VTB Liga, 30. hét: Az Astana jutott be a rájátszásba

Nem sok izgalom maradt az utolsó játéknapra, ahol végül az Astana csípte el a nyolcadik helyet a május 1-jén rajtoló rájátszás előtt.

 

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

Zenit Szentpétervár (orosz, 21-8) – Astana (kazah, 13-17) 85-88

Az egyetlen szerdai meccsen az Astana nagy bravúrt bemutatva legyőzte idegenben a Zenit Szentpétervárt, ezzel pedig kvázi érdektelenné tette a maradék hat hétvégi összecsapást. A kazahok ugyanis nagy hajrával megcsípték az utolsó rájátszáshelyet, mivel egymás elleni összevetésben jobban állnak a bajnokság végét nagyon elrontó Kalevnél. De nemcsak a nyolcadik, hanem a forduló előtt még kérdéses harmadik és negyedik hely sorsa is eldőlt, hiszen ezzel a vereséggel a Zenit maradt a negyedik, a Lokomotiv pedig a harmadik helyen. Az Astana három kulcsemberét is nélkülözte ezen a mérkőzésen, hiszen Nik Caner-Medley, Pat Calathes és Luksa Andric sem voltak bevethetők. Ennek ellenére a vendégek Jerry Johnson (19/3 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) irányításával, illetve Rasid Mahalbasic (32/3 pont, 6 lepattanó) ponterős játékával mégis meccselni tudták a Zenit kosarait, aminek köszönhetően sikerült szoros eredménnyel fordulniuk a végjátékra. 85-84-nél aztán két támadólepattanót is visszaszedett az Astana, ami után Johnsont tripladobás közben faultolták. A három büntetőből kettő bement, majd egy labdaszerzés utáni hatalmas zsákolással végleg eldőlt a meccs.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 26-4) – Avtodor Szaratov (orosz, 17-13) 104-107

Hiába nem volt tétje a CSZKA Moszkva számára az Avtodor elleni meccsnek, a szaratoviak így is szenzációs eredményt értek el a regnáló bajnok idegenbeli legyőzésével. Nando De Colo kivételével ráadásul mindenki játszott is a múlt héten az Euroliga Final Fourjába ismét bejutó moszkvaiaknál, és ráadásul nem is volt hiány a jó teljesítményekben náluk. Kiemelkedőt Andrej Kirilenko (18 pont, 11 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Milos Teodoszics (17/12 pont, 8 gólpassz) nyújtott közülük, ám ez sem volt elég a győzelmükhöz. Az Avtodor ugyanis egészen elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő a meccs második felében, hiszen az utolsó negyedben 38 pontot szereztek, ezzel pedig megfordították a 12 pontos hátrányukat, illetve nem mellesleg beállították az eddigi ligarekordot az egy negyed alatt szerzett pontok tekintetében. Courtney Fortson (31/15 pont, 9 gólpassz) egészen zseniális volt ezen a meccsen is, aki Jeremy Chappell (24/18 pont, 4 lepattanó) és Micah Downs (18/3 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) hathatós segítségével nagyszerű főpróbát tartott csapatával együtt a Himki elleni negyeddöntő előtt.

 

VEF Riga (lett, 12-18) – Zenit Szentpétervár (orosz, 22-8) 88-93

Mind a Riga, mind pedig a Zenit kerete tele van tehetséges fiatalokkal, akik most a megszokottnál is nagyobb szerepet kaptak mindkét oldalon. A végén mégis a rutin döntött, hiszen a mezőny legjobbja, Walter Hodge (25/9 pont, 7 gólpassz) nagyon fontos triplát szerzett a hajrában, valamint hibátlan büntetőzéssel lezárta a meccset. Nem tudott tehát győzelemmel búcsúzni közönségétől erre a VTB szezonra a Riga, de összességében szoros meccset játszottak és nagy csatára késztették a liga egyik legjobb csapatát. 

 

Himki Moszkva (orosz, 25-5) – Krasznoje Oktabir (orosz, 9-21) 86-80

A Eurocup döntőt játszó Himki Moszkva 25 pontos előnyt szerzett a második meccsre a Gran Canaria ellen, így az egyik trófeát már félig a zsebében érezheti. E között a két összecsapás között azonban még az Oktabirrel is meg kellett mérkőzniük a moszkvaiaknak, így kicsit sem meglepő, hogy a kulcsemberek közül legtöbben kihagyták a találkozót. A teljesség igénye nélkül Tyrese Rice, Petteri Koponen, Paul Davis, James Augustine és Tyler Honeycutt sem léptek pályára, ám így is nyerni tudott a Himki, amivel ők végeztek a legjobb mérleggel hazai pályán (14-1). Az Oktabir ásza, Randy Culpepper (26 pont) ezúttal is szépen rágyúrt a statisztikájára, aminek köszönhetően ő lett a liga pontkirálya, megelőzve Courtney Fortsont (Avtodor) és Gerald Robinsont (Riga). A Himki legjobbja Ruszlan Patejev (17 pont, 11 lepattanó) volt ezúttal.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 23-7) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 7-23) 85-80

Lassan kezdett a Lokomotiv Kubany a Minszk ellen, a második félidőben azonban már egyértelműen uralták a hazaiak a festéket, és ezzel együtt a mérkőzést is. A beloruszok 29-19-re vezettek, a Loko azonban félidőre fordított (40-38), ezt követően pedig már nem tudott előnybe kerülni a Minszk. Volt egy nagy visszatérője a krasznodariaknak, hiszen Anthony Randolph (13 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) közel két hónapja nem játszott már sérülése miatt, ám most úgy tűnik, hogy készen áll a Kazany elleni párharcra. A másik erőcsatárral, Derrick Brownnal (20 pont, 7 lepattanó) együtt megoldhatatlan feladat elé állították a vendégeket. A Minszk még úgy sem tudott mit kezdeni velük, hogy Ivan Maras (19/6 pont, 14 lepattanó) ezúttal is kiválóan teljesített a palánkok alatt, míg Branko Mirkovics (19/15 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) a mezőnysorból volt életveszélyes.

 

CEZ Nymburk (cseh, 9-21) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 19-11) 86-81

A Nymburktól is kikapott a Nyizsnyij Novgorod, így a végére igencsak leeresztő oroszok nem várhatják túl sok pozitív élménnyel az amúgy is roppant keménynek ígérkező Zenit elleni sorozatot. Az utolsó negyedben hiába szereztek 31 pontot a vendégek, hiszen a meccs addig egyértelműen a csehekről szólt. 63-50-es hazai vezetésről indult a záró játékrész, és kisebb-nagyobb nehézségek árán, de előnyéből megőrzött 5 egységet a Nymburk. A mezőny legjobbja Darius Washington (18/12 pont, 9 gólpassz) volt, a túloldalon pedig Trey Thompkinson (19/9 pont, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) múlt a legkevésbé az oroszok veresége.

 

Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 10-20) – Krasznye Krilja (orosz, 7-23) 101-76

A parádésan játszó Donell Cooper (10/3 pont, 18 gólpassz, 4 labdaszerzés) irányításával könnyedén verte a Jenyiszej a Krasznye Krilját. Cooper 18 gólpasszos teljesítménye egészen rendkívüli, amely egyébként a második legtöbb a liga történetében, és értékét külön növeli, hogy még 21 perc játékidő sem kellett hozzá. Cooper és csapata elsősorban a harmadik negyedben volt szédületes, hiszen ekkor futottak át az utolsó helyen végző Krilján a hazaiak és növelték 20 pont fölé a különbséget. A Jenyiszej és a mezőny legeredményesebbje Elmedin Kikanovics (22 pont, 6 lepattanó) lett végül.


Az alapszakasz végeredménye:


A rájátszás párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus