VTB Liga, 11. hét: Májusi formájában Tyrese Rice

Nyert a CSZKA Moszkva, a Nyizsnyij Novgorod, a Himki Moszkva, a Kazany és a Lokomotiv Kubany is.

A VTB Ligában a hétvégén nyertek a nagycsapatok. Az Euroliga Final Four tavalyi MVP-je, Tyrese Rice nagyszerű teljesítménnyel nehéz meccset nyert meg csapatának. A Loko gyorsan rövidre zárta a Zenit elleni rangadót, a CSZKA-nak nem volt könnyű dolga, a Nyizsnyij Novgorod és a Kazany viszont hengereltek. Feszenko 18 lepattanóval, a Bisons pedig 17 triplával maradt el hajszállal a ligarekordtól. Jöjjenek a részletek!

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

CEZ Nymburk (cseh, 4-8) – CSZKA Moszkva (orosz, 10-1) 73-86

Megszenvedett a CSZKA Moszkva a Nymburk vendégeként, de végül azért érvényesítette a papírformát a moszkvai had. Pedig szokásának megfelelően nagyon megnyomta a kezdést a CSZKA, a második negyedben már 38-22-re vezettek az oroszok. A Nymburk azonban Darius Washington hiányában sem esett szét, rendezték a sorokat a hazaiak, szép lassan pedig elkezdték faragni hátrányukat, a záró felvonás elején már csak egy pont volt a moszkvaiak fórja (57-58). A hajrá azonban ellentmondást nem tűrően ismét a CSZKA-é volt, 14-4-re nyerték az utolsó három percet, miközben egyetlen mezőnykosarat engedélyeztek a cseheknek. A meccs legeredményesebbje, Sonny Weems (19/15 pont, 7/5 tripla) a legjobbkor villant, két tripláját is az utolsó percekre tartogatta. A CSZKA-ban nagyon jól játszott Nando De Colo (12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), és most már mondhatni, hogy szokás szerint Andrej Voroncevics (13/9 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is.

 

VEF Riga (lett, 4-7) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 10-0) 59-82

Gond nélkül győzte le a Nyizsnyij Novgorod a Riga együttesét, ezzel begyűjtve a tízedik győzelmet is. Taylor Rochestie sérülés miatt nem játszhat most néhány hétig, így hiányában a másik három húzóember, Tarance Kinsey (24/6 pont, 4 labdaszerzés), Trey Thompkins (19/6 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és Art Parahuszki (13 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) nagyon kitett magáért. Pedig egyikük sem játszott túl sokat, szem előtt tartva, hogy pénteken sorsdöntő meccset vív az Euroligában a Nyizsnyij a hazai rivális Kazany ellen.

 

Astana (kazah, 5-5) – Himki Moszkva (orosz, 9-1) 88-93

Tyrese Rice (30/6 pont, 13 gólpassz, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés) extraklasszis produkciójával legyőzte az Astanát idegenben a Himki Moszkva. A kazahok nagyon jók hazai pályán, így várható volt, hogy nem lesz egyszerű dolguk a moszkvaiaknak. Rice teljesítményét próbálta ellensúlyozni a túloldalon J’Covan Brown (25/12 pont, 7 gólpassz), aki Pat Calathesszel (19/9 pont, 8 lepattanó) együtt repítette az Astanát. A harmadik negyedben 8-10 ponttal végig a hazaiak vezettek, de Rice megállíthatatlan volt, 30 pontja mellé kiosztott 13 élményszámba menő gólpasszt is, ebből kettőt az utolsó percekben, melyekkel megfordította a meccset a Himki és végül elhozta a győzelmet idegenből. Az oroszoknál Joffrey Lauvergne (17 pont, 4 lepattanó, 8/7 mezőnyből), és az ezúttal a triplákkal hadilábon álló (6/0) Petteri Koponen (14 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 8/7 dupla) is nagyon jól játszottak.

 

UNICS Kazany (orosz, 7-3) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 3-7) 107-74

Simán verte a Kazany a Jenyiszejt, a tatárföldiek szezonbeli legjobb támadójátékukkal rukkoltak elő, és tőlük szokatlanul 107 pontot szereztek. Az sem mindennapos, hogy a klasszis görög irányító, Nikosz Ziszisz (20/6 pont, 8 gólpassz) legyen a Kazany legeredményesebbje. Ziszisz főszerepelt vállalt az első negyedbeli nagy rohamból, mikor hátrányából előnyt kovácsolt a hazai csapat, és a negyed végén már ők vezettek 26-18-ra. Ez volt a fordulópont, innentől a Jenyiszej már csak futott az eredmény után, sikertelenül. Ziszisz mellett Keith Langford (18/3 pont, 5 lepattanó) sem maradt el sokkal, és D’or Fischer és Curtis Jerrells hiányában a „maradék” amerikai, James White (15/6 pont, 5 lepattanó) is jól teljesített.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 5-5) – Lokomotiv Kubany (orosz, 7-4) 74-89

A forduló rangadója volt a Zenit-Lokomotiv derbi, ám idejekorán eldőlt a mérkőzés. A szentpéterváriaknál továbbra is hiányzott az egyik kulcsember, Dimitrij Kulagin, a Lokoban viszont lassan minden korábbi hiányzó játékra jelentkezik. Malcolm Delaney (24/9 pont, 7 gólpassz) vezetésével nagyon bekezdett a Kubany, 16-32-nél rádupláztak ellenfelükre, ezzel el is döntve a találkozót, a Zenit nem tudott már visszakapaszkodni. Delaney mellett Derrick Brown (15 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Richard Hendrix (12 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) is remekeltek a palánkok alatt. A Zenit legjobbja Dejan Borovnjak (18 pont, 6 lepattanó) volt.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 5-5) – Avtodor Szaratov (orosz, 4-7) 82-83

A Volga parti derbi nagyszerű meccset hozott, az Avtodor a Lokomotiv legyőzése után ezúttal idegenben hozott el egy nagy riválistól két pontot. Így most már a játék mellett a tabellán is lassan kezd olyan helyre kerülni az Avtodor, ahova egyébként játékosállományát tekintve az elejétől fogva tartoznia kellene. A két remek irányító, Randy Culpepper (27/15 pont) és Courtney Fortson (13/6 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) csatája a gyenge dobószázalékok ellenére is élményszámba ment. Mindkét csapatból öt-öt játékos jutott el 10 pont fölé, nagyszerű csapatmunka volt tehát jellemző a mérkőző felekre. Olyan remek teljesítmények születtek, mint például a vendégeknél 18 lepattanóval a liga történetének második legtöbb lecsorgóját összeszedő Kirilo Feszenkóé (16 pont, 18 lepattanó, 10/7 mezőnyből), Travis Petersoné (14/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) vagy a győzelemben oroszlánrészt vállaló Micah Downsé (14/6 pont, 5 lepattanó). Downs az utolsó percben egy ziccerrel és két jó büntetővel biztosította csapatának a sikert.

 

Krasznye Krilja (orosz, 4-7) – Bisons Loimaa (finn, 2-9) 65-92

Óriási meglepetésre a meccs előtt egyetlen győzelemmel álló Bisons valósággal leoktatta a Krasznye Krilja együttesét. A finnek végig vezettek a mérkőzésen, majd egy 32 pontos negyedik negyeddel kiütésessé tették a különbséget. Szétdobta ellenfelét a Bisons, egyetlen triplával elmaradva a ligarekordtól 17-szer találtak be távolról egészen jó százalékkal (27/17, 63%). A vendégek mesterlövésze, Roope Ahonen (21/21 pont, 8/7 tripla) járt élen ebben a műfajban, egészen rendkívüli dobóteljesítményt produkálva.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Kalev/Cramo – VEF Riga (dec. 20.)
Bisons Loimaa – Lokomotiv Kubany (dec. 20.)
Astana – Cmoki-Minszk (dec. 21.)
Nyizsnyij Novgorod – CSZKA Moszkva (dec. 21.)
Avtodor Szaratov – Krasznye Krilja (dec. 21.)
Zenit Szentpétervár – Krasznoje Oktabir (dec. 21.)
Jenyiszej Krasznojarszk – CEZ Nymburk (dec. 21.)
 Himki Moszkva – UNICS Kazany (dec. 22.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus