tartsák a győzelmet.

Gipuzkoa Basket (8-6) – Laboral Kutxa (7-7)
2014. január 12. – 12:00


Kőkemény baszk rangadóval indul a vasárnap, amelyen Hanga Ádámék továbbra is a Király Kupán való részvételért küzdenek – ahogy a vendéglátók is. A vitoriai együttes nem hibázhat, csak a győzelem fogadható el, hogy 2012 után (Lóránt Péter) ismét magyar szereplője lehessen Európa legrégebbi és legnívósabb hétvégi tornájának. Ehhez éppenséggel Lóránt ex-csapatán kellene átlépniük, amely a liga második leghatékonyabban védekező (69,2) együttese, míg a Laboral Kutxa offenzív játékát tekintve a dobogó legalsó fokán helyezkedik el (81,6). Minden ott dől el, melyik gárda tudja ráerőltetni akaratát a másikra. Sergio Scariolo mester a Panathinaikosz elleni derbin már bevetette az olasz Guiseppe Poetát, de Lamont Hamiltonra továbbra sem számíthat. Kétséges az argentin Andres Nocioni játéka is, de biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtesz a 2004-es olimpiai aranycsapat tagja, hogy segíteni tudja klubját. Honfitársunkra komoly feladatot bízhat a spanyol mester: gyors ritmusváltásaival, atletikusságával sok fejtörést okozhat a san sebastiani védőknek. A fogadóirodák 67 százaléka bízik a vendégek végső sikerében.

Real Madrid (14-0) – Baloncesto Fuenlabrada (4-10)
2014. január 12. – 12:30

„Lehetetlen nyerni Madridban.” – nyilatkozta szkeptikusan Andy Panko, a vendégek kulcsjátékosa. Igaz, ami igaz csodaszámba menne, ha épp a fuenlabradai gárda venné el a Király Gárda veretlenségét. A madridiak egy mérkőzésre vannak az ACB liga valaha volt legjobb szezonkezdetétől: ősi riválisuk, a Barca a 2009/2010-es bajnoki idényt 15-0-s rohammal kezdte olyan játékosokkal a fedélzetén, mint Juan Carlos Navarro, Ricky Rubio, Pete Mickeal, Gianluca Basile…Holnap félgőzzel is révbe érhet Pablo Laso legénysége; de főszerepet kaphat a 2018-ig szerződést hosszabbító Sergio Rodríguez vagy éppenséggel a 200. spanyol tétmérkőzését vívó Rudy Fernández. Az egyetlen érdekes match-up párosítást a festékben rendezhetik le maguk között Nikola Mirotic és Andy Panko. A többi poszton jóval mélyebb rotációs lehetőségekhez nyúlhatnak a „blancók”, a vendégeknek egyetlen céljuk a kiütéses vereség elkerülése lehet.

FIATC Joventut (7-7) – Bilbao Basket (6-8)
2014. január 12. – 12:30


A badalonai együttes az elmúlt fordulóból elcsent idegenbeli győzelmével hangolódhatott a baszkok ellen, akik ugyan bravúrt nem tudták elérni a Valencia ellen, ám egy kosárnyi vereségük bizakodásra adhat okot a pocsék szezonkezdést követően. Alex Mumbrú, Raul Lopez és Roger Grimau is egykori sikerei színhelyére tér vissza, ahol igazán szoros, feszült, küzdelmes összecsapást remélnek a szurkolók. Mindkét gárda harcban van még a Király Kupa belépőhöz, e tény is külön pikantériát adhat a találkozónak. Akár egy labda is dönthet a győztes kilétéről; lehetetlenség megjósolni a mérkőzés kimenetelét.

FC Barcelona (9-5) – UCAM Murcia CB (5-9)
2014. január 12. – 12:30


Tegnap este bombaként robbant a hír, hogy a Murcia egy hónapos szerződést kötött a gránátvörös-kékekkel mindent elérő hosszú hónapokat kihagyó Pete Mickeallel. Mint ismeretes az amerikai az elmúlt két szezonban kétszer is tüdőembóliában szenvedett, visszatérése igazi csodaszámba megy és tökéletes bizonyítéka a kosárlabda iránti elkötelezettségének. A 3-4-es posztos játékos hivatalos bemutatása jövő hétre esik, így korábbi csapata ellen még biztosan nem fog játszani. Támadásban a negyedik legtöbb pontot értékesítő Murcia (80,1) érkezik a negyedik leghatékonyabban védekező klubhoz (71,5). A Berni Rodriguez-Scott Wood-Kim Tillie vezette Murcia még sohasem tudott győzedelmeskedni a Palau Blaugranában; valószínűleg vasárnap sem szakad meg ez a rossz sorozata a vendégeknek. Juan Carlos Navarro sérüléssel bajlódik, hétközi Euroliga mérkőzésén sem tudott pályára lépni, de a brazil kisember, Marcelinho Huertas tökéletesen helyettesítette a katalánok élő legendáját. A jóval magasabban rangsorolt és minőségibb játékoskerettel rendelkező Xavi Pascual legénység számára csak a győzelem elfogadható.

Herbalife Gran Canaria (10-4) – La Bruixa D’or (4-10)
2014. január 12. – 13:00


Papírforma győzelemmel biztosíthatja a tabella harmadik pozícióját a kanári-szigeteki együttes, a katalánok esélytelenként aposztrofálva, tehermentesen szállhatnak harcba Brad Newleyék ellen. A találkozó legérdekesebb pontjában a védekezést említhetjük meg: a védőlepattanók megszerzéséért folytatott harcban (28,2) vezető szerepben tündököl a hazai fél, míg a támadó pattanók begyűjtésében a katalánok az előkelő 4. helyen állnak (11,9). Josh Asselin mérföldkőhöz érkezett: ő (is) 200. elsőosztályos spanyol mérkőzésén léphet parkettre. Mindkét oldalon egy-egy meghatározó játékos nem került benevezésre: a citromsárga mezesek tovább kénytelenek nélkülözni a palánk alól Xavi Reyt, míg a katalánok Rasmus Larsen egységeire nem számíthatnak.   

Unicaja Malaga (8-6) – CB Valladolid (2-12)
2014. január 12. – 18:00


Az elmúlt fordulóban triplaparádét zúdítottak ellenfelükre a malagaiak valamint az Euroligában is az Anadolu Efes otthonából tudták elcsípni a sikert, így Nik Caner-Medley-ék magabiztosan fogadhatják a ligautolsó Valladolidot. Joan Plaza tanítványai újra tudásuknak megfelelően kosárlabdáznak, szintén elképzelhetetlen egy esetleges vendég diadal. Jason Rowe és Danilo Andjuszics ugyan megnehezíthetik a Király Kupának otthont adó – és ezzel automatikus kvalifikáló – gárda dolgát, de az is könnyen elképzelhető, hogy Ryan Toolsonék már az első félidőben lerendezik a meccs érdemi kérdéseit.

Tuenti Movil Estudiantes (3-11) – CAI Zaragoza (7-7)
2014. január 12. - 18:30


„Meg kell vernünk őket, ha ott akarunk lenni a Kupán.” – mondta ellentmondást nem tűrően Victor Sanikidze, a Zaragoza játékosa. Quino Colom egykori csapatát fogadja, amely nem kevés fejtörést okozott a 14. körben a Real Madridnak. Nehéz lenne egyértelmű favoritot kikiáltani, a fővárosi kiscsapat is egyre jobb formába lendült, nem lesz egyszerű dolga a Giorgi Shermadini-Victor Sanikidze-Damjan Rudez trió vezette Zaragozának. Uros Slokar csípőproblémái miatt kétséges, hogy beöltözik, de Marcus Finley-ről is elmondható ugyanez. A múlt heti MVP, Dejan Ivanov kiemelkedő performanszára holnap is szüksége lesz az Estudiantesnek, ha azt szeretné, hogy vezetőedzője Txus Vidorreta győzelemmel ünnepelhesse 300. edzőként eltöltött derbijét. 

Az alábbi mérkőzések élőképpel tekinthetők meg ezen a linken, továbbá a következőn is:
- Iberostar Tenerife - Valencia Basket Club
- Gipuzkoa Basket - LABORAL KUTXA
- Real Madrid - Baloncesto Fuenlabrada
- FIATC Joventut - Bilbao Basket
- FC Barcelona - UCAM Murcia BC
- Herbalife Gran Canaria - La Bruxia D'or
- Tuenti Movil Estudiantes - CAI Zaragoza

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus