LNB, 5. forduló: Bukott a bajnok

Hatalmas fordítás Le Mans-ban, kikapott a Limoges, gálázott az Antibes, megállíthatatlan a Monaco.

Nagy különbségű győzelmek és szoros csaták jellemezték a francia bajnokság 5. fordulóját, melyben a címvédő Limoges alaposan megfázott az addig egyetlen győzelmet számláló Chalon vendégeként, elképesztő végjáték után. A Monaco rövid idő alatt beleszokott az élvonal légkörébe, már a negyedik győzelmét aratta, az Antibes 65%-os (!) mezőnymutatóval rukkolt elő.
 

LNB Pro A - 5. forduló

Monaco - Rouen 90-58 (21-13, 13-13, 29-13, 27-19)

A Rouen kisebb csodát vitt véghez az idény meglepetéscsapata, a Monaco otthonában. Az első játékrészben ugyan nyolc pontos hátrányban került a vendég együttes, ezt pedig a félidőig tartani tudta. Itt viszont véget ért számukra a "sikertörténet". A Monaco olyan védekezéssel állt elő, hogy a Rouen a duplákat egészen tragikus, 28%-os hatékonysággal értékesítette, s ha mellé nem társult volna egy 50%-os triplamutató, akkor még nagyobb verésben részesültek volna a vendégek, ami egyébként így sem volt kis mértékű.

Strasbourg - Le Havre 77-59 (21-16, 12-13, 18-20, 26-10)

A játéknap másik meglepetéséhez a Le Havre állt nagyon közel, két negyedet is megnyert az elmúlt három bajnokság ezüstérmese ellen. Az eddig még nyeretlen gárda három negyeden át abszolút partiban volt a jóval magasabbra taksált Strasbourg otthonában. Viszont a fáradtság és a rendkívül gyenge (3/20) hárompontos mutató megpecsételte sorsukat záró negyedben. A hazaiak ekkor valósággal átrohantak ellenfelükön. A játékrész elején még csak 2 pontos előnyt birtokoltak, s ezt változtatták Beaubois-ék 18 pontosra, mivel mindössze 10 egységet engedélyeztek a Le Havre-nak.

Nancy - ASVEL 73-83 (20-22, 26-19, 11-22, 16-20)

Közel 25 percen keresztül készültünk a szezon eddigi legnagyobb meglepetésére, ugyanis a listavezető ASVEL a 25. percben még vesztésre állt a még nyeretlen Nancy otthonában. Ekkor viszont a vendégek egy 13-0-s rohamot produkáltak, a hazaiak csak ebben a negyedben 7 eladott labdát vétettek. A negyedik tíz perc elején ugyan még egyenlítettek a hazaiak Andy Panko és a mérkőzést végigjátszó Florent Pietrus vezetésével, de innen már momentumuk sem volt a vendéglátóknak. A vártnál nehezebben ugyan, de hozta a kötelezőt az ASVEL.

Orleans - Cholet 72-70 (18-17, 27-19, 12-25, 15-9)

Hihetetlen hullamzó mérkőzést produkálta a felek, mely bővelkedett a fordulatokban. A félidőben előnyben lévő hazaiak valósággal az öltözőben ragadtak és asszisztáltak ahhoz, ahogy a Cholet közben kosárlabdázott. Így fordult a 9 pontos előnyük négy egységnyi hátrányba. A záró negyed rendkívül sok pontatlanságot és kapkodást hozott magával. A mindössze 15 pontig jutó hazaiak számos lehetőséget kínáltak fel a vendégeknek, mellyel egyszer sem tudtak élni. A legnagyobb sansz akkor kínálkozott a Cholet számára, amikor az utolsó percen belül De Jong büntetőzhetett, ám mindkétszer hibázott a vonalról. Nagy szenvedés árán ugyan, de a vendéglátók behúzták a mérkőzést.

Paris-Levallois - Pau-Lacq-Orthez 79-55 (24-14, 14-14, 23-10, 18-17)

A fővárosi alakulat már az első negyedben igyekezett egyértelműsíteni, hogy hamar le szeretné rendezni a találkozót. A tíz pontos előny birtokában lazábbra sikerült számukra a második tíz perc, s így még maradt némi sansza az egyenlítésre a Pau-Ortheznek. Sok változás azonban nem állt be a vendégek játékában a fordulás után, a hazaiak újabb 13 pontot tettek hozzá előnyükhöz, s a találkozó érdemi része véget ért.

Dijon - Nanterre 84-76 (13-14, 17-23, 30-15, 24-24)

Két gyengébb negyede közül csak egyet úszott meg következmény nélkül az esélyesebbnek tartott Nanterre. A pontszegény első játékrész után a másodikban lélegzetvételnyi fórhoz jutotta a vendégek, akik a remekül dobó Mykal Riley-t (9/15 mezőnyből, 4/6 tripla) leszámítva csak szenvedtek a hárompontosokkal (9/34), s mindezt fokozták azzal, hogy 15 eladott labdát vétettek. A fordulás után szárnyalt a Dijon, hét perc alatt 23-6-ot futottak a vendéglátók, mellyel minden szelet kifogtak a Nanterre vitorlájából és teljesen demoralizálták a zöld-fehér mezes alakulatot. Hiába próbált még a negyedik negyedben zárkózni a Nanterre, előbb három, majd négy egységre, közelebb már nem kerülhetett a Dijonhoz, mely remek harmadik negyedbeli játékának köszönhetően megnyerte a találkozót.

Le Mans - Gravelines 73-69 (17-20, 20-20, 13-19, 23-10)

A dunkerque-i gárda alapos beszámolót tudna arról tartani, hogy milyen érzés, amikor a győzelem ízét kiénekelik az ember szájából. Történt ugyanis, hogy a játékot irányító, előnyét folyamatosan növelő vendégek ereje három negyedre volt kalibrálva. A záró játékrészben elképesztő futással kezdett az akkor már 12 pontos hátrányban lévő hazai csapat. Szóhoz sem hagyták jutni ellenfelüket, 16-0-s rohamot vágtak ki, s több mint hét és fél perc (!) telt el, mire a vendégek meg tudták mozdítani az eredményjelző, megszerezték első pontjukat a negyedik negyedben. De két támadással később már 7 egységgel vezett a Le Mans, mely a nagy fordítást követően már nem engedte vissza ellenfelét.

Chalon - Limoges 67-65 (18-18, 15-17, 18-19, 16-11)

A forduló legegyértelműbb találkozójának várta a közvélemény a találkozót, ám sokan elképedtek az eredményt látva. A Chalon remek védekezésének köszönhetően 65 ponton tartotta a regnáló bajnokot, végig kiélezett párharcra késztette. A vendéglátók úgy tudtak egyenlő ellenfélként játszani a náluk jóval magasabban jegyzett csapat ellen, hogy alig 40%-os hatékonysággal dobtak mezőnyből. A negyedik negyedben szinte végig a Limoges vezetett pár ponttal, de a végjátékban, az utolsó 5 másodpercen belül fordított a Chalon. De 0,4 másodperccel a játékidő vége előtt Cuplepper triplájával egyenlített a bajnok. Viszont a mérkőzést az utolsó pillanatban Devin Booker döntötte el, az ő alley-oop zsákolásával, az utolsó másodpercben teljesedett be a chalon-i csoda, a forduló meglepetése.


Elan/Limoges : le scénario incroyable ! Avec le... by elanchalon

Antibes - Chalons-Reims 89-65 (16-14, 20-24, 32-15, 21-12)

Egy félidőn keresztül kereste jó dobóformáját a hazai alakulat, azzal a Chalonnal szemben, melyben Drew Gordont (10/15 mezőnyből, 9 lepattanó) leszámítva csak nagyítóval találhatunk érdemi teljesítményt. A fordulás után finoman fogalmazva a parkettba döngölte ellenfelét az Antibes, ugyanis mezőnymutatójukat 66%-ig (!) tornászták fel Tim Blue-ék. A második félidőt 53-27-re nyerték a hazaiak, akik egy szorosnak induló mérkőzésből varázsoltak gálát, szurkolóik nagy örömére.
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus