Hazai pályán bukott a Barcelona!

A kör legnagyobb meglepetését a Barca bukása okozta, míg Sasha Vujacic kiváló bemutatkozáson van túl!

Morabanc Andorra (2-3) – Herbalife Gran Canaria (1-4): 91 – 86 (25-20, 15-23, 26-24, 25-19)

Újabb nagy skalpot gyűjtött az újonc gárda: ezúttal Aito Garcia Reneses legénysége hajtott fejet előtte! Mindkét csapat nagy elánnal vetette bele magát a találkozóba: hazai oldalon Shaun Green és Betinho Gomes, míg túloldalon a Walter Tavares-Levon Kendall páros gondoskodott a pontszerzésről – az első etap végén azonban az Andorra ment némi fórral (25-20). A vendég vezetőedző alapos fejmosásban részesítette tanítványait a könnyű kosarak miatt, amely a folytatásban keményebb védekezésre sarkallta Tomás Bellásékat, akik 0-8-ás rohanással kezdték a második szakaszt (25-28). Nem hagyta magát leszakítani a hátvéd duó (David Navarro-Thomas Schreiner) irányította Andorra, így a félidei nagyszünetre csupán egy kosárnyi hátránnyal térhetett (40-43). A harmadik szakaszt nagy hullámvasútazásként lehet felidézni: már tizenkét ponttal is vezetett a hazai egylet (62-50), de a vendégeknél Albert Oliver megrázta magát és Txemi Urtasunnal karöltve újra meccsbe hozták övéiket a rendes játékidő záró etapjára (66-67). Nagyon izgalmas hajrá indult, fej-fej mellett haladtak a felek – megjósolhatatlan volt a győztes kiléte még másfél perccel a lefújás előtt is (86-86). Ám ekkor David Navarro újfent clutch-playerré lépett elő: óriási hárompontosával megadta a kegyelemdöfést a kanáriknak. Tizennégy másodperce maradt kiegyenlítenie a Herbalife Gran Canariának, de DeJuan Summers dobása célt tévesztett – az Albert Oliver taktikai faultjáért járó büntetőket pedig precíz csuklóval értékesítette Thomas Schreiner, kialakítva a végeredményt (91-86).
A Laboral Kutxa után még egy nagy csapatot kényszerített térdre az Andorra, amelyben öt játékos is kétszámjegyű pontszámmal zárt. Betinho Gomes mellett David Navarro sokrétű játékkal segítette csapatát (19 pont, 6 gólpassz, 2 lepattanó) – az andorrai közönségnek pedig a látványra sem lehetett panasza.

A Morabanc Andorra legjobb dobói: Gomes 23/15, D. Navarro 19/3, Schreiner – Ivanov 12/6 – 12/3
A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Kendall 17, T. Urtasun 15/3, Oliver – Summers 11/9 – 11/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

Thomas Schreiner és Betinho Gomes csodaszép alley-oop összjátéka:

Betinho Gomes remek megmozdulása:


Bilbao Basket (4-1) – Baloncesto Sevilla (0-5): 89 – 61 (25-15, 21-19, 24-9, 19-18)

Sorozatban ötödik vereségét is elszenvedte a Sevilla, amely ezúttal a Bilbao vendégeként futott bele a hatalmas pofonba. A baszkok már a mérkőzés legelején tudatosították Audie Norris tanítványaiban, hogy nincs keresnivalójuk ellenük. A hazai fél rögtön egy 9-0-s rohanást repesztett, de a folytatásban sem találta a megfelelő ellenszert a baszk támadásokra a Sevilla (22-5). Ugyan Alex Urtasun egységeivel némileg megkezdte a felzárkózást, de Sito Alonso legénysége így is megtartotta az első etap végére a kétszámjegyű fórt (25-15). A folytatásban Pierre Oriola vette vállára csapatát, így a vendégek addig nem látott közelségbe érkeztek a 16. percben (32-29). A hazai időkérés egyértelműen jót tett a fejekben: Alex Mumbrú kifinomult megmozdulásaival hűtötte a kedélyeket – a nagyszünetre magabiztos fórral térhetett a házigazda (46-34). A fordulást követően még nagyobb fokozatba kapcsoltak Raul Lopezék: 16-0-s futással végleg megpecsételték ellenfelük sorsát (62-34). A fentmaradó játékrészben már igazi baszk örömjátéknak lehetett tanúja a miribillai közönség, amelyen minden hazai játékos parkettre léphetett. A vendég együttes lélektelenül, vezéregyéniség(ek) nélkül pattogtatott, a játék minden statisztikai mutatójában jócskán alulmaradt riválisától. A Bilbao csapatként is kiváló produkciót nyújtott, több játékosa is nagyon hasznos játékkal járult hozzá a sikerhez – elég csak megemlíteni Quino Colom 8 pontos, 9 gólpasszos, 5 lepattanós performanszát.

A Bilbao Basket legjobb dobói: Bertans 17/9, Mumbrú – Todorovic 10/6 – 10, Hervelle 9/3
A Baloncesto Sevilla legjobb dobói: Oriola 11, A. Urtasun – Byars 10/6 – 10/6

A mérkőzést összefoglaló videó:

Latavious Williams hatalmas zsákolása:


CAI Zaragoza (3-2) – UCAM Murcia (3-2): 82 – 63 (27-13, 12-22, 26-14, 17-14)

Végtelenül simán alakult a két középcsapat egymásnak feszülése, amelyen a Zaragoza a második félidőben esélyt sem adott a liga egyik - pozítiv értelemben vett - meglepetésgárdájának. Hihetetlen első negyedet produkált az andalúz egylet: nem hibázott kétpontos dobást (!), így mezőnybeli 83 százalékos mutatója sem volt meglepő, amellyel valósággal sokkolta a Murciát (27-13). A második negyed elején sem változott a Zaragoza támadásbeli intenzitása, a különbség már a húszpontos határt súrolta (34-15). A nagy fór tudata kissé kényelmessé tette az andalúzokat, amelyet a Scott Wood-José Angel Antelo-Carlos Cabezas trió kíméletlenül kihasznált: az első félidő végére visszajött a meccsbe a Murcia (39-35). A fordulást követően újra az első negyedbeli magabiztosságával rukkolt elő a Zaragoza: ugyan a pontgyártásban nem vállalt főszerepet Pedro Llompart, ám mezőnyben nagyon hatékony játékkal (4 pont, 11 gólpassz, 11 lepattanó) segítette társait, akik közül Jason Robinson periméterről és betörésből is eredményes volt, míg a szerb centerpáros (Stevan Jelovacs – Rasko Katics) a festékben dominált (65-49). Bár a negyedik negyedben mozgosította utolsó erejét is Diego Ocampo legénysége (65-56), a Zaragoza tudatos játéka megálljt parancsolt a vendégeknek, amely nagyarányú és értékes győzelemhez juttatta a vendéglátókat. 
A Murcia nem tudta megnehezíteni a minden statisztikai elemben felülkerekedő andalúz alakulat dolgát, amely a lepattanócsatában is komoly erődemonstrációt tartott (37-23).

A CAI Zaragoza legjobb dobói: Robinson 17/9, Jelovacs – Katics 15/6 – 15, Landry 13/3
Az UCAM Murcia legjobb dobói: Wood 15/12, Antelo 12/6, Cabezas 10/6

A mérkőzést összefoglaló videó:

José Luis Abos családja egy emlékplakettet kapott a kiváló edző emlékére:

Joan Sastre zseniális megmozdulása:

Scott Wood buzzere:


Unicaja Malaga (5-0) – Gipuzkoa Basket (0-5): 74 – 59 (15-15, 15-13, 20-18, 24-13)

Három negyeden keresztül jól tartotta magát a baszk együttes, ám a negyedik etapban kiütközött a két gárda közti differencia, amely meghozta az Unicaja kötelező diadalát. Mindkét fél idegesen lépett parkettre; az első negyedben egymás hibáiból éltek a csapatok, egállal vághattak neki a második szakasznak (15-15). A san sebastiani egylet a David Doblas-Jared Jordan páros pontjaival állva hagyta az andalúz gárdát (18-26) – így Joan Plaza kénytelen volt belenyúlni a mérkőzés alakulásába. A letolás jót tett Fran Vázquezéknek: 12-2-es rohanást repesztve rendezte sorát a Malaga, bár így is csak két egységnyi fórral mehetett a nagyszünetre (30-28). A továbbiakban is akadozott az andalúz offenzíva, csak néhány kosárnyira tudta leszakítani Jaume Ponsarnau együttesét (34-28). Egy pillanatra sem hátrált meg a Gipuzkoa Basket, amely a 27. percben újra magához ragadta az irányítást (39-41), bár a negyed végére az értékes támadólepattanók megszerzése miatt ismét az andalúzok térhettek némiképp jobb szájízzel (50-46). A rendes játékidő záró etapjában azonban robbantott a Malaga: Caleb Green négy hárompontosából hármat az etap elején értékesített, amely megalapozta a hazaiak sikerét. A vendégek láthatóan minden erejükkel elkészültek, így nem forgott veszélyben az Unicaja veretlenségi sorozata. Egy közepes színvonalú találkozón a Malaga a második félidőben védekezésén keményítve éppen annyit adott ki magából, amennyi feltétlen szükséges volt a győzelemhez.

Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Green – Vaszileidisz 14/12 – 14/3, Granger 13, Thomas 8
A Gipuzkoa Basket legjobb dobói: Doblas – Hanley 11 – 11, Dean – Motos 10/6 – 10/3

A mérkőzést összefoglaló videó:


FC Barcelona (4-1) – FIATC Joventut (3-2): 82 – 83 (25-18, 18-29, 17-17, 22-19)

A forduló legnagyobb meglepetését a Barcelona hazai veresége okozta – a kellemetlen leckét pedig nem más, mint a katalán „testvér”,  a Joventut adta, amely 9 éve képtelen volt győzni a Palau Blaugranában – egészen mostanáig! Hiába kezdett jól a Marcelinho Huertas irányította gránátvörös-kék egylet (14-9), a Goran Suton-Sitapha Savané belső páros nem hagyta lerázni magát (19-18); ennek ellenére mégis a katalánok akarata érvényesült az első negyed végére (25-18). Már kétszámjegyű fórral is vezettek a vendéglátók (32-21), de Salva Maldonado kitűnő érzékkel nyúlt bele a rangadóba: sikerült kellőképpen feltüzelnie tanítványait, akiknél Clevin Hannah és Sitapha Savané játékára nem találták az ellenszert Ante Tomicék – az első húsz perc végén váratlan fordulatként vendég előnyt mutatott az eredményjelző tábla (43-47). Más felfogásban lépett parkettre a címvédő alakulat: Brad Oleson egymást követő két triplájával pedig újra kezébe vette az irányítást (52-51). Nem sokáig: Demond Mallet arcpirító megoldásaival keserítette a hazaiak életét valamint az Ante Tomic (17 pont, 10 lepattanó)-Tibor Pleiss „ikertorony” sem tudott dominálni a palánkok alatt, hiszen a vendégek centerpárosa sem tétlenkedett (60-64). Úgy tűnt azonban, hogy Justin Doellman személyében új megmentője akad a Barcának, de a Badalona továbbra is mohón ellenfele nyakában lihegett, érezte a bajnokcsapat ingatagságát (80-77). Az utolsó perc igazi örökkévalóságnak tűnhetett: felváltva vezettek a felek, hat másodperccel a rendes játékidő vége előtt Justin Doellman duplájával éppen a Barcelona (82-81). A Joventut tökéletesen játszotta ki a fentmaradó időt, amelybe komoly védelmi hiba csúszott Xavi Pascual legénységének részéről: Goran Suton tiszta helyzetből emelhette rá középtávoliját, amely a gyűrűben landolt! Két másodpercük maradt a gránátvörös-kékeknek válaszolni, ám Marcelinho Huertas – amúgy nem rossz – kísérlete célt tévesztett, így óriási bravúrt hajtott végre a Badalona, amelynél Goran Suton személyében új hős született. Megérdemelt győzelmet aratott a vendég gárda, amely végig hitt a sikerben és szívvel-lélekkel küzdött jóval esélyesebb riválisa ellen.

Az FC Barcelona legjobb dobói: Tomic 17, Oleson 14/9, Doellman 13/3
A FIATC Joventut legjobb dobói: Savané 20, Hannah 19/6, Suton 13

A mérkőzést összefoglaló videó:

Demond Mallet szemtelen, ám zseniális ziccere:

Goran Suton győztes kosara:


Real Madrid (5-0) – Valencia Basket Club (3-2): 90 – 71 (25-12, 26-16, 20-27, 19-16)

A várva várt rangadó csak a nevében hordozta a forduló slágermeccsét: a Királyi Gárda könnyedén, az összecsapás első perceitől dominálva fektette két vállra a Luke Harangodyt nélkülözni kényszerülő Valenciát. Három és fél perc elteltével még csak a hazaiak neve mellett árválkodtak egységek (8-0), Jannisz Buruszisz tökéletesen használta ki fizikai fölényét a festékben. Nehezen indult be a vendégek offenzívája, de védekezésben sem tudták megállítani a robogó „blancókat”: már az első negyed végére jókora hátrányt halmoztak fel Pau Ribasék (25-12). A folytatásban tovább nőtt a különbség a két gárda között: szemet gyönyörködtető akciók sokaságát produkálva őrölte fel riválisát Pablo Laso legénysége (51-28). Csak a sérüléséből visszatérő Bojan Dubljevics és Rafa Martinez hozta a kötelezőt, de ez is csak arra volt elég, hogy némiképp kozmetikázzon a különbségen Velimir Peraszovics együttese (71-55). A vendégek nagyon megsínylették centerük hiányát: a festékben nagy fölényt építettek ki Felipe Reyesék, főként a támadó pattanók megszerzésében jeleskedtek. A bajnoki ezüstérmes csapatként is pazarul funkcionált: öt játékosa is kétszámjegyű pontszámmal büszkélkedhetett valamint Sergio Rodriguez 10 gólpasszos teljesítménye is megsüvegelendő. A narancsmezeseknek e tekintetben esélyük sem volt egy szorosabb végeredmény elérésében; a Királyi Gárda az idei bajnokságban legimpozánsabb diadalát érte el.

A Real Madrid legjobb dobói: Buruszisz 15/3, Reyes 12, Llull – Nocioni – Mejri 10/6 – 10/3 - 10
A Valencia Basket Club legjobb dobói: Dubljevics 20/3, Martinez 16/6, Ribas 8/3

A mérkőzést összefoglaló videó:

Sergio Llull gyönyörű gólpassza:


Rio Natura Monbus (3-2) – Iberostar Tenerife (3-2): 63- 82 (15-22, 13-24, 21-15, 14-21)

Nagyon magabiztos sikert aratott a kanári-szigeteki együttes az obradoiroi csapat otthonában, amely a mérkőzés legelejétől fogva meghatározó szerepet töltött be. Hatalmas rohanással kezdte a találkozót az Iberostar Tenerife (0-8), csupán a 9. percben ért látótávolságon belülre a galíciai egylet (13-18). Blagota Sekulic egységei ezúttal is nagyon sokat segítettek a vendégeknek az első etap jobb szájízzel való lezárásában (15-22), amely a hátvédek kedvét is meghozta a pontgyártáshoz. A második szakaszban Nicolas Richotti és Saul Blanco tripláival már a húszpontos előnyt is meghaladta Alejandro Martinez legénysége (21-44), amely a lepattanócsatában is érvényesítette akaratát. Fran Cárdenas és Pavel Pumprla vették vállukra gárdájukat, amellyel valamelyest sikerült szépíteniük a félidei eredményen (28-46). Moncho Fernández alapos fejmosást tarthatott az öltözőben, amelynek hatására sokkal harciasabban lépett parkettre együttese. Folyamatosan lopta a távolságot a Rio Natura Monbus, a derbi 28. percében már tizen belülre kerültek Rafa Luzék (46-54). Meg is jött a közönség hangja, ám a dupla-duplát összeszorgoskodó Blagota Sekulic (10 pont, 11 lepattanó) és Fociusz Lampropulosz kettőse ellen nem volt megfelelő gyógyírjuk a galíciai magasembereknek (49-61). Minden erejüket összeszedve nagy hajrát indítottak Alberto Corbachóék (56-63), de az eredmény után való loholás teljesen leszívta őket, amelynek hatására végül nagy pofonba szaladtak bele közönségük előtt.
Érdekességképpen megemlíthető, hogy ezúttal nem a liga leghatékonyabb centerpárosa (Blagota Sekulic-Luke Sikma) húzta a kanárik győztes szekerét – bár a montenegrói most is nagyot játszott -, hanem periméterjákosaik.

A Rio Natura Monbus legjobb dobói: Pumprla 14/6, Cárdenas 12/12, Luz 10/6
Az Iberostar Tenerife legjobb dobói: Richotti 19/6, Blanco 16/12, Lampropulosz 12

A mérkőzést összefoglaló videó:


Laboral Kutxa (2-3) – La Bruixa D’or Manresa (1-4): 87 – 67 (21-15, 25-11, 26-17, 15-24)

A baszkok könnyed erődemonstrációt tartottak jóval alacsonyabban rangsorolt ellenfelükkel szemben, amelyben csak a Roger Grimau-Zeljko Sakic duó tudta a tőle elvártakat teljesíteni. Bár az első negyedben még tartotta a lépést a házigazdákkal a Manresa (15-11), ám Davis Bertans (19 pont, 10 lepattanó) és Sasha Vujacic a folytatásban gondoskodtak arról, hogy a katalánok végleg lemondjanak a bravúr megszerzéséről. A második felvonásban kijött a két gárda közötti különbség, a Laboral Kutxa igazi csapatjátékot előhúzva, közönségszórakoztató megoldásokkal keserítette a Roger Grimaút harmadik személyi hibája miatt jegelni kényszerülő Manresa életét. A vendégek dolgát tovább nehezítette, hogy első félidőbeli triplakísérleteik közül egy sem landolt a gyűrűben (0/11), így nem is volt meglepő az első húsz perc utáni differencia (46-26). Könnyen rohant át atomjaira hullott ellenfelén a Fernando San Emeteriót nélkülöző vitoriai egylet, amely a harmadik részben idejekorán eldöntötte a mérkőzés érdemi részét (72-43). Csupán formalitás volt a záró etap, amelyben láthatóan kiengedett a Thomas Huertel (7 pont, 10 gólpassz) irányította Laboral Kutxa, ám így is óriási vereséget mért a katalánokra, akik összesen osztottak ki 8 asszisztot. Igazi örömjátékot láthatott a baszk közönség, az Euroligás gárda pedig most először pattogtatott úgy, ahogy az a keretét tekintve elvárható lenne.

A Laboral Kutxa legjobb dobói: Vujacic 21/6, Bertans 19/15, Hamilton – Tillie 10/3 – 10/3
A La Bruixa D’or Manresa legjobb dobói: Sakic 17/6, Grimau 13, Garcia – Rizvic 9/3 - 9

A mérkőzést összefoglaló videó:

Sasha Vujacic első egységei a Liga Endesában:

Davis Bertans szemet gyönyörködtető gólpassza:

Sasha Vujacic pontzuhataga:


Tuenti Movil Estudiantes (2-3)– Montakit Fuenlabrada (1-4): 86 – 79 (20-16, 15-23, 25-20, 26-20)

Bár Jeleel Akindele hatalmas dupla-duplával járult hozzá csapata teljesítményéhez (24 pont, 14 lepattanó – ebből 5 támadó – 35 VAL), a lefújáskor mégsem örülhetett a fővárosi rangadón, bár vigasztalódhatott a forduló MVP-jének járó elismeréssel. Xavi Rabaseda és Andres Miso révén jobban kezdett a játékoskeretét tekintve többre taksált Montakit Fuenlabrada (5-9), de Nacho Martin vezetésével magához ragadta az előnyt a vendéglátó gárda (20-16). James Nunnally 5-0-ás futásával a kétszámjegyű hátrányt súrolták Luis Casimiro tanítványai (25-16), ám megrázta magát a Jeleel Akindele fémjelezte Fuenlabrada, aki tarthatatlannak bizonyult: már az első félidő végén 16 egység és 9 lepattanó szerepelt a neve mellett, valamint a lepattanócsatát – 21 kontra 12 – is magabiztosan hozták a vendégek (35-39). A folytatásban felváltva estek a kosarak, percről percre változott az éppen aktuális vezető csapat kiléte. Hazai oldalon Nacho Martin (17 pont, 9 lepattanó) és Javi Salgado (16 pont, 7 gólpassz) olykor demoralizáló kosarakkal igyekeztek megtörni riválisuk harciasságát, de a nigériai mellé Andy Panko (19 pont, 8 lepattanó) és Jimmy Baron is fel tudott nőni, megjósolhatatlan volt mi történik majd a rendes játékidő záró szakaszában (60-59). Txus Vidorreta tanítványai azonban hihetetlenül hűvös fejjel és kiváló triplamutatójuknak köszönhetően tartották néhány pontos fórjukat, amelyet a hajrában sok büntetőt rontó vendégek már nem tudtak ledolgozni. A madridi közönség nagyon izgalmas és több nagyszerű egyéni performansszal előrukkoló csatát láthatott, amelyben a kör legértékesebb játékosa is jelen volt, ám a Tuenti Movil Estudiantes csapatként egészségesebb összképet mutatott.

A Tuenti Movil Estudiantes legjobb dobói: Martin 17/3, Salgado 16/12, Rabaseda 15/9
A Montakit Fuenlabrada legjobb dobói: Akindele 24, Panko 19, Baron 13/9

A mérkőzést összefoglaló videó:

Jaime Fernández bravúros kosara:

Jeleel Akindele odaadásán nem múlott a győzelem:



A forduló legszebb jelenetei:

Még több látványos akció:


 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus