Két kisebb igazolásra a Pistons a nagyobb dolgoktól?

A Detroit Pistons idén több lépést tett előre, nyáron kisebb foltozgatásokkal és finomhangolással meglehet a még jobb eredmény - az ő teendőiket, lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets, Jazz
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks
Southwest: Pelicans
Southeast: Magic, Wizards

 

A Detroit Pistons Stan Van Gundy irányítása alatt gyakorlatilag másfél év alatt teljesen átalakult, és ez először a keretben, ebben az idényben pedig a játékban is megmutatkozott. 44-38-as mérleggel a PO-ba jutottak olyan csapatokat megelőzve, mint a Chicago Bulls vagy a Washington Wizards, az első körben pedig egészen szoros csatákat vívtak a Cleveland Cavaliersszel - végül 0-4-gyel estek ki. Az elnökként és vezetőedzőként is funkcionáló Van Gundy a(z építő) munka nagyobbik részét szerintem elvégezte, lássuk, mi maradt még hátra.

A kezdő kész

Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a kezdőötöst összerakta SVG, a Reggie Jackson, Kentavious Caldwell-Pope, Tobias Harris, Marcus Morris, Andre Drummond ötössel fog rohamozni az autóvárosi alakulat a következő években - Drummond idén, KCP jövőre lesz korlátozott szabadügynök, de szinte biztosan tartani fogják mindkét játékost.

Védekezésben kifejezetten potens ez az ötös, hiszen Drummond elit pattanózó, Caldwell-Pope a posztján az egyik legjobb egyéni védő, Morris is meglepően hasznos volt hátul idén, Harris és Jackson atletikusságát pedig jól lehet használni, reális egy ligaelit D összerakása is. Támadásban Harrisnek szerintem nagyon fel kellene nőni 18-20 pont környékére, a mostani 55-56%-os TS-mutatóját megtartva, hogy ne Jackson egy-egyei és a Jackson-Drummond 2-2-k legyenek az egyetlen folyamatosan működő opciók - Morrisnak kifejezetten jól állna a 3. opció szerep. Valószínűleg szupersztár egyikőjükből sem lesz már, de ez egy erős felállás lehet elöl is - védekezésben és támadásban is stabilizálni kell majd a dolgokat, de mivel Harris év közben érkezett, így erre jó esély is van.

Két dolgot kell megoldani. Az egyik Drummond büntetőzése, amivel egyrészt őt is ki lehet venni a fontos, szoros végjátékokból, másrészt vele együtt meg lehet borítani a Pistonst elöl és hátul is - Drummond pattanózása mellett az elzárásai is kulcsfontosságúak, nem nagyon lehet beküldeni senkit, aki pótolja ilyen területeken. Ettől függetlenül szerintem nincs kérdés, hogy maximumért alá fogják iratni, de megoldandó feladat ez a szakmai stáb számára, méghozzá sorsdöntő. A másik kulcs a triplázás lehet, ami teljesen ad hoc módon megy Detroitban, és összességében nem jól, a kezdőben például egyetlen kifejezetten jó kinti dobó sincs, nagyon maximum elfogadható a 36-37.5%-kal - elég jó mennyiségű hármast dobnak, de csak 22-ek voltak hatékonyság alapján.

Az nem véletlen, hogy Ryan Anderson neve felmerült náluk, de nem tudom, ez mennyire napirendi pont még a csapatnál Harris megszerzése után. Helyük alapvetően nincs rá, mert Drummond capholdját számolva az új szerződése aláírása előtt is 77.6 millió dollár a Pistons fizetési listája, tehát kevesebb mint 15 millió dollárnyi költőpénzük van. Ez nőhet 24 millió dollár környékére, amennyiben egyrészt kivásárolják stretch provisionnel Jodie Meekst, ezzel spórolnak 4.36 milliót, másrészt elengedik Joel Anthonyt, Lorenzo Brownt, Spencer Dinwiddie-t és Darrun Hilliardot (mindannyiukra csapatopció van), amivel újabb 5.4 milliót tudnak félretenni.

Ez a 24 millió dollár is kevesebb, mint Anderson esetleges maximuma (27.6 millió), de már legalább reális kiindulási alap. Amennyiben a New Orleans Pelicanstől érkezik a vajkezű erőcsatár, úgy el tudom képzelni, hogy felborul a kezdő, de Morris, Harris és Anderson tetszés szerint forgatható, gyakorlatilag bárki bárkivel pályára küldhető, lényegi változást vagy problémát szerintem nem jelentene.

A padon van mit változtani

Az is elképzelhető, hogy a detroiti igazolása óta egyik gerincsérülésből a másik fáradásos törésbe eső Meekst kivásárolják Anderson szerződtetése nélkül is, illetve Dinwiddie-t leszámítva a másik három játékos elengedése nem nagyon fájna senkinek. Az így összejövő 23 millió dollárból ugyanis lenne mit megoldani a padon (ha Meeks marad, akkor is van több mint 18.5 milliónyi költőpénzük).

Stanley Johnsonban nagyon bízhatnak, ő házon belül, a saját fejlődésével is megoldhatja, hogy a pad ne legyen sokszor teljesen impotens - ahogy a triplázás, úgy ez is teljesen random, egyik negyedről vagy meccsről a másikra változott ebben az évben, az, hogy egyáltalán nem jelentett veszélyt a detroiti pad az ellenfélre vagy éppen ők is szétdobták az ellent. A másik opció az, ha a Jackson, Harris, Morris hármasból kettő mindig a pályán van, hogy legyen elég védelemmegbontó, pontszerzésre egyénileg is képes emberük játékban. Meeks megtartása is opció lehet, amennyiben egészséges, mert egyrészt kiváló tripladobó volt valamikor, másrészt a Los Angeles Lakersben már a betöréseket is egyre többet erőltette. A negyedik megoldás pedig az, ha igazolnak a padra egy pontszerzésre is alkalmas egyest, ilyenből pedig lesz azért pár.

Steve Blake egyáltalán nem végzett rossz munkát, de ha nem megy másoknak, nem ő fogja beindítani a gépezetet, ennyi biztos, ráadásul szerződése lejárt, szabadügynök tehát. DJ Augustin kifejezetten jó 54 meccset hozott itt 2014/15-ben, szerintem ő benne van a pakliban, de ugyanígy rámehetnek Aaron Brooksra, ne adj Isten Jeremy Linre. Mindenképpen olyan emberre lenne szükségük szerintem, aki labdával a kezében veszélyes a gyűrűre, ugyanakkor szem előtt tartja a többieket is - itt lehet jó az általuk már ismert Augustin.

A kettes és a hármas poszt megerősítése szerintem nem elsődleges, főleg Johnson miatt, de ha Meeks is marad, akkor pláne nem - mögöttük ráadásul van egy triplaspecialista, Reggie Bullock, aki Meeks szerepét átveheti, ha utóbbi távozna vagy megint sérült lenne.

Ha kell még ember, márpedig jó eséllyel nézelődni fognak irányító mellett máshova is, az a magasemberekhez érkezik majd. Morris és Harris is lehet négyes, főleg abban a gyorsabb, smallball jellegű felállásban, amiben a Pistons játszik, de alternatíva kell mögéjük akár faultgondok, akár sérülés esetére. Ha Andersont nem tudják megszerezni, akkor jöhet olcsóbban a mini-klón, Mirza Teletovic, aki triplarekordot döntött a padról idén, a Phoenix Suns színeiben. Center poszton pedig Aron Baynes helyett lehetne egy stabilabb opciót találni, de ez az, ami idén nem lesz olcsó szerintem (8-10 millió környéke lesz egy cserecenter, ha mázlijuk van), csereegyest pedig sokkal fontosabb szerintem találniuk.

Ha Augustint és Teletovicot meg tudják szerezni az esetleges 23 millió dolláros sapka alatti helyükből (bőven lehet rá esély), akkor szerintem pozitív nyarat zártak, a csapatuk pedig majdnem készen is van.

A draft is sok mindent alakíthat

Az idei játékosbörzén a 18. helyen fognak húzni, és a DraftExpress Domantas Sabonist jelöli nekik, amihez szerintem óriási nagy mázli kell majd - szerintem a lotteryben elkel a litván legenda fia. Ha leesik nekik, akkor megvan az az ember, aki Baynes mögött, majd előtt Drummond cseréje lehet, ő ráadásul erőcsatárként is használható, úgyhogy a lehető legjobb forgatókönyv lenne számukra, amit jelenleg a DX jósol. Ugyancsak ötös posztra érkezhet Damion Jones a Vanderbiltről vagy a horvát Ante Zizic.

Az nagy kérdés számomra, hogy Dinwiddie-vel milyen szinten számolnak - Van Gundy-nak tavaly tetszett, de akkor is elmondta, hogy meg kell tanulnia dobni, befejezni a helyzeteit, akkor lehet csak hasznára a csapatnak. Ha nem bíznak benne, akkor még a szabadügynökpiac előtt lefoglalhatják a Kentucky-s Tyler Ulis, Wade Baldwin, vagy a Notre Dame-ről érkező Demetrius Jackson játékjogát. Négyesbe szerintem tripladobót akarnak és szabadügynököt, 2/3-asban megvannak, a 18. helyen pedig általában már posztra is nézik az embert, nem csak tehetségre.


Összességében nézve szerintem a Pistons jó helyzetben van, mert a csapat nagyját már nem összekukázni kell, csak összecsiszolni. Két megfelelő csere leigazolásával, illetve Van Gundy nyári-őszi munkájával (Harris beépítése, Johnson fejlesztése, Drummond büntetőzése) jövőre még sokkal jobbak lehetnek. Ha nem tudnak erősíteni, akkor azért a korlátaik meglesznek, még ha fejlődési lehetőség akkor is lesz a jelenleg meglévő keretben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus