Hangáék a Fuenlabrada ellen zárják az évet

A Laboral Kutxa sikerrel fejezné be a 2015-ös évet - középpontban a Real Madrid-Barcelona örök klasszikus! 

Morabanc Andorra – Herbalife Gran Canaria
2015. december 27. – 13:00

Nehéz összecsapásra számíthat a kanári-szigeteki együttes, amely a komolyabb skalpokat is begyűjtő Andorra otthonába látogat. A vendég sikerhez elengedhetetlen, hogy a Kevin Pangos-Albert Oliver irányítópáros legjobb formáját előhúzva szervezze támadásait. Aito Garcia legénységének leginkább periméter védekezésére kell nagy hangsúlyt fektetnie, ugyanis a hazaiak rendszerint távoli dobásaikkal kényszerítik térdre ellenfeleiket. Szükségük is lesz David Navarróéknak a hatékony periméter játékra, ugyanis a festékben előnyt élvez a Sitapha Savané-Alen Omic-Pablo Aguilar triumvirátus. Árnyalatnyival esélyesebb a vendég egylet, ám van olyan mély az Andorra rotációja is, hogy kihasználva riválisa hibáit, otthon tartsa a győzelmet. 

Dominion Bilbao Basket – FIATC Joventut
2015. december 27. – 13:00

Mindkét gárda jóval tudása és renoméja alatt pattogtat: a 11-12. pozícióban helyezkednek el a tabellán, negatív mérleggel és csupán 5-5 sikerrel...Ha mindkét gárda jobbik énjét mutatná, akkor remek párharcok alakulhatnának ki. Egyes poszton tavalyi csapattársak néznek farkasszemet egymással: a baszk offenzívát idén már Clevin Hannah, míg a katalán támadásokat Demond Mallet irányítja – kettejük csatája meghatározó faktor lehet az összecsapásban, amelyen fő pontgyárosokká is előléphetnek. A mérkőzés leglátványosabb match-upját Dairis Bertans és Brandon Paul nyújthatják, akik a mezőny minden szegletéből jól tüzelnek, bár ugyanez elmondható a katalán Sergi Vidalról is. Döntő tényező lehet a triplázás is: bár a Bilbao sem rossz e statisztikában, a mérleg nyelve Salva Maldonado tanítványai felé billen. A lepattanózásban, a palánkok alatt kiegyenlített adok-kapok várható, így joggal bízhatunk egy izgalmas, szoros meccsben, amelyen nehéz egyértelmű esélyest megnevezni. 

Movistar Estudiantes – Baloncesto Sevilla
2015. december 27. – 13:00

Égető szüksége lenne a fővárosi kiscsapatnak a diadalra, hogy végre esélye legyen elmozdulni a kieső zónából, ám a javuló tendenciát nyújtó Sevilla ellen nem lesz könnyű dolga! A vendégek aktuális formáját nagyban a Bostjan Nachbar-Bernie Rodriguez-Scott Bamforth trió határozza meg, így e játékosok semlegesítése lehet az elsődleges célja az Estudiantesnek. Luis Casimiro legénységének pedig a festékbeli védekezésre kell nagy figyelmet szentelnie - ott ugyanis a Nacho Martin-Xavi Rey-Juancho Hernangómez fémjelezte Estudiantes élvez előnyt. Kontrollált játékkal és az előző fordulókban mutatott játéka alapján elorozhatja a győzelmet a Sevilla. 

Iberostar Tenerife – Valencia Basket Club
2015. december 27. – 13:00

A klub történetének legjobb szezonkezdetén van túl a Valencia (22-0 beleszámítva az Európa Kupát) és könnyen előfordulhat, hogy veretlenül kezdheti meg a 2016-os esztendőt is! A siker nem véletlen, hiszen a minőségi rotáció mellett tökéletes összhang uralkodik a játékosok és a szakmai stáb között, mindenki tudja mikor és mennyit kell hozzátennie a győzelmekhez. Bár a tenerifei hátvédsor (Nicolás Richotti-Rodrigo San Miguel-Arco Salva) is meglehetősen képzett játékosokból áll, ám az önbizalomtól duzzadó Guillem Vives-Rafa Martinez-Jon Stefansson trió ellen – még Sam Van Rossom nélkül is – kevés lehet. Bedobó poszton is dominálhat a narancsmezes gárda: Javier Beiránéknak komolyan meggyűlhet a bajuk Fernando San Emeterióékkal. A legnagyobb erődemonstrációt azonban a körtében tarthatja a Valencia: a Blagota Sekulic-Joseph Jones duó valószínűleg kevésbé eredményesen tudja majd féken tartani a Bojan Dubljevics-Justin Hamilton-John Shurna-Luke Sikma négyest. A kanáriknak extra, míg a vendégeknek meglehetősen rossz performanszot kellene nyújtaniuk, hogy meglepetés szülessen a találkozón. 

Laboral Kutxa – Montakit Fuenlabrada
2015. december 27. – 18:00

A Laboral Kutxa az erőn felül teljesítő, jelenleg a 6. (!!) pozícióban tanyázó fővárosiakat látja vendégül, így nem veheti félvállról a találkozót. A baszkok a harmadik legjobban támadó együttes a pontvadászatban (a Real Madrid és a Valencia után); érdemes „erőltetniük” a gyors akciókat, amelyek megzavarhatják a felállt védelem ellen hatékonyabban mozgó Fuenlabradát. Bár nincs egy súlycsoportban a két fél, a fővárosiak csapatjátékába már sok rivális bicskája beletört. Ezúttal is meghatározó tényező lesz a Dairus Adams-Mike James amerikai irányítópáros játékszervezése, amelyet nehéz lesz fékentartania Ricardo Urizéknak. Érdemes lesz kellő figyelmet szentelniük a baszkoknak az Ivan Paunics-Alex Urtasun hátvédpárosra periméteren, bár Fabien Causeur vezetésével domináns lehet a mezőny e szegletében is a Laboral Kutxa. A vendég csapat legsebezhetőbb pontja éppen bedobó poszton található, így Hanga Ádám ismét pazar megmozdulásokkal válhat főszereplővé. A fővárosiak magasembereire sem lehetett eddig panasz (David Wear, Josip Sobin), de a festékben Jannisz Buruszisz irányításával fizikailag is fölényben tudhatja magát Velimir Peraszovics legénysége. Hazai pályán, nívósabb kerete miatt is kötelező győzelem előtt állnak Hanga Ádámék. 

CAI Zaragoza – Retabet Gipuzkoa Basket
2015. december 27. – 18:00

A Zaragoza ezúttal nem hibázhat, a ligautolsót fogadja hazai környezetben. Az idény kezdete előtt még jóval előkelőbb helyre taksált galíciaiak pokolian szenvednek, továbbra is keresik optimális formájukat. Bár riválisukról is ugyanez elmondható, akiknek a legnagyobb gondot védekezésük jelenti – az előző fordulóban is 91 pontot kaptak a Laboral Kutxától, bár ott meglepően lelkes kosárlabdával rukkoltak elő. Amennyiben újra elő tudnák húzni azt a felszabadult játékot Jordi Grimauék, úgy lehetne keresnivalójuk Zaragozában is. Két ex-zaragozai (Pedro Llompart, Marcus Landry) térnek vissza egykori sikereik helyszínére; az irányítóra kemény csata vár, Tomás Bellas-t kellene kikapcsolnia a mérkőzésből. Bár Marcus Landry érkezésével valamelyest acélosabb lett a san sebastiani egylet belső sora, a Zaragoza mégis e téren erőltetheti rá leginkább akaratát ellenfelére frissen szerzett játékosukkal, Viacheslav Kravtsovval. 

Unicaja – ICL Manresa
2015. december 27. – 18:00

Az Unicaja háza tájékán is bőven kijutnak a problémákból: az andalúzok újabb hullámvölgyben vannak, talán új debütálójuk, az egyes posztra érkezett Demarcus Nelson segíthet rajtuk, akire a pontgyártásban is aktívan számítanak. Az alapszakasz feléhez közeledve talán csak a legelvakultabb katalán szurkolók gondolhattak arra, hogy Jermaine Thomasék jobb mérleggel lépnek parkettre ellenfelük otthonában! A Manresa nagyon sokat fejlődött periméteren: a Chase Simon-Ruslan Otverchenko páros méltó riválisa lehet az Edwin Jackson-Jamar Smith kettősnek, akik mostanában szintén csak árnyékuk önmaguknak. Az andalúzoknál konstans teljesítménnyel szolgál Mindaugas Kuzminskas – a litván megállítása komoly kihívást jelenthet a vendégeknek. A katalánok ásza, Dejan Musli lelkes játékkal okozhat kellemetlen perceket, de a Fran Vázquez-Richard Hendrix-Will Thomas triónak előbb-utóbb fel kell őrölnie a centert. Bár nem vehető azonos súlycsoportba a két fél, Joan Plaza hada komolyan megizzadhat a bajnokság egyik üde színfoltjával.

Real Madrid – FC Barcelona Lassa
2015. december 27. – 19:00

Az alapszakasz 13. fordulójában elértünk a spanyol kosárlabda „Mekkájához”, az örök klasszikushoz, a két gigászi klub egymásnak feszüléséhez! Az ősi riválisok ugyanolyan mutatóval (11-1) várhatják a megmásíthatatlan – ebben a szezonban az első - rangadót, ám az utóbbi időszakban talán a Real Madridnak alakultak jobban szája íze szerint a találkozók – a „blancók” ugyanis 10-0-ás menetelésben tartanak a bajnokságban (emlékezhetünk, rögtön az első fordulóban szenvedtek vereséget hazai pályán a Valenciától) illetve nemzetközi porondon is a maguk kezébe vették sorsukat katasztrofális idénykezdetük után. A Barcelonáról sem mondható el különösebb negatív kritika – egyetlen vereségét hosszabbításban szerezte Vitoriában -, bár az Euroligában akadt egy-egy nem várt malőr. A felek rendkívül jól ismerik egymást, azonban mindkét gárdánál akadnak neves hiányzók. A Királyi Gárda nem számíthat Rudy Fernándezre, míg a gránátvörös-kékek Carlos Arroyóra, Alex Abrinesre, sőt Tomás Satoransky is sérüléssel bajlódik. A cseh energiabomba azonban valószínűleg vállalni fogja a játékot, bár kérdés mennyire tud így hatékony lenni Sergio Rodriguezzel szemben. Látványosabbnál látványosabb match-upok emelhetik a rangadó színvonalát: az egyik leginkább várt párharcot Sergio Llull és Pau Ribas vívhatja. A katalánok hátvédsora talán egy kicsit mélyebb (Brad Oleson, a 90. (!) "El Clasico-ját" vívó Juan Carlos Navarro), habár amennyiben Jaycee Carrollra nem fordítanak kellő figyelmet, úgy bajba kerülhetnek. Kemény adok-kapok alakulhat ki Sztratosz Perperoglu és a visszatérő K.C. Rivers-Andrés Nocioni duó között is, lesz miért dörzsölnünk tenyereinket. A fiatal tehetségekről sem illik megfeledkeznünk: a hazaiaknál Luka Doncic, míg túloldalon Marcus Eriksson figyelemfelkeltő akciókkal színezhetik a titánok harcát. Kulcsfontosságú tényezőnek vehetjük a lepattanózást, a festékbeli játékot: a 650. (!) tétmérkőzésén pályára lépő Felipe Reyes a fineszes megoldásairól híres Ante Tomic-csal néz farkasszemet. Szoros küzdelem várható, főleg ha a Samardo Samuels-Shane Lawai centerpáros is hozzáteszi a magáét és fizikális fölénybe kerül Gustavo Ayónékkal szemben. Hat évvel ezelőtt napra pontosan a katalán óriás Ricky Rubio vezetésével gyakorlatilag felmosta a padlót a Real Madriddal a fővárosban (57-79); meglátjuk idén is szerencsét hoz-e a Barcának a 27-es szám. 

UCAM Murcia – Rio Natura Monbus
2015. december 27. – 21:00

A kör utolsó összecsapása is kellő izgalmakat tartogat, hiszen a Murciában bőven éghet a visszavágás vágya. 2014. január 19-én iszonyatos pofonba szaladtak bele a hazaiak a Rio Natura Monbus ellen (47-83), amelyet most jóvá tehetnek az amúgy is sorozatban három vereséggel érkőző obradoiroiak ellen. A vendég hátvédek elsődleges feladata megakadályozni az élete formájában pattogtató Facundo Campazzo rohanását, aki egyértelműen a Murcia sikerkovácsa. Amennyiben Scott Woodék minimalizálni tudnák a vendég triplaesőt (Adam Waczynski-Santiago Yusta-Eimantas Bendzius által), úgy a maguk javára fordíthatnák a találkozót. A festékben ugyanis jócskán a Nemanja Radovic-Augusto Lima-José Angel Antelo trió élvez előnyt, a mezőny e szegmensében erődemonstrációt tarthat a Murcia. 

HAJRÁ HANGA, HAJRÁ THOMAS, HAJRÁ MAGYAR KOSÁRLABDA!

Valamennyi találkozó az alábbi linken élőképpel követhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus