VTB Liga, 18. hét: 30 győzelemnél állt meg a CSZKA

A hétvégén rájárt a rúd az élcsapatokra, a CSZKA mellett kikapott a Himki Moszkva és a Nyizsnyij Novgorod is.

A Lokomotiv Kubany másodszor is legyőzte a szezon során a CSZKA Moszkvát, ezzel véget vetve a fővárosiak közel négy hónapos és 30 meccses győzelmi szériájának. A szintén nagy sorozatban lévő Himkit az Avtodor ütötte ki, a Nyizsnyij Novgorod pedig még ennél is nagyobb pofonba szaladt bele Észtországban. A Kazany és a Zenit hosszabbításban nyert, lássuk az eddigi legeseménydúsabb hétvége összefoglalóját!

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

CSZKA Moszkva (orosz, 16-2) – Lokomotiv Kubany (orosz, 12-5) 76-78

Az Euroligát is beleértve kereken 30 zsinórban megnyert meccs után kapott ki a CSZKA Moszkva. A Loko foglalta keretbe a fővárosiak nagy sorozatát, hiszen a krasznodariak elleni, októberi vereség után kezdődött a veretlenségi széria, és most is tőlük kaptak ki Voroncevicsék. Ízig-vérig rangadó volt ez a meccs is, a negyven perc alatt mindvégig csak pár pont választotta el egymástól a csapatokat. A negyedik negyedben, 60-68-nál lépett csak meg valamelyest a Loko, ám a CSZKA ezúttal is remeklő két karmestere, Milos Teodoszics (20/12 pont, 10 gólpassz) és Nando De Colo (15/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) triplái után azonnal ki is egyenlített egy 8-0-s etappal. Egylabdás meccs kerekedett a derbiből, a hős pedig végül Anthony Randolph (17/6 pont, 2 blokk) lett a vendégek közül. A Loko legeredményesebbje clutch dobások sorát vállalta magára sikeresen, illetve De Colót az utolsó percben kétszer is hatalmas sapkával állította meg. A CSZKA-nak még így is volt esélye, a végén egy lepattanó megszerzését követően végigrobogtak a moszkvaiak a pályán, ám Manuchar Markoishvili kihagyta a győzelemért dobott, teljesen üres hármast. Randolphon kívül nagy érdemei vannak a győzelemben a remek mezőnymunkát végző Derrick Brownnak (11 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 9-9) – Himki Moszkva (orosz, 14-2) 101-76

A VTB Ligában a CSZKA 15-ös győzelmi szériája mellett a Himki is már 11 győztesen megvívott meccsel várta a hétvégét, ám a másik moszkvai gárdának is megszakadt a nagy sorozata. Az Avtodor egyszerűen jobb volt ezen a napon, elsősorban a 15 bedobott triplájukkal és a 48-27-re megnyert lepattanózással emelkedtek ellenfelük fölé. A házigazdák folyamatosan húztak el riválisuktól, végül pedig kiütéses verést mértek rájuk. Egymást múlták felül a az Avtodor ászai, öt játékosuk is 15 pont fölé jutott. Kirilo Feszenko (23 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés) ellenállhatatlanul dominált a palánkok alatt, Courtney Fortson (15/6 pont, 8 gólpassz, 8 lepattanó) és Micah Downs (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) pedig a külső sort tették stabillá. Az Avtodor ellensúlyozni tudta Tyrese Rice (19/3 pont, 4 gólpassz) és Petteri Koponen (21/6 pont, 4 lepattanó) remek játékát is, és mivel a két Himki játékos mellé senki nem tudott felnőni, nem is alakulhatott volna máshogy az eredmény ezen az estén.

 

Kalev/Cramo (észt, 6-11) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 14-3) 110-76

Nem járt sikerrel az éllovasok közül a Nyizsnyij Novgorod sem, hiszen a moszkvai csapatokhoz hasonlóan ők is vereséget szenvedtek. Ráadásul tették mindezt meglepő módon nagyon nagy különbséggel, a Kalevtől kapott 110 kapott pontra aligha számíthatott bárki is a meccset megelőzően. Erre a teljesítményre még az sem lehet mentség, hogy ezúttal Tarence Kinsey nélkül léptek pályára az oroszok. A Kalev az első félidőt egy 10-0-s rohammal zárta (49-38), formájukat pedig átmentették a nagyszünet utánra is, hiszen a harmadik negyedben hét triplát is berámoltak, ekkor döntötték el a meccset. Hárman is 20 pont fölé jutottak az észtek közül, a hibátlanul dobó Frank Elegar (26 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 9/9 mezőnyből), illetve Gregor Arbet (25/21 pont, 10/7 tripla) és Rain Veideman (22/9 pont) kis híján annyi pontot szereztek, mint a komplett Novgorod. Ráadásul ezen a trión kívül még Scott Machado (12/6 pont, 14 gólpassz, 10 lepattanó) is parádézott, az ő tripla-duplájával kiegészülve a szezon meccsét játszotta a Kalev.

 

Bisons Loimaa (finn, 4-14) – UNICS Kazany (orosz, 10-6) 76-82 h.u.

Igaz, hogy csak hosszabbítás után, de a Kazany legalább nyert a nagyok közül a nem túl acélos Bisons otthonában. A Pasutyin-legénység is nagyon kicentizte ezt a meccset, hiszen túlórára kényszerültek Finnországban, végül azonban meglett a győzelem számukra. D’or Fischer (20 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) és Keith Langford (18/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak egészen kimagaslóak a tatárföldiek közül, de végül mégsem közülük került ki a nyerőember. Szergej Bikov szedett le egy lepattanót ugyanis a végén 69-67-nél, amivel 5 másodperc alatt végigért a pályán és a dudaszó pillanatában kiegyenlített ziccerével. A túlórában szintén a legjobbkor szólt hozzá a meccshez az orosz hátvéd, hiszen triplájával 78-74-re lépett meg a Kazany, ahonnan már nem tudott visszajönni a Bisons. Ezen a roppant szoros meccsen, ahol 13-szor változott a vezető csapat személye Bikov +20-as +/- mutatója is egészen extrának számít.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-12) – Zenit Szentpétervár (orosz, 10-5) 104-108 h.u.

Igazi tűzijátékot hozott a Jenyiszej és a Zenit összecsapása, amit hosszabbításban nyert meg a szentpétervári alakulat. Bravúrnak számít ez a győzelem a Zenittől, hiszen Dimitri Kulagin mellett kiesett a vendégek másik három kulcsjátékosa is erre a meccsre (Kyle Landry, D.J. Stephens, Artem Komolov), így nyolc nevezett emberrel tudtak végül diadalmaskodni. Egészen kiváló volt a meccs, felváltva vezettek a csapatok, végül a jobban koncentráló és szerencsésebb Zenit jött ki sikeresen a végjátékból. Mindkét oldalon hemzsegtek a jobbnál jobb teljesítmények, összesen 11 játékos ért el kétszámjegyű pontot. A teljesség igénye nélkül a hazaiaktól Szava Lesics (14 pont, 10 lepattanó), illetve a hosszabbítást kiharcoló, és ott két triplát is elsüllyesztő Donell Cooper (20/6 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak kiemelkedőek, ám győzelmet ez sem ért számukra. A Zenitben Dejan Borovnjak (24 pont, 13 lepattanó, 13/12 mezőnyből) és Walter Hodge (14/3 pont, 15 gólpassz, 10 kiharcolt fault, 3 labdaszerzés) is parádés dupla-duplával tűnt ki.

 

Astana (kazah, 6-10) – CEZ Nymburk (cseh, 5-12) 82-84

Kezd elúszni a rájátszás lehetősége a korábban még erre jó eséllyel pályázó Astana számára, vagy legalábbis egyre nehezebb helyzetbe hozza magát a kazah csapat az ehhez hasonló eredményeikkel. Sorozatban három hazai vereségnél tart a szezont jól kezdő Astana, a Zenit és a Jenyiszej után a Nymburktól is kikaptak saját pályájukon. A meccs roppant kiélezett volt, 17-szer változott a vezető csapat személye, a vége aztán a cseheknek sikerült jobban, így a végén ők örülhettek. Darius Washington (24/6 pont, 3 labdaszerzés) hosszú idő után ismét a török pontkirályi formáját hozta, a hajrában is fontos kosarakat szerzett. Az Astanának Nik Caner-Medley (21/9 pont, 8 lepattanó) és Jerry Johnson (16 pont, 12 gólpassz) pazar estéje is kevésnek bizonyult.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-13) – Krasznye Krilja (orosz, 6-9) 74-66

Kiváló első félidei játékának köszönhetően megszerezte első hazai, összességében pedig harmadik győzelmét a Cmoki-Minszk, aminek elszenvedője a Krasznye Krilja volt. Kintről és bentről is ellenállhatatlanul kezdett a Minszk, az első negyed után már 25-16-ra vezettek. A folytatásban sem változott semmi, a beloruszok akarata érvényesült, így félidőben 15 ponttal járt már előrébb a Minszk (41-26). Fordulás után sem tudott jelentősen feljavulni a Krilja, így megérdemelten vetett véget egy nagyon hosszú negatív szériának a házigazda. A meccs legeredményesebbje és egyben legjobbja Branko Mirkovics (15/9 pont) volt, aki pontjai mellett remekül is védekezett, több eladott labdába is belekergette az oroszokat.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 6-10) – VEF Riga (lett, 7-10) 84-69

Nagyon kellett már az Oktabirnek egy siker, hiszen az orosz csapat sorozatban hat vesztes meccsel a háta mögött érkezett meg a mérkőzésre. Ezúttal azonban nem hibáztak, biztosan múlták felül a Rigát, egyértelműen az Oktabir volt jobb. Félidőben már 44-27-re vezettek a hazaiak, a folytatásban pedig gondosan ügyeltek rá, hogy biztonságos távolságban tartsák ellenfelüket. Az oroszok téli szerzeményei, Lamont Hamilton (20/9 pont, 5 lepattanó) és Donald McGrath (13/6 pont, 8 gólpassz) remekül muzsikáltak, Randy Culpepper (13/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) pedig azt hozta, amire bármikor képes. A Rigában egyedül Gerald Robinson (18/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) játszott úgy, ami egy győzelemhez elég lett volna.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Bisons Loimaa – Jenyiszej Krasznojarszk (febr. 6.)
Lokomotiv Kubany – UNICS Kazany (febr. 7.)
Himki Moszkva – CSZKA Moszkva (febr. 8.)
Krasznoje Oktabir – Astana (febr. 8.)
CEZ Nymburk – Zenit Szentpétervár (febr. 8.)
Avtodor Szaratov – Nyizsnyij Novgorod (febr. 8.)
VEF Riga – Cmoki-Minszk (febr. 9.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus