Bővül a délszláv kontingens Sacramentóban?

Az idén nagyot fejlődő Kings talán csak egy lépésre van attól, hogy évekig stabil PO-csapat legyen, a megoldás pedig Montenegróból érkezhet Vlade Divacékhoz.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: KnicksCeltics
Pacific: LakersSunsWarriors
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunder, Nuggets


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Sacramento Kings idén egy újabb dimenziót tehet a játékába.


Kell egy kiscsatár

A gárda gyakorlatilag két lyukas poszttal rendelkezik mindössze, a jó hír az, hogy bőven van pénze és lehetősége is megoldani ezt a gondot.

Először is kelleni fog egy hármas, amit lehet, hogy házon belül meg is old a klub, hiszen a hírek szerint Harrison Barnes úgy lépett ki 25 millió dolláros utolsó évéből, hogy mindkét oldal hajlik a közös folytatás felé. Az is borítékolható, hogy Barnes nem kap már ennyi pénzt, hiszen az Dallasban kiderült róla, hogy nem képes egy csapat vezérévé előlépni, itt viszont nem is ezt kellene tennie. A váz megvan DeAaron Fox-szal, Buddy Hielddel, Bogdan Bodanovic-csal és Marvin Bagley III-del, míg melléjük a kiegészítők is adottak: itt van Yogi Ferrell és Frank Mason III Fox mögé egyes posztra, Bjelica és Bagley megoldják a négyes posztot, az echte magasembereknél pedig a két csere adott Harry Giles és Caleb Swanigan személyében.

Foxék mellé fölösleges még egy ballhandler, hiszen a fiatal magot alkotó négy játékos bármikor megcsinálja magának a helyzeket. Bjelica ugyan tud hármast is, de ide azért mindenképpen kell majd egy megoldás, méghozzá egy jó 3&D ember - ennek tökéletesen megfelel Barnes, aki egy olcsóbb kontraktussal valószínűleg kevesebbszer lesz célkeresztben is. Ha valamiért ő nem, akkor a délszláv vonal adja magát következőleg: Bojan Bogdanovic pontosan azt tudja támadásban, amit kell (42.5% tripla), egy újabb ember, aki ha nagyon kell, magának is megoldja a pontszerzést, és bár védekezésben nincsenek ilyen szép számai, azt láthattuk már tavaly LeBron James ellen is, hogy ha nagyon kell, tud kifejezetten jó teljesítményt is nyújtani. Ha ő sem, akkor már csak vészmegoldások vannak (Trevor Ariza) vagy Khris Middleton, akinek az elhozatalára nem sok esély van.


Kell egy center

A másik poszt, ahol előrelépés kell, az a center poszt, és itt jó eséllyel változni is fog a helyzet - Willie Cauley-Stein nagyon menni akar, és jó eséllyel a gárda sem fogja marasztalni, sokat nem fejlődött az eddigi négy éve során. Sok név szóba jöhet helyette, mert tényleg felejthető volt a produktuma, egy azonban kiemelkedik közülük: Nikola Vucevic.

Az Orlando Magic sztárja a liga legjobb ötösei közé emelkedett a mögöttünk lévő szezonban, elöl-hátul faktor, itt pedig döntő tényező is lehet. Vucevicet természetesen pletykálták is már a Kingsszel, de óriási lesz rá a kereslet - jó eséllyel több együttessel is meg kell harcolnia majd a Sacramentónak. Pénzben egészen biztosan nem tudja felvenni a versenyt a kaliforniaiak ajánlata mondjuk a Magicével, viszont Vucevic évekig gyötrődött Orlandóban, nyilatkozatai, megnyilvánulásai alapján szeretne most már nyerni, ebben a gárdában pedig nemcsak perspektíva van, sokáig harcolt a rájátszásért is ebben a szezonban. Vucevic-csel már nemcsak a száguldásban lehetne ligaelit a Kings, hanem felállt védelem elleni játékban is, miközben a montenegrói jobb védő is, mint Cauley-Stein.

Igazi jackpot lehetne Vuc, és nem nagyon kell spórolnia Divacéknak, hiszen ha Cauley-Steint elengedik, 48 millió dollárjuk lesz a fizetési listában, bőven befér Barnes/Bojan Bogdanovic új szerződése is amellett, hogy Vucevic elé odatolnak egy 4 éves maximumot. Onnantól kezdve nem nagyon tud mit tenni már Divac - a pénz megvan az erősítésre, a csapat eladja magát, csak az FA-kon múlik, hogy akarnak-e idejönni vagy sem. Ha Vucevic nem, akkor célpont lehet Clint Capela is, aki legalább védekezésben hozna egy bőven ligaátlag fölötti szintet, viszonylag olcsón, és túl sokba se kerülne (talán egy védett első körösbe, a capspace-be befér a fizetése). A szabadügynökök közül Al Horford jöhet még szóba a kicsit idősebb korosztályból, mindenki más már jóval e szint alatt lenne - talán Steven Adamset leszámítva, de nála kérdés, mit vár a Thunder, ha egyáltalán mozdítható.


Két elég világos feladata van Divacnak, megvannak a teljesen reálisan elérhető célpontjaik is, itt a lehetőség, hogy évekre bebetonozza magát a gárda a nyugati elitbe is akár.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus