Történik-e bármi Memphisben a következő két hónapban?

Az egész NBA egyik, ha nem a legeseménytelenebb off-szezonja lehet a Grizzliesé, amelynek se pickje, se sapka alatti helye igazolni, jó kinti dobókra viszont szüksége lenne.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazers
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagic
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCeltics, Nets
Southwest: SpursPelicansMavericks

 

A Grizzlies úgy indult neki az előző idénynek, hogy várhatóan nyugat egyik, ha nem a leggyengébb csapata lesz, hiszen teljes újjáépülésbe kezdtek egy újonc irányítóval. Ja Morantről aztán kiderült, hogy egy nem mindennapi újonc, a Memphis pedig vezetésével meglepetést meglepetésre halmozott. A leállás előtti alapszakaszban kifejezetten jól is játszott a gárda, úgy tűnt, simán befutnak a nyolcadik helyre nyugaton, ami hatalmas meglepetés lett volna. A buborékban viszont nem jöttek össze a csapat dolgai, a kilencedik helyre csúszott vissza, a Blazers pedig kiejtette a play-in első meccsén.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Ja Morant, Tyus Jones
Dillon Brooks, Grayson Allen, Marko Gudurics
Justise Winslow, Kyle Anderson
Jaren Jackson Jr., Brandon Clarke, Jontay Porter
(csapatopció)
Jonas Valanciunas, Gorgui Dieng

Szabadügynökök:

UFA: Josh Jackson, Anthony Tolliver
RFA: De'Anthony Melton, Yuta Watanabe, John Konchar


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 2/40


A Memphis viszonylag egyszerű helyzetben van, miután nincs helye a sapka alatt (Dion Waitersben áll 12.65 millió dollár a fizetési listán szereplő játékosok mellett), és első körös pickje sem, csak a 40. helyen választhat majd a drafton. Maradt tehát az MLE, a veterán minimumok és egy erősen közepes pick egy nem túl sokra taksált játékosbörzén. Az is igaz, hogy lényegében kész van a keret - egy harmadik számú irányító érkezése mellett Josh Jackson és Anthony Tolliver kevés pénzért történő marasztalása sincs kizárva, de darabra 11 garantált szerződése van a csapatnak, és a 10 fős rotáció biztosnak látszik jelen állás szerint. Az már más kérdés, hogy a jelenleginél jobb szerkezetű is lehetne a mostani csapat, és ezért lehet, hogy mégis megpróbál majd mozgolódni a Memphis azzal a kevéssel, ami a jelenlegi off-szezonban adott számára.

Morant és Jaren Jackson Jr. mellé nem nehéz kitalálni, hogy mi kell: shooterek. A baj az, hogy a mostani Grizzliesből Grayson Allennek jó keze van, és ezt bizonyította is (40.4%), de mellette csak a szabadügynök Tolliver (41.5%) volt az, aki igazán jól dobálta a hármasokat, erre meg a buborékban utaztak is az ellenfelek. Az sem véletlen, hogy a Grizzlies az egész ligában csak a 25. legtöbb hármast dobta a 23. legjobb százalékkal - ebben muszáj lesz előrelépniük.

Brandon Clarke-tól és Jonas Valanciunastól a 35-36% teljesen rendben van, ráadásul ők a játék más területein hozzáteszik a magukét még. Az viszont már gond volt sokszor, hogy Dillon Brooks inkább csak tüzel, minthogy töltene is - nagyon jó meccsek mellett teljesen homály teljesítmények is jöttek tőle, és mérkőzésen belül is képes volt rettenetesen jó periódusokat hajmeresztő percekre váltani. Kyle Anderson pont azt tudja, amit a San Antonio Spursben (semmit, vagy legalábbis támadásban még annál is kevesebbet). Tyus Jones egy nagyszerűen védekező, a társakat kiszolgáló egyes, de nem a kinti dobás az erőssége (és ő még jó is volt, csak nem vállalt túl sokat). Marko Guduricsot pont a távoli dobásai miatt hozták, de az első éve nagyon nem sikerült az NBA-ben, alig játszott. Justise Winslow-nak meg két jó év után jött egy pocsék - igaz, rengeteget volt sérült, gyakorlatilag az egész évet kihagyta.

Ha Winslow visszatér ahhoz a 37-38%-hoz, amit hozott az elmúlt két szezonban, akkor probléma megoldva, ráadásul van egy újabb "playmakere" a csapatnak. Ehhez még Brooks jobb napjai, Jones tartós jó dobóformája és Allen kellenek, és nincs gond a spacinggel - tekintve hogy Jackson a liga egyik legjobb kezű magasa lesz lassan. Ha viszont Winslow-nak gondjai lesznek megint (mondjuk egészségileg, és az első szezonját leszámítva maximum 68 mérkőzést bírt egy idény alatt), Brooksnak meg elszáll az agya, akkor a pálya teljesen beszűkül, Morantnek meg nem lesz helye védelmet bontani - ahogy ez már egyébként előfordult a buborékban is néhány alkalommal.

Erre lehet megoldás, ha az MLE-vel néz shootert az együttes, és itt lenne értelme akár a teljes MLE-t (vagy annak egy nagyon nagy részét) is ellőni Justin Holiday-re, aki védekezésben sem rosszabb Andersonnál, ellenben 40%-os tripladobó, itt meg másra se lenne szükség, csak erre. Holiday valószínűleg elérhető ennyi pénzzel is, míg mondjuk egy Davis Bertansról, egy Joe Harrisről vagy egy Danilo Gallinariról nem is lehet álmodozni 9.3 millió dollárért - Holiday viszont járt már Memphisben egy fél szezon erejéig, egy évvel ezelőtt, aztán nem hosszabbítottak vele... Ugyanez a kategória lehetne Tony Snell, de neki van egy 11.5 millió dolláros játékosopciója a Detroit Pistonsnál, egyáltalán nem biztos, hogy ki akar lépni belőle. De akár Kyle Korverre is rámozdulhatnak - igaz, ő meg pályafutása azon szakaszában jár már, ahol valószínűleg a bajnoki cím lehetősége többet számít a pénznél.

Cserét vagy sign-and-trade-et is összehozhat az együttes: Gorgui Dieng (17.3 millió) és Gudurics (2.7 millió) összesen 20 milliós lejáróval bírnak, ráadásul a Jazz 2021-es, valamint a Warriors 2024-es, alig védett első köröse is a Memphisnél van. Más kérdés, hogy shootert csak kitakarítani nem nagyon akar azért senki az NBA-ben, még Buddy Hieldnek is van valószínűleg ellenértéke - Hield védekezése és viselkedése meg nem is biztos, hogy kellene a Grizzlies fiatal magjának, az ő primadonna személyisége veszélyes is lehetne a többiekre.

Összességében nézve egy teljesen eseménytelen két hónapos periódus elé is nézhet a Grizzlies. Nem is kell kapkodnia, hiszen a mag nagyon fiatal. Megnézhetik, hogy ki mennyit tud fejlődni a következő szezonra, aztán majd döntenek és lépnek, amikor már nem lesz a fizetési listán Dieng, Waiters és esetleg Winslow összesen 43 millió dollárja, Andersont meg lejáróként talán már tovább lehet majd passzolni - es egyébként adott esetben Brookst is, ha döntéshozásban nem javul. Az biztos, hogy jó kinti dobó még elférne a keretbe, de hogy mennyit hajlandó erre áldozni a csapat, és az MLE-ért találnak-e valakit, aki őket választja a kiszemeltek közül, az már erősen kérdéses. Mivel más szerepkörre látszólag fölöslegesen költenének, ezért meglepő lenne, ha bármilyen más típusú embert igazolnának a középszintű kivételből, illetve ha nem vajkezű játékost keresnének a drafton is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus