VTB Liga, 8. hét: Pasutyinnal már ment a Kazanynak

Ha nem is könnyen, de Jevgenyij Pasutyinnal a kispadon megállította a VTB Ligában is a lejtmenetet a Kazany a Riga ellen. A nagyok közül gond nélkül vette az eheti akadályt a CSZKA és a Loko is, a Nyizsnyij és a Himki viszont nem léptek pályára. Kervin Bristol lepattanórekordot állított be, Courtney Fortson és Randy Culpepper pedig ismét tündököltek. Lássuk a hétvégi eseményeket!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

 

CSZKA Moszkva (orosz, 7-1) – Astana (kazah, 4-3) 89-63

Az „állandó” hiányzók (Viktor Hjapa, Manuchar Markoishvili) mellett Milos Teodoszics a hétközi Euroliga meccs után az Astana elleni mérkőzést is kihagyta lábsérülése miatt. Így sem okozott azonban gondot az oroszoknak az Astana legyőzése, az eddig jól szereplő kazahoknak a CSZKA már túl nagy falatnak bizonyult. Ezúttal nem az első negyedben vitte dűlőre a dolgot a Moszkva, a félidő utáni időszak volt a döntő, mikor előbb egy 8-0-s, majd egy 12-3-as szériával húztak el a hazaiak (68-45). Csapatként voltak nagyszerűek az oroszok, hat játékosuk is kétszámjegyű pontot ért el. Andrej Voroncevicset (15/3 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) azonban mégis ki lehet emelni, hiszen hozta szokásos remek védekezését, emellett pedig csapata legeredményesebbje is volt ezúttal. Az Astana vesztét elsősorban 27 eladott labdája okozta, melyből 18-at megszerzett a CSZKA.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 5-3) – Krasznye Krilja (orosz, 4-4) 91-59

A Lokomotiv a Nyizsnyij Novgorod elleni vereség után, a Krilja pedig egy bravúros, Kazany elleni győzelemből érkezett erre a mérkőzésre. Ezúttal azonban nem történt csoda, a Loko Malcolm Delaney, Richard Hendrix és Krunoslav Simon hiányában is nagyon simán verte a szamaraiakat. Nagyszerűen kezdtek a hazaiak, már a második negyed elején, 32-13-nál eldőlt a mérkőzés, a hátralévő idő formalitás volt csupán. Az orosz válogatott Nikita Kurbanov (16/3 pont, 8/7 mezőnyből) zsákolóbemutatót tartott az első félidőben, mind a 16 pontját ekkor szerezte, nagyrészt szép zsákolások után. A nagy vereség ellenére Kervin Bristol (8 pont, 19 lepattanó) 19 lepattanójával beállította a ligarekordot, nem rajta múlt a vendégek zakója.

 

UNICS Kazany (orosz, 5-2) – VEF Riga (lett, 3-5) 64-52

Megelégelte az elsősorban az Euroligában bemutatott vergődést a Kazany vezetősége, így a múlt heti, Krasznye Krilja elleni katasztrofális vereség után edzőváltásra szánta rá magát. A tatárföldiek visszahozták a kispadra a csapattal 2011-ben Eurocupot nyerő Jevgenyij Pasutyint, aki az orosz válogatott szövetségi kapitánya is egyben. Az Euroligában a török Efes ellen sikeres volt a bemutatkozás, és ha nem is könnyen, de a VTB Ligában is nyert a Kazany a Riga ellen. Borzalmasan kezdtek Kajmakogluék, az első öt percben nem találtak a gyűrűbe, 8-0-ra vezettek ekkor a lettek. A folytatásban a két csapat legponterősebb játékosai, Keith Langford (18/ 6 pont, 4 lepattanó) és Gerald Robinson (12/3 pont, 4 lepattanó) vívtak különcsatát, más nem nagyon ért labdába ezekben a percekben. Érdekes meccs volt ez, ahol a védekezés végig dominált, mindkét csapat nagyon jó volt ebben a szegmensben. A finishez érkezve még keményebb tudott lenni a Kazany, mindössze 4 pontot engedélyeztek ellenfelüknek a negyedik negyedben, ez hozta meg a sikert számukra.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 2-6) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-3) 93-83

A forduló legjobb meccsének várták a VTB Liga honlapjának szerkesztői az Avtodor és a Zenit összecsapását, és nem is kellett csalódnunk a találkozóban. Az Avtodor 1-6-os mérlege nagyon csalóka, remek csapat a szaratovi gárda, többször csak pár ponttal kaptak ki, ez pedig mindössze a harmadik hazai meccsük volt. Neki is estek ellenfelüknek a vendéglátók, 8-0-s kezdésük után az első negyed végén már 29-12-re vezettek. Innen még visszajött a meccsben a Zenit, a harmadik negyedben már ők vezettek (61-62). Az ismét hatalmas energiával játszó, elképesztő számokat hozó Courtney Fortson (30/9 pont, 9 gólpassz, 8 lepattanó, 11 kiharcolt fault) főszereplésével viszont újítani tudott az Avtodor, ismét elhúztak, majd le is zárták a meccset a hazaiak. A Zenit legjobbja Walter Hodge (20/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) volt.

 

Bisons Loimaa (finn, 1-7) – Krasznoje Oktabir (orosz, 3-4) 69-82

A második meccsén is remek teljesítménnyel előrukkoló Randy Culpepper (23/12 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó), illetve Romeo Travis (19/6 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) vezetésével ismét nyert az Oktabir, ezzel elkezdtek felkapaszkodni a tabellán az oroszok. Továbbra sem megy viszont a Bisonsnak, a finnek újabb vereséget szenvedtek el. Culpepper és az Oktabir is nagyon bekezdett, az amerikai 13 első negyedbeli pontjával rögtön magához ragadta a vezetést a hazai csapat (16-25). A finnek visszakapaszkodtak, bő három perccel a vége előtt egyenlő volt az állás. Ekkor azonban Culpepper ismét előlépett, egy 15-2-es futást vezényelt, amivel lezárta a meccset az Oktabir.

 

CEZ Nymburk (cseh, 4-5) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 1-7) 79-65

Különösebb gond nélkül győzte le a papírformának megfelelően a Nymburk a Minszket, a meglehetősen harmatos beloruszoknak nem volt esélyük a győzelemre Csehországban. Fokozatosan ellépett a Nymburk, a második félidőben már állandósult a 15-20 pontos hazai vezetés, így is ért véget a mérkőzés. Christian Burns (18/6 pont, 7 lepattanó) és Chester Simmons (15/12 pont) voltak a Nymburk legjobbjai.

 

Kalev/Cramo (észt, 3-5) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 2-5) 66-111

Hatalmas verést mért a Jenyiszej a Kalevre, hazai pályán szenvedtek kiütéses vereséget az észtek. Pedig nagyon kellett volna a siker a bajnokságot váratlanul jól kezdő hazaiaknak, aligha számíthatott bárki is ekkora aranyú vereségre tőlük a nem éppen világverő Jenyiszej ellen. Az oroszok elképesztően dobtak, az első 13 kétpontos kísérletük sikeres volt, összességében 76%-kal (46/35) fejezték be a meccset a duplák tekintetében. A Kalevben egyedül Frank Elegar (14 pont, 7 lepattanó) érte el a 10 pontos határt, a Jenyiszejben viszont ezt hatan is megtették. Közülük Vjaceszlav Zajcev (18/6 pont, 5 lepattanó) és Koszta Perovics (14 pont, 6 lepattanó, 8/7 mezőnyből) voltak a leghatékonyabbak.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Jenyiszej Krasznojarszk – Avtodor Szaratov (nov. 29.)
Krasznoje Oktabir – Cmoki-Minszk (nov. 30.)
VEF Riga – Lokomotiv Kubany (nov. 30.)
Krasznye Krilja – Himki Moszkva (nov. 30.)
Kalev/Cramo – CEZ Nymburk (nov. 30.)
Zentit Szentpétervár – CSZKA Moszkva (nov. 30.)
Astana – UNICS Kazany (nov. 30.)
Nyizsnyij Novgorod – Bisons Loimaa (dec. 1.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus