Adria Liga: 19. forduló

Ma este befejeződött az Adria Liga 19. fordulója, amelyben nemhogy tovább tisztult volna a kép, de mind elöl, mind hátul óriási lett a tömörülés egycsapásra. A szolnokiak Splitben aratott győzelméről korábban beszámoltunk már. Az Igokea kikapott, a Zvezda viszont nyert, még reménykedhetnek kicsit a belgrádiak az első helyben. A Partizan fontos összecsapást bukott, így kezd lecsúszni az élmezőny hátsó részére, mivel a Buducsnoszt, a Union Olimpija, a Cedevita és a Radnicski is diadalmaskodott - utóbbi pont ellenük, a forduló rangadóján. A "kiesési csatát" pedig némi meglepetésre egy óriási hajrával a Cibona nyerte a kicsit hamar megnyugodó Siroki ellen.


Zadar (horvát, 7-12, 11.) - Cedevita (horvát, 11-8, 6.) 73-74 (22-22, 15-14, 19-17, 17-21)

A forduló legszorosabb meccsét játszotta a két horvát gárda egymással. A két együttes hasonló erejét jól mutatja, hogy az első negyedben négy, a másodikban pedig öt pont volt a legnagyobb különbség a két alakulat között, de ezek a differenciák is csak pillanatokig álltak fenn, általában egy labdán belül volt egymáshoz a két csapat. Nem meglepő, hogy 10 perc után egál volt az állás (22-22), míg a félidőben 1-gyel vezettek a hazaiak (37-36). Fordulás után nagyon lassan kezdtek a felek, összesen négy pontot dobtak négy perc alatt (1-3-as elosztásban), aztán viszont a Zadar nagyon beindult, a 27. perc végén 49-41-re vezettek. Egészen az utolsó percig tartották előnyüket, ott viszont négy pontot kaptak, így mindössze három egységgel mentek az utolsó felvonás előtt (56-53).

A záró játékrészt is jobban kezdték a vendéglátók, de 66-59-et követően két perc alatt fordított a Cedevita, így az utolsó percekre megint visszaállt az egy pontos különbség hol ide, hol oda. Végig vezetett a Zadar a végjátékban, ám 72-71-et követően Romeo Travis csak egy büntetőt dobott be, a túloldalon pedig Marko Tomas elsüllyesztette a fordítást jelentő hármast. Egy visszatámadási lehetősége volt még a hazaiaknak, de Travis eladta a labdát, így nyert a Cedevita, amely ebből a győzelemből építkezhet a továbbiakban, a negyedik helyen álló Buducsnoszttal állnak holtversenyben, míg a Zadar maradt a hátsó régiók sűrűjében.

A végjátékról készült magánvideó!

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!


Union Olimpija (szlovén, 10-9, 7.) - Igokea (bosnyák, 15-4, 1.) 69-63 (13-19, 24-15, 15-11, 17-18)

A bosnyák listavezető már az elején sem tűnt olyan magabiztosnak a Union Olimpija ellen, hiszen hét és fél percig nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek, utána robbantott az Igokea, és vezetett is 10 perc után (13-19). A második negyedben nem sok minden változott, nem találtak fogást egymáson a csapatok, egészen a 16. perc végéig. 24-29-es állást követően ugyanis a szlovénok futottak egy 13-3-at, így a félidőben már ők vezettek három egységgel (37-34). Fordulás után gyorsan egyenlítettek a vendégek, de 39-39-et követően jött egy újabb jó, 11-2-es hazai sorozat, ami megalapozta végül a vendéglátók sikerét, 10 perccel a vége előtt ugyanis héttel mentek (52-45).

Úgy tűnt, itt el is dőlt a meccs, hiszen a 34. percben is 63-54 volt még a Unionnak, az Igokea viszont nem véletlenül bombameglepetés idén, három perc alatt egy 9-0-ával egalizáltak is, 63-63-mal fordult a két alakulat az utolsó két percre. Innen azonban egyértelmű volt a dolog, a vendégek kifáradtak a felzárkózásban, így a szlovének egy perc alatt dobtak hat pontot, nem kaptak egyet sem, ezzel pedig megverték az első helyezettet és tovább él a reményük a Final Fourra. Az Igokea még mindig két meccs előnnyel megy a Zvezda előtt, úgyhogy nagy gondban így sincsenek.

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!


Buducsnoszt (montenegrói, 11-8, 4.) - Krka (szlovén, 8-11, 9.) 74-66 (12-20, 27-11, 14-16, 21-19)

Elég pontszegényen indult a találkozó, hiszen az első negyed első felénél csak 5-4-et mutatott az eredményjelző, utána viszont beindultak a felek, leginkább a vendégek, és egyre inkább távolodtak el a montenegróiaktól (12-20). A második negyed elején már a 10 pontot is elérte a két együttes közötti differencia, viszont másfél perc alatt futott egy 9-0-át a Buducsnoszt, így egyetlen pontra fel is zárkóztak a 13. perc elején (21-22). Innentől kezdve a hazaiak kezében volt a gyeplő, ugyanúgy kezdtek elhúzni ellenfelüktől, ahogy a Krka az első felvonás során - nem nagy futásokkal, hanem szépen, csendben, lassan -, így a félidőben már ők vezettek nyolc egységgel (39-31).

Fordulás után előbb 9-11, majd a harmadik negyed felét követően 4-6 ponton állt be a különbség, 10 perccel a vége előtt viszont még mindig a hazaiaké volt a fór (53-47). A záró felvonás során sem sikerült négy ponton belülre kerülnie a szlovéneknek, így végül ha nem is simán kaptak ki, de esélyük nem volt a fordításra. A Buducsnoszt tartja negyedik helyét egyelőre, a Krka viszont ezzel a zakóval elvesztette minden esélyét, hogy esetleg még a legjobb négybe kerüljön.

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!


Siroki (bosnyák, 6-13, 13.) - Cibona (horvát, 7-12, 10.) 81-89 (22-21, 15-20, 28-23, 16-25)

Óriási adok-kapok ment a meccs nagy részében a két hat győzelemmel álló csapat találkozóján. Az első negyed második felében inkább a Cibona vezetett, de nem tudtak elszakadni ellenfelüktől, és a Siroki egy ponttal jobb volt 10 perc után (22-21). A második negyed első három percében is a vendégek vezettek, de megint jött a bosnyák gárda, az utolsó minutumok azonban ezúttal a horvátoké voltak, nem túl nagy előnnyel, de mégis ők mehettek a szünetre jobb állással (37-41). Fordulás után is jobbnak tűnt a teljesen felforgatott állománnyal felálló vendég gárda, a negyed felénél már héttel is vezettek (47-54), ám innen is felálltak a vendéglátók, sőt, az utolsó három percben már náluk volt az előny, megint egy ponttal álltak jobban a negyed végén, de ezúttal már csak 10 perc volt hátra a meccsből (65-64).

A negyedik negyedben már szinte kezdhettek ünnepelni a hazai drukkerek, hiszen 5 perccel a lefújás előtt 78-68 volt az állás, ám óriási rövidzárlat jött a Siroki részéről, kettő perc alatt egyenlített a Cibona, majd hiába vezettek újra egy triplával a bosnyákok a 38. perc kezdetén (81-78), több pontot már nem sikerült dobniuk az egész meccsen, kapni viszont bőséggel kaptak. Ezzel az eredménnyel a Cibonának sikerült megragadni a többi alsóházi együttessel, a Siroki viszont újra csak egy győzelemre van az utolsó helyezett Olajtól.

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!


Crvena Zvezda (szerb, 13-6, 2.) - Szkopje (macedón, 10-9, 8.) 87-72 (26-20, 34-18, 14-22, 13-12)

Az első negyed első fele itt is szorosan alakult, de 12-12-t követően kezdett ellépni az utóbbi időben meglepően sok vereséget begyűjtő Zvezda, hat ponttal vezettek is 10 perc játék után (26-20). Az igazi mészárszék a második negyedben jött, ahol a vendégek csak mutatóban találtak be néha-néha a hazai gyűrűbe, a szerbek viszont szinte minden támadásukból eredményesek voltak, óriási különbség volt ekkor a két csapat mutatott játéka között, és 22-vel vezetett is a Zvezda a félidőben, el is dőltek a lényegi kérdések (60-38). Fordulás után öt percig semmi nem történt nagyjából, utána kicsit túl lazára vette a figurát a hazai együttes, így 14 egységre visszakapaszkodtak a macedónok (74-60).

A záró játékrészben azonban öt perc alatt mindössze két pontot sikerült elérniük, így gyorsan visszanőtt a távolság 20 közelébe, nem nagyon kellett izgulnia senkinek sem a végeredmény miatt. Ezzel a Zvezda 1-gyel közelebb lépett az Igokeához, még ha reális esélye nem is nagyon van már az előzésre, a Szkopje viszont a legrosszabb formában lévő együttes azok közül, akik a négyért indultak harcba a téli szünetben. Nagyjából 1-2 hetük van, hogy összekapják magukat, különben ilyen szempontból számukra lefőtt a kávé.

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!


Radnicski (szerb, 11-8, 5.) - Partizan (szerb, 12-7, 3.) 78-76 (14-18, 18-11, 25-22, 21-25)

Jobban kezdtek a vendég belgrádiak, hiszen az első negyedben már nyolc ponttal is vezettek, így az, hogy 10 perc után csak 4 egység volt a különbség, a hazaiak számára volt hízelgő (14-18). A második felvonás során nagyot fordult a kocka, ugyanis a Partizan hét és fél perc alatt mindössze három pontra volt képes, a túloldal pedig szépen kihasználta ezt, a 18. perc közepén már 30-22-re vezetett a Radnicski, és csak Lucsics utolsó másodperces hármasa miatt lett a félidőben csak három közte (32-29). Fordulás után is jobb volt a kragujevaci alakulat, 12-2-es kezdésüknek köszönhetően már 12-vel vezettek a 24. perc közepén (44-32), itt azonban kicsit bealudtak, egy perc alatt kaptak három hármast, így a negyed felénél visszaállt a félidei különbség (44-41). A differencia megint elkezdett nőni, a negyed utolsó perce előtt megint 10-zel mentek Csapinék, végül a záró játékrészre hat pontos fórt vittek magukkal (57-51).

A negyedik negyed első három perce felejthetőre sikeredett, 2-2 pontot értek el mindössze a felek, ám utána beindultak a dolgok. Három perccel a vége előtt megint közte 10 volt (72-62), de ezúttal sem dőlt még el a találkozó, hiszen az utolsó perc kezdetén Gagics duplája már az egyenlítést jelentette a vendégek számára (72-72). Ekkor érkezett azonban a liga talán legértékesebb játékosa, Csapin és büntetőivel előnyhöz juttatta csapatát. A Radnicski okosan faultolt három pontos előnye birtokában, hogy triplát semmiképp se kapjanak, ők viszont kibüntetőzték a meccset, Lucsics hármasa nem ért célba a legvégén, így nyertek a hazaiak, akik ezzel a sikerrel továbbra is tapadnak a Buducsnosztra, és ott vannak közvetlenül a Final Fourt érő helyek környékén. A Partizan hiába nyert az elmúlt héten pont a montenegróiak ellen, már csak egyetlen győzelemre vannak a Buducsnoszt - Radnicski - Cedevita hármastól és a hatodik helytől.

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!


Tabella:


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus