VTB Liga, 13. hét: Ünnepi évzárás Kelet-Európában

Karácsony és Újév között hat meccset rendeztek a VTB Ligában. A CSZKA Moszkva az első, újra botlott a Nyizsnyij, nyert viszont a Kazany.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

 

CSZKA Moszkva (orosz, 12-1) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-10) 93-72

Könnyed ujjgyakorlat volt a CSZKA Moszkva számára még karácsony előtt a Minszk elleni meccs, ennél kedvezőbb sorsolású évzárást el sem képzelhettek volna az oroszok. Az első negyedben még úgy ahogy tartotta magát a Minszk (25-21), visszajöttek a meccsbe, ám a második játékrészben újabb nagy rohamot vezényelt a CSZKA. A forró kezű Sonny Weems (23/18 pont, 6/6 tripla) volt a moszkvaiak vezére, hatból hat triplát a helyére küldött, ráadásul mindegyiket az első félidőben. Ennek eredményeképp a nagyszünetre 18 pontos fórral (52-34) mehettek a hazaiak, eldőlt tehát a mérkőzés. Weems mellett a két irányító, Aaron Jackson (13/3 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Nando De Colo (12/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) is dicsérhetők, mindketten nagyszerűen fogják össze csapatukat.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 7-5) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 10-2) 80-60

Tíz győztesen megvívott bajnoki után egymás után másodszor is kikapott a Nyizsnyij Novgorod, ráadásul ezúttal váratlanul simán a Zenit otthonában. Az első félidő még szoros küzdelmet hozott, minimális előnnyel, 30-29-cel fordultak az ezúttal is Kulagin nélkül szereplő szentpéterváriak. A nagyszünet után aztán már csak egy csapat volt a pályán, a Zenit lejátszotta a tavalyi döntőst a pályáról. A vendégek 17-szer adták el a labdát, a hazaiak pedig ugyanennyi gólpasszal szolgálták ki egymást, mindkét játékelemben nagy volt a különbség a csapatok között. Trey Thompkins (20/9 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) és Tarance Kinsey (18 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) nagyon magukra maradtak a Nyizsnyijben, míg a Zenitben a mostanában bombaformában játszó Walter Hodge (26/6 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés), illetve a nagy pluszt adó Andrej Koscejev (20/6 pont, 8 lepattanó) diktálták a tempót.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 4-8) – Himki Moszkva (orosz, 11-1) 79-89

Petteri Koponen (24/12 pont, 5 lepattanó, 11/8 mezőnyből) kiváló dobóteljesítményével nyerni tudott a Himki Moszkva a Jenyiszej otthonában, ez volt a két orosz csapat első találkozója a VTB Ligában. Tyrese Rice (15/3 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) azt a játékot hozta, amit megszokhattunk tőle az elmúlt időszakban, hat pontjával ő volt a vezére a moszkvaiak első félidő végi előnyszerzésének. Marko Popovic (14/12 pont, 5 gólpassz, 7/5 mezőnyből) szintén jól dobott és jól is szervezte a játékot. Érdekesség, hogy elsősorban az elképesztően sok, 23 támadólepattanójának köszönhetően a Jenyiszej 24-gyel többször kísérletezhetett mezőnyből, mégis a Himki nyerte meg a mérkőzést.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 5-7) – UNICS Kazany (orosz, 8-4) 69-78

Curtis Jerrells és D’or Fischer nélkül, valamint Keith Langford mindössze 2 pontos teljesítménye ellenére is visszatalált a győzelem útjára a múlt heti pofonok után a Kazany. Végig vezettek a Pasutyin-tanítványok a meccsen, az Oktabir minden energiája a felzárkózásra ment el, ám a vendégek rendre tudtak újítani, és újból leszakították ellenfelüket. Petr Gubanov (18 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Kosztasz Kajmakoglu (19/15 pont, 6 lepattanó, 6/5 tripla) voltak a Kazany legeredményesebbjei, Nikosz Ziszisz (8/6 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) pedig remekül fogta össze csapatát. Apropó Ziszisz, a klasszis görög irányítónak ez volt az utolsó meccse a Kazany színeiben, hiszen Isztambulba, a Fenerbahce együtteséhez teszi át a székhelyét 2015-től. A volgográdiak közül Romeo Travis (18/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) nyújtotta a legjobb teljesítményt.

 

Bisons Loimaa (finn, 3-10) – VEF Riga (lett, 5-8) 63-88

Nagyon simán verte a Riga idegenben a Bisons csapatát, ami azért meglepő, mert a Lokomotivot egy héttel korábban le tudták győzni a finnek, ezúttal viszont még csak egyenrangú ellenfelek sem tudtak lenni egy gyengébb ellenféllel szemben. Félidőre eldőlt már a találkozó, 10 perc után 24-12-re, a nagyszünetben pedig már 50-28-ra vezetett a Riga. Gerald Robinson (21/9 pont, 8 gólpassz, 6 lepattanó) és Janis Timma (18/6 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 11/8 mezőnyből) nagyszerűen játszottak, kettejük remeklése rengeteget lendített a letteken.

 

Kalev/Cramo (észt, 5-7) – Avtodor Szaratov (orosz, 6-7) 77-91

Négyből negyedik decemberi meccsét is megnyerte az Avtodor, így gyenge kezdésük után immár a rájátszást jelentő hetedik pozícióban tanyáznak az oroszok. A kiegyenlített első félidő után két 8-0-s roham hozta meg az áttörést a vendégek számára a harmadik negyedben. Két nagyszerű dupla-duplát is elért a vendégek közül Courtney Fortson (18/6 pont, 10 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés), illetve Travis Peterson (16/6 pont, 14 lepattanó). A Kalev ligarekordot jelentő 32 támadólepattanót szedett össze, ám ennek ellenére, illetve Rolands Freimanis (24/9 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) kiváló játéka dacára is vereséget szenvedtek az észtek.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Lokomotiv Kubany – Krasznoje Oktabir (jan. 4.)
Bisons Loimaa – Avtodor Szaratov (jan. 4.)
Himki Moszkva – CEZ Nymburk (jan. 4.)
VEF Riga – Astana (jan. 4.)
CSZKA Moszkva – Kalev/Cramo (jan. 5.)
UNICS Kazany – Cmoki-Minszk (jan. 5.)
Nyizsnyij Novgorod – Jenyiszej Krasznojarszk (jan. 5.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus