Vért izzadva jutott döntőbe a Barcelona!

Közel állt a csodához az Unicaja, ám Juan Carlos Navarro a hajrában villant, amellyel sorozatban kilencedszer jutott fináléba a Barca!

FC Barcelona – Unicaja: 77 – 74 (18-20, 17-17, 22-20, 20-17)

Közel állt az Unicaja ahhoz, hogy 0-2-ről megfordítsa a párharc állását, ám a katalánok élő legendája, Juan Carlos Navarro demoralizáló triplát süllyesztett el a hajrában, amely megpecsételte sorsát. 

Nagyon jól kapta el a rajtot az andalúz gárda: Mindaugas Kuzminskas egységeivel korán ellépett ellenfelétől (9-16). Tomas Satoransky és Juan Carlos Navarro vették vállukra csapatukat: a gránátvörös-kékek csapatkapitánya betörésekből operált, míg az ifjú cseh irányító periméterről volt eredményes (18-20). A második negyed eleje ismét Joan Plaza hadának szája íze szerint alakult, annak ellenére, hogy Fran Vázquez bokasérülést szenvedett (19-26). A Barcelona látványosan szenvedett: hiába kaparintott meg közel háromszor annyi támadó lepattanót (19-7 !), mezőnyből pocsékul célzott. Még mielőtt komolyabb bajba került volna, Mario Hezonja egymás utáni két triplájával kezdte meg a felzárkózást (26-28). Kőkemény csata zajlott a parketten, a Malaga szekerét a kiváló formában pattogtató Jayson Granger (10 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) húzta, míg hazai oldalon jobban megoszlottak a pontok. Bostjan Nachbar hárompontosával hosszú idő után egált mutatott az eredményjelző tábla (32-32), de a félidő utolsó dobását German Gabriel süllyesztette el, így az andalúzok térhettek némi fórral a nagyszünetre (35-37). A folytatásban is nagy elánnal feszültek egymásnak a felek, felváltva vezettek a csapatok. A Barcánál a Justin Doellman-DeShaun Thomas páros nőtt fel a pontgyártáshoz (54-49), de a visszatérő Fran Vázquez-Caleb Green fémjelezte Unicaja nem hagyta lerázni magát – a harmadik szakasz végén döntetlen állással készülhettek az egyletek a rendes játékidő záró etapjára (57-57). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, megjósolhatatlan volt a győztes kiléte. Egyik fél sem tudta leszakítani riválisát, az utolsó percben is egyenlő volt az eredmény (72-72). A katalánok ikonikus alakja, Juan Carlos Navarro – aki a rangadón egyszer sem talált be a 6,75-ös vonalon túlról – 19 másodperccel a lefújás előtt demoralizáló, mindent eldöntő triplát hintett – egy emberként ugrott talpra a Palau Blaugrana közönsége! Volt még ideje visszatámadnia a Malagának, de Carlos Suárez dobása célt tévesztett, a lepattanót pedig a gránátvörös-kékek szerezték meg. A taktikai fault sem segített a vendégeken, így a Barcelona vért izzadva, de bejutott a döntőbe, amelyen a Real Madriddal néz majd farkasszemet (77-74).

Két nagyarányú hazai győzelme után talán csak kevesen gondolták, hogy az Unicaja képes lesz majd ennyire megszorongatni a címvédőt. A párharc megnyerésével újra döntőbe került a Barcelona: Marcelinho Huertasék sorozatban kilencedszer (!) küzdhetnek meg a bajnoki trófeáért, amely egyedülálló a liga történelmében. 

Az elődöntőt az FC Barcelona nyerte 3-2 arányban. 

Az FC Barcelona legjobb dobói: Thomas 14/12, Tomic 11, Satoransky – Navarro 10/6 – 10/3
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Granger – Vázquez – Toolson 10/6 – 10 – 10, Green – Markovics 9/3 – 9/3

A mérkőzést összefoglaló videó
DeShaun Thomas hatalmas blokkja

A harmadik negyed zárása
Az utolsó perc izgalmai

Juan Carlos Navarro győzelmet érő triplája

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus