VTB Liga, 28. hét: Bebiztosította 2. helyét a Kazany

A Loko elleni rangadót is megnyerte a Kazany, így a tatárok CSZKA Moszkva mögötti második helye már biztosnak tűnik.

A Loko elleni rangadót is megnyerte a Kazany, így a tatárok CSZKA Moszkva mögötti második helye már biztosnak tűnik. Zsinórban nyolc győzelemnél tart az Avtodor, így a Szolnok korábbi ellenfele a többi sztárcsapatot megelőzve akár még a harmadik helyre is befuthat.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 16-8) – Zenit Szentpétervár (orosz, 16-7) 90-88

Nagyon fontos győzelmet aratott a jó formában lévő Avtodor a Zenit ellen, amivel a zsinórban hetedik győzelmüket begyűjtő szaratoviak minden eddiginél közelebb kerültek egy pályaelőnyt biztosító hely megszerzéséhez. Az ismét igazi csapatmunkával előrukkoló hazaiak már a legelején magukhoz ragadták a kezdeményezést, elérve, hogy a Zenitnek egész meccsen futnia kelljen az eredmény után. Ezt egyébként többnyire sikeresen is tette a szentpétervári gárda, ám az egyenlítésre még igen, a fordításra viszont már nem maradt erejük. Az Avtodorban öten is kétszámjegyű pontot szereztek, a legeredményesebbek Jeffrey Brooks (15/3 pont, 6 lepattanó) és Jeremy Chappell (15/9 pont) voltak közülük, míg a Zenitnek Janis Timma (23/12 pont, 4 lepattanó) és Zabian Dowdell (21 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 10/9 dupla) extrája is kevés volt.

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 8-17) – CSZKA Moszkva (orosz, 27-2) 81-83

A De Colo-Teodoszics sztárduó nélkül utazott Minszkbe az alapszakasz-győztes CSZKA Moszkva, és így alaposan meg is szenvedett a győzelemért a címvédő. Az oroszok egy 14-3-as futás után 8 ponttal vezettek a félidőben, majd 13-mal is mentek már a nagyszünet után. A nagyot játszó Branko Mirkovics (19/15 pont, 5 gólpassz, 6/5 tripla), Justin Gray (14/12 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Anthony Hillard (15/6 pont, 5 lepattanó) hármas azonban tarthatatlan volt a folytatásban, így a Minszk 33 pontot termelt be a harmadik negyedben a liga legjobb védelmének, és feljött egyetlen pontra. A szoros végjátékot aztán a CSZKA a nagyobb rutinjának köszönhetően szépen lehozta, a legjobbjuk pedig Andrej Voroncevics (16/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) volt ezúttal. 

UNICS Kazany (orosz, 23-4) – Lokomotiv Kubany (orosz, 19-7) 80-76

Egy potenciális elődöntős párharcban a Lokomotiv legyőzésével a Kazany lényegében biztosította második helyét, így a döntőig biztosan pályaelőnyben játszhatnak a nagyszerű idényt futó tatárok. A roppant szoros első félidő után a Kazany játékosai nagyon elkapták a fonalat távolról, hiszen 7 triplakísérletükből 6-ot bedobtak, és összességében 31-16-ra nyerték a harmadik negyedet, ezzel lényegében el is dőlt a meccs. Keith Langford (20 pont, 6 lepattanó) volt ismételten a Kazany legeredményesebbje, de Quino Colom (16/6 pont, 6 gólpassz), Arturas Milaknis (15/15 pont, 7/5 tripla) és Kosztasz Kajmakuglu (11/9 pont, 10 lepattanó) érdemei is elvitathatatlanok a hazaiak győzelmében. A Loko legjobbja Malcolm Delaney (17/9 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

Avtodor Szaratov (orosz, 17-8) – Krasznoje Oktyabr (orosz, 10-17) 102-95

Vaszilij Zavorujev (26/21 pont, 7 gólpassz, 9/7 tripla) és Jerry Jefferson (22 pont, 6 lepattanó) extrájával csaknem meglepte az Oktyabr az Avtodort, ám végül behúzta zsinórban nyolcadik győzelmét is az így még a harmadik helyre is esélyes szaratovi gárda. Az Oktyabr elképesztő dobószázalékkal kezdte a meccset, 9 triplából 8-at bedobtak a volgográdiak, így a második negyedben már 16 ponttal, 41-25-re is vezettek. A félidőt aztán 10 megválaszolatlan ponttal zárta az Avtodor, majd ezt folytatva a harmadik negyedet 31-14-re nyerték a hazaiak, így végül gond nélkül zárták ezt a nehezen induló találkozót. Paul Stoll (16/12 pont, 10 gólpassz) és Travis Peterson (16/3 pont, 8 lepattanó) voltak az Avtodor legjobbjai, akik közül öten is 10 pont fölé jutottak.

VEF Riga (lett, 9-18) – Himki Moszkva (orosz, 19-8) 79-89

A hét közben hatalmas győzelmet aratott a Himki Moszkva az Olympiakosz ellen az Euroligában, és ha Madridban is nyernének majd az oroszok, akkor ott lesznek a rájátszásban. E két létfontosságú és pokolian kemény meccs között látogatott Rigába a Himki, ahol a húzóemberek pályára léptek ugyan, de a szokottnál kevesebb játékpercet kaptak. A moszkvaiak nem tétlenkedtek sokat, az első negyed 11/8-as triplázása után tízpontos előnybe kerültek, amit gond nélkül tudtak tartani a folytatásban. A Himki legjobbjai Tyrese Rice (20/9 pont), Josh Boone (16 pont, 12 lepattanó, 11/8 mezőnyből) és Alexej Shved (15/15 pont, 4 gólpassz, 7/5 tripla) voltak, az ő dolgukat pedig Mareks Mejeris (21/3 pont, 7 lepattanó) nehezítette meg leginkább.

Zenit Szentpétervár (orosz, 17-7) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 16-11) 77-76

Az egyik, ha nem a legjobb játékosa, Victor Rudd nélkül utazott a Nyizsnyij Novgorod Szentpétervárra, és így is, egyetlen külföldi játékossal is megnehezítették a Zenit dolgát. A meccsen aztán végül a „sok lúd disznót győz” elv érvényesült, hiszen Dmitrij Khvosztov (28/15 pont) fantasztikus teljesítményét kiegyensúlyozott csapatjátékkal múlta felül a Zenit. A legeredményesebb Janis Timma (18/12 pont, 9/7 mezőnyből) mellett négyen is 11 pontot szereztek, a végén pedig a Khvosztov-varázslat is abbamaradt, hiszen az orosz büntetőt hibázott és labdát is adott el a hajrában, így végül nyert a Zenit.

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 10-16) – Kalev/Cramo (észt, 7-19) 97-90 h.u.

Nagyon jó kis meccset játszott egymással a Jenyiszej Krasznojarszk és a Kalev, amit végül hosszabbításban a szibériaiak nyertek meg. A mérkőzés végig nagyon szoros volt, amit végül Gregor Arbet (19/15 pont) mentett hosszabbításra egy triplával. Az észtek azonban nem tudták elkerülni sorsukat, a Jenyiszej a hosszabbításban jobban játszott és megnyerte az összecsapást. Arbet mellett Rolands Freimanis (26/12 pont, 5 lepattanó) és Shawn King (12 pont, 16 lepattanó, 4 blokk, 3 labdaszerzés) is nagyon jó volt a Kalevben, az oroszok nyerőembere pedig David Kennedy (18 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) volt.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
CEZ Nymburk – Vita Tbiliszi 
Cmoki-Minszk – Lokomotiv Kubany 
Zenit Szentpétervár – Kalev/Cramo
Asztana – Jenyiszej Krasznojarszk 
Krasznoje Oktyabr – UNICS Kazany 
Lokomotiv Kubany – Jenyiszej Krasznojarszk 
Bisons Loimaa – Avtodor Szaratov
CEZ Nymburk – Zenit Szentpétervár
Himki Moszkva – Cmoki-Minszk
Nyizsnyij Novgorod – VEF Riga
Vita Tbiliszi – Asztana

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus