Mekkora az öltözőbeli probléma a Wizardsnál?

Erősen kérdőjeles paddal, vezetőedzővel és csapaton belüli kémiával kezdi a szezont a Washington Wizards - az ő kilátásaikat vizsgáljuk a most következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: Heat, Hawks

 

A Washington off-szezonjáról ezen a linken már olvashattatok - azóta Casper Ware és Johnny O'Bryant csatlakoztak még a kerethez, de nem garantált, edzőtáborra szóló szerződéssel, sokat nem osztanak, nem szoroznak.

Mit kezd Scott Brooks a chemistry-vel?

A nyár elején kinevezték Scott Brookst, aki hátráltatni nem fogja a csapat fejlődését, de az oklahomai időszaka alapján az se biztos, hogy segíteni fogja, itt ráadásul bekerült egy olyan közegbe, amivel az Oklahoma City-nél egyáltalán nem találkozott.

Russell Westbrook és Kevin Durant is két alfahím voltak ugyan, de együtt fejlődtek, nagyon jóban voltak, és ha volt is nézeteltérésük, általában nagyon hamar megoldották, ebből a pályán láthatóan semmilyen feszültség nem volt. John Wall és Bradley Beal egyrészt játékban sincsenek Westbrookék szintjén, másrészt az sosem szerencsés, ha már egyikőjük lenyilatkozza, hogy a pályán néha utálják egymást... Alapvetően ennek a párosnak a jelenlegi tendenciák alapján uralnia kellene a ligát, de legalábbis ott kellene lenni az élmezőnyben - Wall a liga egyik leggyorsabb és legjobb kiszolgálója, Beal pedig tipikus 3&D kettes, ennél manapság többet csak azzal tudhatnának, ha Wall is megtanulna kintről dobni. Ha azonban a két játékos között olyan feszültségek vannak, mint köztük, az kitöröl minden játékbeli tudást vagy azt, mennyire illenek össze - azt hagyjuk, amit most nyilatkoznak, nyilván nem mondhatnak mást, mint amit az elmúlt két napban, minden szép, minden jó, ők aztán nagyon jóban vannak...

Erre ott van még a kezdőben Markieff Morris, aki semmi másról nem híres, mint arról, hogy egy gyökér nehezen kezelhető kosaras, akinek ráadásul a játéka is hagy kívánnivalót maga után - védekezésben a periméteren azért vannak problémái, támadásban meg egy középtávoli téglagyár, ami a mostani ligában nem sok mindenre jó. Marcin Gortattal semmi gond nem lenne, de az utóbbi években többször is lenyilatkozta, hogy rossz egyáltalán az edzésre is lemenni, annyira nem jó a hangulat - kicsit furcsán vette ez ki magát, de a nyári Wall-coming out után már egy fokkal jobban érhető ez is. Gortat ez alapján nem kezdeményezője a balhéknak, csak nagyon gyorsan tele lesz a ... Ez a négyes egy időzített bomba - egész egyszerűen olyan öltözői gondok lehetnek a fővárosiaknál, amik miatt töredékét sem hozzák ki magukból a játékosok.

Brookst nem láttuk még ilyen puskaporos helyzetben, nem temetném még el teljesen a Wizardsot, de kicsit halvérűnek tűnik ő ahhoz, hogy ilyen egokat kezeljen - más kérdés, hogy néha egy kis simulékonyság is segíteni szokott, hogy az ilyen személyiségeket összecsiszolja az edző, de kicsit túl soknak tűnik az "agyas" játékosok száma ehhez. Az alapjátékkal nem lenne probléma, hiszen Wall védelemmegbontásaiból Beal és Porter is élni tud a triplavonalnál, Morris pedig annyi helyet még éppen generál a palánk alatt, ami se Wallt, se Gortatot, illetve az ő 2-2-iket nem zavarja. Az is benne van a pakliban, hogy most majd csak azért is megmutatják, hogy nincs gond, Morris pedig pont a testvéréről vehet példát, aki Detroitban egy balhégenerátorból egy kifejezetten hasznos NBA játékossá vált. Náluk azonban ez a "rossz légkör"-faktor jelentősen komolyabb jelen állás szerint, mint az egész ligában bárhol máshol.

Mi lesz a cserepaddal?

Még mielőtt Wall kiborította a bilit, azelőtt is volt már gond ezzel a Washingtonnal, méghozzá az, hogy telelőtték óriási lutrikkal/halálosan középszerű játékosokkal a padot - ráadásul nem kis pénzekért, hosszú időre. Közülük az egyetlen kivétel Ian Mahinmi, aki az Indiana Pacersnél védekezésben nagyon jó teljesítményt nyújtott - nála az a kérdés, hogy ő volt a rendszer alapja, vagy Pat Burke rendszere miatt nézett ki ennyire jónak. Az biztos, hogy Gortattal párban nem használható a pályán, viszont vele legalább annyi biztos, hogy ha Gortat ül a padon vagy sérült, akkor sincs gond az ötös poszttal, az teljesen rendben van a Wizardsnál, és ezzel legalább a védekezést össze lehet valamennyire szedni. Más kérdés, hogy a többi poszton óriási gondok lehetnek hátul is...

A hátvédek közül annyi biztos csak, hogy Marcus Thornton a külső dobásai miatt használható, és szerintem használni is fogják az aktív rotációban, ha csak valami csoda nem történik Trey Burke-kel, aki Utah-ban pocsék volt és ráadásul egyre gyengébb, akár a pontszerzést, akár a társak kiszolgálását nézzük - utóbbiban még jól indult, de tavaly 2.3 gólpasszára jutott 1.3 eladott labda. Burke Wall mögött és nagyon mellette sem használható, mert ez a small-ball felállás teljesen megöli a spacinget, egyikőjüknek sincs túl jó keze, még ha néha el is sülnek mindketten a triplavonalon túlról is, úgyhogy maximum annyit értek a megszerzéséből, hogy semmibe nem került.

Mindenre megoldás lehet Tomas Satoransky, aki viszont Európából teszi át székhelyét, és ő szerintem pont annak a határán van, hogy vagy elég atletikus ahhoz, hogy a kosárIQ-ját kihasználva egy borzasztóan jó és hasznos cserejátékos legyen (mindent tud a kosárlabdából, a játék összes elemében hozzátehet a csapat játékához), vagy éppen nem elég atletikus, hogy ezeket a tulajdonságait kihasználja, akkor viszont teljes süllyesztő, és neki az európai karrier fog feküdni hosszútávon. Egyelőre mindkét verzióban lehet hinni, de ez kulcsfontosságú lesz, mert ő simán használható mindkét hátvédposzton (az NBA-ben szerintem hármas nem nagyon lesz, csak nagyon alacsony szerkezetnél), így ha Burke itt is besül, akkor irányíthat, illetve ha Beal lesérül (és ezzel a kórlapja alapján számolni kell), akkor mehet kettes poszton akár a kezdőbe is. Benne és az első évében nem sok mindent villantó Kelly Oubre Jr.-ban legalább a lehetőség megvan.

Az se teljesen világos, hogy Mahinmi mellett mit szeretnének a magas posztokon az Andrew Nicholson - Jason Smith párossal. Előbbi az erősen alakulóban lévő Orlando Magicnél sem tudott magának 15 percnél több játékidőt kierőszakolni, pedig Aaron Gordon bőven hagyott ki meccseket, és egyébként a középtávoli tempókon kívül nem sok mindent tud - 36%-os triplája jól mutat, de nagyon kicsi mintából egyelőre. Smith meg ötös poszton itt használhatatlan lesz, Gortat és Mahinmi mögé fölösleges, négyes poszton pedig nem tud védekezni - hozzá kell tenni, azt Nicholson se tud, de a kanadai mindenben jobb egy kicsit, ami Smith-re nézve problémás.

A legjobb esetben semmi gond nem lesz az öltözőben, mert Brooks rávezeti őket, hogy csak együtt nyerhetnek. A szerepek letisztázódnak azzal, hogy nagyjából fele-fele arányban vállal Wall és Beal mérkőzést eldöntő dobásokat, akciókat, nagyjából hasonló arányban is értékesítik őket, minden rendben van. Markieff Marcus nyomdokaiba lép, csak Washingtonban és nem Detroitban, Porter pedig tartja az előző idényben megkezdett fejlődését, kihasználja a két hátvéd által elvont figyelmet, helyet, és még jobban triplázik, mint tavaly. A padon Mahinmi az előző idényben látott hasznosságát hozza védekezésben, Satoransky pedig szinte egy az egyben át tudja ültetni a játékát az NBA-be, ami miatt teljesen mindegy, mit csinál Burke. Nicholson legalább a spacingben tud segíteni, Oubre Jr. pedig a cseh hátvéddel együtt megoldja, hogy a padról is érkezzen elég pont.

A legrosszabb esetben robban a Wall-Beal bomba, Markieff feljogosítva érzi magát, hogy azt csináljon, amit akar (gyakorlatilag úgy viselkedik, mint eddig), Gortat pedig a szokásoknak megfelelően gyorsan hamar elküld mindenkit a halál ... Brooks ugyanolyan báb, mint Randy Wittman volt, és végignézi a pálya széléről, ahogy szétesik az egész csapat. Ebben az esetben egyébként teljesen mindegy, mit csinál a pad, de hogy még "szebb" legyen az idény, Satoransky megbukik az atletikusabb ligában. Burke ugyanazt hozza, mint eddig (a semminél is kevesebbet, mert több kárt csinál, mint hasznot), Nicholson még annyit sem, Mahinmiről pedig kiderül, hogy csak a Pacers rendszerében tűnt ennyire hasznosnak, egy ennél kesze-kuszább csapatnál ő is szétesik azonnal.

Összességében nézve még ha a chemistry gondoktól el is tekintünk, szerintem nagyon gyenge a pad Mahinmit leszámítva, egy európai játékoson áll vagy bukik az egész idényük (ha Satoransky nem lesz jó, akkor Burke-re és Thorntonra kell hagyatkozniuk, ráadásul akkor még Beal szokásos sérülését nem is számoltuk), az egy kicsit problémás. A Wizards lehet az "idei Portland", akiket súlyosan alálövök, de én nagyjából semmit nem látok ebben a keretben, főleg akkor nem, ha tényleg vannak és lesznek is problémák a csapaton belül. Azt is hozzá kell tenni, hogy még el sem kezdődött a szezon, de két riválisuk már kihullott előlük Middleton és Bosh kiesésével, így rögtön ugrottak nálam két pozíciót ahhoz képest, amit két hete adtam volna nekik.

Tipp: Kelet 9-11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus