VTB Liga, 15. hét: Nem botlottak az éllovasok

Milos Teodoszics, Keith Langford és Art Parahuszki is klasszis teljesítménnyel vezették győzelemre csapatukat a hétvégén.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Avtodor Szaratov (orosz, 7-8) – CSZKA Moszkva (orosz, 14-1) 79-91

Régre nyúlik vissza az Avtodor és a CSZKA Moszkva rivalizálása, rangadó keretein belül találkozott tehát a két csapat. A keretek erőssége közötti különbség alighanem mindenki számára ismert, az Avtodor viszont nagyszerű formában van, ötös győzelmi sorozatban volt a meccs előtt, és nagy erőbedobásra késztette a CSZKA-t, így feltétlenül helytálló a rangadó jelző. A meccs egészen a hajráig egészen szoros volt, fej-fej mellett haladt a két csapat, négy perccel a vége előtt is még 78-80 volt az állás. A meccset végül Milos Teodoszics (24/6 pont, 7 lepattanó) klasszisa döntötte el, a szerb karmester 24 pontjából 14-et a hat perccel a meccs vége előtt való becserélése után szerzett, ő adta meg a szükséges pluszt a Moszkvának, ami kellett a sikerhez. Vitalij Fridzon (14/6 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) volt a CSZKA talán legstabilabb embere, míg az Avtodort Courtney Fortson (14/6 pont, 9 gólpassz) és Jeremy Chappell (6/3 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) dirigálták kiválóan.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 12-2) – CEZ Nymburk (cseh, 4-11) 89-80

Megszorította otthonában a Nymburk a Nyizsnyij Novgorodot, győzniük azonban nem sikerült a cseheknek. Szoros volt a meccs, a legnagyobb különbség a negyedik negyed elején, 69-55-nél alakult ki a csapatok között. Ekkor azonban még korántsem volt vége a meccsnek, hiszen a remeklő Chester Simmons (24/6 pont, 4 gólpassz) a hátára vette csapatát, és egy 11-0-s rohammal két pontra zárkóztatta fel a Nymburkot. Az oroszok azonban nem pánikoltak, 18 pontot szereztek az utolsó öt percben, amivel újra elhúztak és megnyerték a meccset. Art Parahuszki (24 pont, 4 lepattanó, 4 blokk, 11/8 mezőnyből) dominált a palánkok alatt, 24 pontjából 14-et a negyedik negyedben szerzett, szinte hiba nélkül dolgozott. Trey Thompkins (22/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyszerűen teljesített a Nyizsnyijben, a pálya minden pontját bejátszotta.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-11) – Lokomotiv Kubany (orosz, 9-5) 65-82

Gond nélkül, végig vezetve hozta a Lokomotiv a ligautolsó Minszk elleni kötelező győzelmet. A vendégek már az első negyedben elhúztak (11-22), ezt a különbséget pedig a meccsen szinte végig tartani tudták. A második félidőt jól kezdték a beloruszok, ekkor egy kicsit ráijesztettek a Lokóra, hiszen egyetlen pontra 46-47-re zárkóztak fel. A különbség azonban gyorsan ismét kétszámjegyű lett, sőt, egy 14-0-s futással kerek 20 ponttal lépett meg a Kubany (60-80), ekkor végérvényesen eldőlt a mérkőzés. Nem volt szüksége kiemelkedő egyéni teljesítményekre a Lokónak, hatékony, letisztult játék jellemezte az oroszok legjobbjait is. Malcolm Delaney (14 pont, 6 lepattanó, 5/5 dupla) és Richard Hendrix (11 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 5/5 mezőnyből) hibátlanul dobták a ketteseket, de Krunoslav Simon (17/6 pont) is csak egyet hibázott közelről.

 

Kalev/Cramo (észt, 5-9) – UNICS Kazany (orosz, 9-4) 69-84

Keith Langford (24/3 pont, 13/9 mezőnyből) nagyszerű játékával a főszerepben hozta a Kazany a Kalev elleni meccset. Az amerikai pontgyáros az első félidőben szerezte pontjai nagy részét, amire nagy szüksége is volt csapatának, hiszen ekkor még csak pár ponttal tudtak vezetni az észtek ellen. A második félidőben aztán már sokkal jobban elosztotta a terheket a Kazany, Langford mellett James White (14/6 pont, 7 lepattanó) és Curtis Jerrells (9/9 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is egyre többet vállalt. Ennek köszönhetően 25-15-re nyerték a tatárföldiek a harmadik negyedet, a negyediket pedig 7-1-gyel kezdték, a lényegi dolgok ebben a periódusban dőltek el. A Kalev Rolands Freimanis (19 pont, 9 lepattanó) és Scott Machado (11/3 pont, 14 gólpassz) kiváló produkciójával tartotta sokáig meccsben magát.

 

Bisons Loimaa (finn, 4-11) – Astana (kazah, 6-7) 85-76

Nem tudta pozitívba fordítani mérlegét az Astana, az újonc Bisons akadályozta meg ebben a kazahokat. A finn házigazdák valószínűleg a szezonbeli legjobb teljesítményükkel rukkoltak elő, így teljesen megérdemelten szerezték meg negyedik győzelmüket. Az utolsó negyedben 33 pontot szerzett a Bisons, az addig kiegyenlített mérkőzés csak a végén dőlt el tehát. A finn erőcsatár, Matti Nuutinen (20/9 pont, 7 lepattanó) remekül játszott, az ő két triplájával lépett el 67-61-re a Bisons. Innen azonban még két pontra, 75-73-ra felzárkózott az Astana, de egy 8-0-s szakasszal dűlőre vitte a dolgokat a hazai gárda. Nuutinen mellett Ian Hummer (22 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés, 13/11 mezőnyből) is remekül, szinte hibátlanul játszott, míg az Astana legjobbja a dupla-duplázó Jerry Johnson (16/3 pont, 10 gólpassz) volt.

 

Krasznye Krilja (orosz, 5-8) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 4-10) 77-72

Az ellenállhatatlan Kaspars Berzins (26/9 pont, 8 lepattanó, 4 blokk) – Scott Reynolds (20/3 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) center-irányító páros vezérletével legyűrte a Krasznye Krilja a Jenyiszej csapatát. A fantasztikusan játszó duó erőfeszítései csak a hajrában fizetődtek ki, hiszen addig szinte végig hátrányban volt a Krilja a meccsen. Az utolsó negyedet azonban 10 ponttal, 26-16-ra nyerték a hazaiak, köszönhetően egy 11-2-es rohamnak, ami eldöntötte a meccs sorsát is. A Kriljának szüksége volt a Jenyiszej egyébként kiváló centerének, Elmedin Kikanovicsnak a – nincs rá jobb szó – bénázására is, hiszen a bosnyák középjátékos mind a hat büntetőjét elrontotta az utolsó percekben.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Astana – Zenit Szentpétervár (jan. 17.)
Himki Moszkva – Cmoki-Minszk (jan. 17.)
Avtodor Szaratov – UNICS Kazany (jan. 17.)
Jenyiszej Krasznojarszk – VEF Riga (jan. 17.)
Bisons Loimaa – CSZKA Moszkva (jan. 18.)
Kalev/Cramo – Lokomotiv Kubany (jan. 18.)
Krasznoje Oktabir – Nyizsnyij Novgorod (jan. 18.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus