Hatalmas bravúr: a Valencia elvette a Madrid pályelőnyét

Fergeteges összecsapást vívott a Real Madrid a Valenciával, amely megtréfálta a Királyi Gárdát - a Barca ismét könnyen diadalmaskodott!

Real Madrid – Valencia Basket Club: 89 – 93 (22-31, 19-22, 30-20, 18-20)

Hatalmas szívvel és odaadással küzdött a Valencia, amelynek meglett az eredménye: kiváló első félidejének és higgadt hajrájának köszönhetően kerekedett felül a Királyi Gárdán, amellyel elvette riválisa pályaelőnyét! Kresimir Loncar és Pau Ribas nélkül állt fel a vendégek kezdő5-öse, de ez sem zavarta meg Romain Satóékat, aki triplával nyitotta a rangadót. Nem kellett sokat várni a pontgyártásban a Real Madrid spanyol ászára, Sergio Llull-ra sem, aki egymást követő egységeivel megszerezte csapatának a vezetést (9-5). Carles Duran tanítványait azonban nem lehetett megállítani, aki pályára lépett ihletett formában pattogtatott (9-10). Hét percen keresztül fej-fej mellett haladtak a felek, ám a Guillem Vives-Sam Van Rossom páros ritmusváltására nem tudtak érdemben reagálni a „blancók” – Pablo Laso nem várhatott tovább az időkéréssel (22-31). A második szakasz kezdetén 0-7-es etapot repesztettek Bojan Dubljevicsék, valósággal sokkolták a fővárosiakat - így a hazaiak vezetőedzője ismét kénytelen volt maga köré hívni tanítványait (22-39). Az intelmek és Andrés Nocioni sokoldalú játéka lendített az Euroliga győztes csapat hatékonyságán (34-43), de a félidő előtti utolsó percek újfent a narancsmezesek szája íze szerint alakultak: Nemanja Nedovicsék ellenállhatatlan formában tüzeltek periméterről (41-53). A harmadik negyedben sem változott sokáig a játék képe, a Valencia magabiztosan tartotta a lélektanilag fontos tíz pont körüli előnyt (52-63). Szinte tapintani lehetett a feszültséget a két gárda között, Carles Duran-nál pedig egy szerinte téves ítéletnél elszakadt a cérna: a vezetőedző szinte kirúgta az arénából a labdát, amelyért járt a technikai – Felipe Reyes és Gustavo Ayón találataival pedig régen látott közelségbe érkezett a Királyi Gárda (59-65). A rendes játékidő záró szakaszára teljesen nyílttá vált az összecsapás, a vendégek támadójátéka látványosan megtorpant (71-73). A vezérszerepet magára öltő Sergio Llull és Andrés Nocioni irányításával hosszú idő után újra átvette a vezetést a Real Madrid (74-73), sőt védekezésén szigorítva őrizte is minimális előnyét (79-75 – 35. perc). A Valencia azonban nem volt hajlandó megadni magát, őrületes hajrára volt kilátás. Abban talán csak a legelvakultabb vendég szurkolók hittek, ami ezután következett: hihetetlen akaraterőről tanúbizonyságot téve 0-14-es rohanást mutatott be Carles Duran legénysége, elnémítva a több, mint tízezer fős hazai publikumot (79-89). Ám két perc rengeteg idő a kosárlabdában, amelyet ezúttal is bizonyított a Király Kupa győztes Madrid: 26 másodperccel a lefújás előtt újra ellenfele nyakában lihegett (89-91). Az addig hibátlan performansszal szolgáló Felipe Reyes azonban elvétette az egyenlítést érő dobást, a lepattanót pedig megkaparintotta a vendég gárda. A taktikai faultért járó két büntetőt higgadt fejjel jutatta a gyűrűbe Guillem Vives, a fentmaradó öt másodpercben pedig már nem tudott csodát tenni a Királyi Gárda (89-93). 
Kevesen hittek benne, hogy Kresimir Loncar és Pau Ribas nélkül is meg tudja majd szorongatni jóval magasabban rangsorolt ellenfelét a Valencia, ám csapatként egészen elképesztő performansszal rukkolt elő, így teljesen megérdemelten orozta el riválisa pályaelőnyét. 

A három győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 1-1.

A Real Madrid legjobb dobói: Llull 28/21, Reyes 17, Nocioni 12/6
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Dubljevics 18/6, Vives – Nedovics 14/6 – 14/6, Van Rossom 13/9

A mérkőzést összefoglaló videó
Sergio Llull hatalmas hárompontosa

A mérkőzés utolsó 110 másodperce

Tökéletes összhang a Valenciánál

FC Barcelona – Unicaja: 91 – 70 (23-23, 27-14, 17-18, 24-15)

A kezdést követően joggal reménykedhettek a semleges szurkolók egy izgalmas, kiegyenlített párharcban, ám a Barcelona hátvédjei és Justin Doellman a második etapban ellentmondást nem tűrve pattogtattak, amely megalapozta kényelmes előnyüket. Aki péntek este is követte a két gárda egymásnak feszülését, annak a rajtot illetően „deja vu” érzése lehetett: Tomas Satoransky irányításával 5-0-val indított a regnáló bajnokcsapat (5-0). Ám csak eddig tartott a hasonlóság, ugyanis az Unicaja ezúttal jobbik arcát mutatta: Jayson Granger és Will Thomas révén jóval hatékonyabb offenzívát produkált (10-13). 4/4-gyel indított a 6,75-ös vonalon túlról is, amelyből Carles Suárez kettőt rámolt be (16-21), de az első negyedben már 11 pontig jutó Tomas Satoransky és Marcelinho Huertas is szintet emeltek játékukban és kiegyenlítettek a negyed végére (23-23). A folytatásban egyre inkább tudta ráerőltetni akaratát ellenfelére a gránátvörös-kék egylet (32-25), Mindaugas Kuzminskas megvillanását Alex Abrines két egymást követő hárompontossal feledtette (40-28). A Malaga zónával sem tudta megakadályozni a katalánok triplagyárosait – akik 11 próbálkozásukból hetet elsüllyesztettek az andalúz gyűrűben – a menetelésben; a félidőre magabiztos előnnyel térhetettek Xavi Pascual tanítványai (50-37). A szünet sem törte meg a katalán óriás lendületét: az irányítópáros mellett Justin Doellman is látványos akciókkal keserítette riválisa életét (59-43). A harmadik negyed végén úgy tűnt, hogy sikerült megráznia magát az andalúz gárdának, de felzárkózási kísérletét meghiúsította a kiváló kontrolljátékkal előrukkoló hazai egylet (67-55). A rendes játékidő záró szakaszának elején minden erejét összeszedve nagy hajrát indított a Jayson Granger-Stefan Markovics fémjelezte Unicaja, de a csapatként domináló Barcelona védelme tökéletesen működőtt és könnyűszerrel verte vissza az andalúz rohamot. Ugyan az izgalmas végjáték ezúttal is elmaradt, de Mario Hezonja utolsó megmozdulása igazán látványosra sikeredett – járt is érte a hatalmas taps (91-70). 
A Barcelona fantasztikus összhangban, minden játékelemben dominálva karnyújtásnyira került sorozatban 9. (!) döntőjéhez. 

A három győztes mérkőzésig tartó párharc állása: 2-0 az FC Barcelona javára.

Az FC Barcelona legjobb dobói: Satoransky 19/9, Huertas – Doellman 14/9 – 14/3, Abrines 9/9
Az Unicaja legjobb dobói: Granger 16/6, Thomas 12/3, Markovics 9/3

A mérkőzést összefoglaló videó
Serge Ibaka is jelen volt a Palau Blaugranában

Mario Hezonja szenzációs zsákolása

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus