Szintet léphet a Nets, de vajon mennyit?

Kevin Durantet és Kyrie Irvinget is megszerezte a Brooklyn, amely erősödött - kérdés, mire lesz ez elég egyelőre KD nélkül?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixers, Celtics

 

Brooklyn Nets

Draft: Nicholas Claxton (2/31), Jaylen Hands (2/56)

Távozott: D'Angelo Russell (sign-and-trade, Warriors, 4 év 117 millió), DeMarre Carroll (csere, Spurs), Allen Crabbe (csere, Hawks), Ed Davis (Jazz, 2 év 10 millió), Jared Dudley (Lakers, 1 év 2.6 millió), Treveon Graham (csere, Warriors), Shabazz Napier (csere, Warriors), Rondae Hollis-Jefferson (Raptors, 1 év 2.5 millió), Alan Williams
 
Érkezett: Kevin Durant (sign-and-trade, Warriors, 4 év 164 millió), Kyrie Irving (Celtics, 4 év 141 millió), DeAndre Jordan (Knicks, 4 év 40 millió), Garrett Temple (Clippers, 2 év 10 millió), Taurean Prince (csere, Hawks), David Nwaba (Cavs, 2 év 3.5 millió), Wilson Chandler (Clippers, 1 év 2.56 millió), Lance Thomas (Knicks, 1 év 2.3 millió), CJ Williams (Timberwolves, 1 év 1.6 millió), Devin Cannady (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), CJ Massinburg (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Henry Ellenson (Knicks, two-way)

Maradt: Spencer Dinwiddie, Joe Harris, Caris Levert, Jarrett Allen, Dzanan Musa, Rodions Kurucs, Theo Pinson (1 év 1.45 millió)

Keret:
Irving - LeVert - Harris - Prince - Allen
Dinwiddie - Temple - Chandler - Kurucs - Jordan
Pinson - Musa - Nwaba - Durant - Claxton
Cannady (nem garantált) - McCall (ng) - Massinburg (ng) - Williams (ng) - Thomas (ng)

A Nets nyara elég mozgalmasra sikeredett, tekintve hogy Sean Marksék a szabadügynökpiac első (vagy inkább a 0.) napján megszerezék Kyrie Irvinget és Kevin Durantet is, akikhez csapódott még DeAndre Jordan is. Már a draft előtt kicserélték egymással Taurean Prince-t és Allen Crabbe-t, és olyan rutinos játékosokat sikerült még leigazolniuk, mint Garrett Temple vagy éppen Wilson Chandler.

A Brooklyn két sztárt szerzett, ezt kár lenne elvitatni, ahogy azt is, hogy mindkettővel kapcsolatban vannak kérdőjelek. Irving az elmúlt bő két évben szinte kizárólag csak a "botrányaival" került be a hírekbe, a játékával kevésbé - a 2016-os finálét eldöntő kosara után 2017-ben, a szezon kezdete előtt elcseréltette magát Clevelandből, a bostoni "lapos" pályafutását pedig végigkísérhettük, amiben nemes egyszerűséggel szétszedte a Celtics csapategységet. Durant egy Achilles-szakadásból térne vissza - ilyen sérülés után a korábbi szintjére szinte senki nem tudott visszajutni, ami nem jó előjel még akkor sem, ha az orvostudomány évről évre rengeteget fejlődik.

Van tehát bizonytalanság mindkettejükkel szemben, de egy olyan franchise-ról beszélgetünk, ami 3-4 évvel ezelőtt totálisan és teljesen kilátástalannak tűnt nagyon gyenge draftpickekkel vagy éppen azok nélkül, elkölthető pénz híján, abszolút nulla jövőkképpel. Ebből sikerült azt elérnie Marksnak pár cserével és jó meglátással, hogy két ilyen gigasztár is ide akart igazolni - lehet, hogy voltak biztosabb párosok, jobb játékosok is a piacon, de ha két ilyen ember egy ilyen közelmúlttal bíró csapathoz szeretne szerződni, akkor nem utasítod vissza egyiket sem. Russellről ugyan le kellett mondani azért, hogy ez a két ember (és Jordan) érkezhessenek, de a távozó hátvéd minden fejlődése ellenére is gyengébb kosaras Irvingnél.

Temple hasznos cserejátékos elöl-hátul, védekezésben még a Clevelandből kimentett David Nwaba is hozzátehet majd valamit, Chandlerben pedig nincs kockázat ennyi pénzért - igaz, a drogvétsége miatt 25 meccses eltiltással kezdi a szezont, ami főleg KD hiányában lehet érzékeny vérveszteség... Aki Irving és Durant mellett szerintem hatalmas fogás lesz, az Prince, aki igazi 3&D prototípussá nőtte ki magát (úgy is egészen jó szezonja volt, hogy saját bevallása szerint is sérülten játszotta le az előző idény nagy részét), erre pedig óriási szükség lesz majd a sztárok, Caris LeVert és Spencer Dinwiddie mellett. Éppen ezért Prince Joe Harrisszel és ha összeszedi a dobását, akkor Temple-lel együtt kulcsfigurája lesz a Netsnek.

Amit viszont egyáltalán nem értek, és a maximum értékelésből elvesz, az Jordan szerződtetése ennyi pénzért. Jarrett Allen konkrétan jobb játékos már nála, úgyhogy a Nets-drukkerek helyett is remélem, hogy csak csereként számolnak vele. Oda még beférhetne akkor is, ha Nicolas Claxtont draftolta a gárda (Ed Davis távozását rövidtávon is meg kellett oldani), de ez a pénz rengeteg érte, a szerződése pedig hosszú. Ha nem szedi össze magát (és Jordan jó ideje már lefelé megy, semmi nem mutat arra, hogy itt kiugró éve következik), akkor lényegében cserélhetetlen, Claxton fejlődésétől függően teljesen fölöslegesen kidobott pénz lehet majd.

A most következő idényben még nem lesz Durant (nem mondta ki senki biztosan, de ha vissza is tér, sok segítséget nem fog nyújtani ebben a szezonban), így kérdés, mennyit fejlődött a gárda. Nevekre jobban néz ki ez a csapat, hiszen Irving előrelépés Russellhez képest, Prince elöl-hátul használható, nem úgy, mint Crabbe (vagy DeMarre Carroll), a pad pedig mélyebb lett egy fokkal. Ettől függetlenül Chandler 25 meccses kihagyással indít, Jordan rettenetesen kérdőjeles, hogy mit tud még hozzátenni egy jó csapat teljesítményéhez, Irvingnél pedig vízválasztó év következhet: most bizonyíthat, hogy ha nem is tud vezérként viselkedni, legalább nem rontja a csapatmorált.

Ha ezt megteszi, szerintem ez a keret még Durant nélkül is ott lehet a Top4-ben keleten - a Celticsszel, a Heattel és a Raptorsszal nagy lesz a csata a 3-6. helyeken. A támadójátékkal nem lehet gond, három olyan ember is van a keretben még Durant hiányában is, akik képesek helyzeteket teremteni, és megvannak a tripladobók mellettük - a tavalyi 19. hely után mindenképpen előrlépés várható a csapattól. A védekezést ezúttal is Allen köré lehet felhúzni, akinek a periméteren is lesz segítsége, az is igaz viszont, hogy mennyiségre talán kevesebb a hátul is használható játékos. Jordan főleg a hozzáállása miatt nagyon kérdőjeles Davishez képest, Prince pedig ugyan minőségbeli javulást eredményezhet Carroll és Rondae Hollis-Jefferson után, de Jared Dudley útmutatásai hiányozhatnak még - az ő vezér szerepkörét sem Chandler, sem Temple nem tudja átvenni.

Ha Irving itt sem tud viselkedni, annak viszont nagyon komoly negatív következményei lehetnek rövid- és középtávon is. Kenny Atkinsonnak éppen ezért talán nem is a játék összerakása lesz a legnagyobb feladata (ebben bizonyított már), hanem hogy ne kerüljön ugyanolyan helyzetbe az irányító miatt, mint amibe Brad Stevens került Bostonban.

Off-szezon értékelés: A-

Tipp: Kelet 4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus