Az Adria Liga ellenfelek nyara

Holnap elindul az Adria Liga 2014/15-ös idénye, így közvetlenül a rajt előtt áttekintjük, hogyan alakultak át a csapatok keretei, kik az új együttesek a ligában, és mi várható tőlük az állományuk alapján a most rajtoló szezonban.

Szerbia

Crvena Zvezda

A Zvezda az előző idényben megnyerte az alapszakaszt, de végül csak a harmadik helyen végzett, miután az elődöntőben kikaptak a Final Fourban. Ennek megfelelően sok helyen nem változtattak a kereten. Az edzőjük ugyanaz a Dejan Radonjics, aki már tavaly is volt.

A kulcsembereket szinte kivétel nélkül megtartották, így tőlük hatalmas nagy meglepetés nem várható, az AL egyik legnagyobb esélyesei. A hátvédsorban maradt a Szolnokon tavaly 4 triplát bevágó amerikai, Charles Jenkins, a szlovének kiváló dobóhátvédje, Jaka Blazic, valamint a kiegészítőjátékos Branko Lazic is. Egy komoly távozójuk van, a másik amerikai kisember, DeMarcus Nelson ugyanis a Panathinaikosznál folytatja pályafutását

A helyére sem egy kis név érkezett azonban: egy másik amerikai, a 28 éves Marcus Williams. A 2006-os draft 22. választottja 4 évet játszott az NBA-ben, majd Európában volt a UNICS Kazany, az Unicaja Malaga és a Lokomotiv Kubany együttesének is tagja, kétéves, 48 meccsnyi Euroliga-tapasztalattal is rendelkezik. Hogy tovább erősödjenek a hátvédeknél, arról Sztefan Jovics megszerzésével gondoskodtak - a 23 éves, 198 centi magas játékos a szerb válogattal világbajnoki ezüstöt nyert nem is olyan régen, és a Radnicskitől érkezik.

A kiscsatároknál is váltottak, a Pau-Lacq-Orthezhez távozó Marko Szimonovicsot ugyanis egy Jovicshoz hasonlóan vb-ezüstérmes hármas, Nikola Kalinics váltja majd - a 22 éves, 202 centis kosaras Jovics csapattársa volt tavaly is, a Radnicskit hagyta tehát ott a Zvezdáért. Ezen a poszton valószínűleg még egy új szerzemény fog sokat játszani, a 21 éves, 204 centi magas Nemanja Dangubics, akit a tavaly jól szereplő Mega Vizurától sikerült megszerezniük.

Ha valahol sebezhetőbbnek tűnik a Zvezda, akkor az talán a palánk alatti rész, és kifejezetten a négyes poszt. Kalinics és Dangubics erőcsatárként is játszathatóak - bár alapvetően mindketten inkább a hármas poszton érzik otthon magukat. Távozott erről a posztról Ivan Radenovics és az ötösként is használható Tadija Dragicsevics, és az előbb említett két emberen kívül senki nem érkezett pótlásukra. Két fiatal játékosuk van még itt - a tavaly már elég sok lehetőséget kapó, 21 éves, 204 centi magas  Luka Mitrovics, illetve a tavaly még pályára nagyon kevésszer kerülő, 209 centis, 19 éves Marko Tejics.

Ötös poszton egy nagyon fontos maradójuk van, Boban Marjanovics - a 222 centis óriás a most következő idényben is a Zvezdát erősíti majd. Centertársa, Rasztko Katics azonban épp a napokban írt alá a spanyol CAI Zaragozához - pótlásáról már jóval korábban gondoskodtak, ugyanis a német válogatott 207 centis, 24 éves ötösével, Maik Zirbes-zel már régóta leszerződtek, ő a Brose Baskets Bambergtől érkezik. Az ukrán válogatott Oleksandr Lypovyy is a keret tagja volt a szezon későbbi részében - vele a szolnokiak nem találkozhattak tavaly, és most sem fognak, ugyanis visszaigazolt Ukrajnába, a Budivelnik csapatához.

 

Partizan

A beharangozott komoly anyagi problémák meglátszódtak a Partizan nyarán, 1-2 kivételtől eltekintve gyakorlatilag ifi-csapat lettek - ami persze esetükben nem jelenti azt, hogy gyengék is lesznek, de állományuk meg sem közelíti még az előző két évben látottakat sem, nem hogy az előtte lévőket. A szakmai munka minőségére Dusko Vujosevics lehet a garancia, aki továbbra is a gárda vezetőedzője.

A hátvédsorban rövidúton helyrehozhatatlan károkat szenvedtek, hiszen még a tavalyi szezon végén lelépett amerikai légiósuk, a tavalyi AL-szezon egyik legjobbja, Tarence Kinsey - a későbbi VTB-második Nizsnyij Novgorodba szerződött - , a vb-ezüstérmes, Phoenix Suns által ledraftolt szupertehetség, Bogdan Bogdanovics a török Fenerbahcénál folytatja, a tavaly komoly sérült szenvedő Leo Westermann a Barcelonába igazolt, a tavaly év közben igazolt, az NBA-ben 10 évet lehúzó Szasa Pavloviccsal pedig nem hosszabbítottak.

Egyes poszton gyakotlatilag a leggyengébb légiósuk, a 20 éves, francia Boris Dallo maradt, de mögötte már a saját nevelésű, szintén 20 éves Petar Aranitovics bevethető csak, aki tavaly összesen írd és mondd 7 mérkőzést játszott, az összes sorozatot figyelembe véve. Swingman (2-3-as) posztokon legalább megmaradtak húzóembereik. Közülük az egyik Dragan Miloszavljevics, aki idén minden bizonnyal szabadkezet kap majd. Tele vannak olyan játékosokkal, akik kettes és hármas poszton egyaránt használhatóak, de rutinja mindössze egyikőjüknek van: a gárda korelnökének, a korábban a Panathinaikosszal Euroligát nyerő, tavaly nyáron a Lietuvos Rytastól visszatérő, 27 éves Milenko Tepicsnek, aki Miloszavljevics mellett ennek a "lerabolt" Partizannak a vezetője lesz.

Mögöttük a Görögországból hazatérő, 24 éves, 198 centi magas Andreja Milutinovics, valamint a gárda talán legnagyobb igazolása, a 23 éves, 202 centi magas szlovén, Edo Muric fognak szerepet kapni. Két fiatal is bevethető még itt: a 17 éves Vanja Marinkovics a februári, székesfehérvári Szent István Kupa utánpótlástorna legértékesebb játékosa lett, a 20 éves, 2 méter magas Mihajlo Andrics pedig már tavaly is kapott szinte minden mérkőzésen játéklehetőséget, de finoman szólva sem váltotta meg a világot a rendelkezésére álló idő alatt.

A palánk alatt is nagy a gond, tekintve hogy a Laboral Kutxához távozott a lett triplaspecialista, 3-4-es átmenet Davis Bertans, a Himki Moszkávánál folytatja pályafutását a francia vb-bronzérmes Joffrey Lauvergne, és távozott a center Dejan Muszli is. Ha maradók, akkor itt mindenképpen Djordje Gagiccsal kell kezdeni, ő az egyetlen olyan a 4-5-ös poszton, aki tavaly komoly játéklehetőséget kapott, és ő elég fontos láncszem is volt az előző idényben. Mellette maradt még a 19 éves, tavaly nagy reményekkel megszerzett, 210 centi magas Djoko Salics is - rá sokkal komolyabb feladat hárul majd, mint egy éve, valószínűleg Gagics első számú cseréje lesz.

Az érkezők közül Muric tud négyest is játszani. Mellette egy 19 éves görög játékos, Ioannis Kouzeloglou lesz még az, akit valószínűleg sokat látunk majd a pályán, őt hazájából, a harmadosztályú Mantoulidisből szerezte a Partizan. A 21 éves, 206 centi magas Nemanja Bezbradica már tavaly is a csapatnál volt, de olyan kevésszer léphetett pályára, hogy az aktív rotációban - már ha szerepet kap - ő is új szereplő lesz.

Az a nevekből is látszik: "ez a Partizan nem az a Partizan", viszont mivel a fiatalok tényleges játékerejéről nehéz még mit mondani, így olyan nagyon könnyen nem írhatóak le most sem.

 

Mega Vizura

Az "utánpótlásképző műhely" koncenpciója idén sem változott, viszont egy merőben más állománnyal vágnak neki a szezonnak, mint az előző idényben, óriási meglepetés lenne, ha meg tudnák ismételni tavalyi eredményeiket - nincsen 1990 előtt született játékosuk például. Edzőjük maradt Dejan Milojevics, itt tehát nincs változás, nemúgy, mint a játékoskeretben.

A húzóemberek közül Novica Velicskovics a török Trabzonsporhoz, Vaszilije Micics a németek új uralkodójához, az euroligás Bayern Münchenhez, Nemanja Radovics a UCAM Murciához igazolt, Dangubicsot a Crvena Zvezdánál már említettük, Ratko Vardának pedig még nincs csapata.

Három nagyon fontos maradójuk van: Nikola Jokics - akit a Denver Nuggets ledraftolt, de egyelőre nem szerződtették a sokoldalú, 19 éves, 209 centis magasembert -, a 21 éves, 205 centi magas kiscsatár, Nemanja Krsztics, illetve a 21 éves hátvéd, Nenad Miljenovics. Ők tavaly és idén is meghatározó "arcai" a csapatnak. A 201 centi magas, 20 éves Nikola Tijanics, illetve a 19 éves, 206 centi magas, mindkét csatárposzton bevethető Andrija Szimovics tavaly még a szerb bajnokságban is alig-alig kaptak lehetősége, előttük a távozók miatt nyílhat meg az út.

Egyes poszton a 19 éves, 192 centi magas Ognjen Jaramaz előtt tiszta a terep - csak ő és Miljenovics képes irányítani, de utóbbi sokkal inkább dobóhátvéd -, és már a tavalyi szezonban is jócskán kapott lehetőséget, főleg a szerb bajnokságban. Dobóhátvéd posztra a montenegrói bajnokság hatodik helyezettjétől, a Lovcentől igazoltak egy 20 éves, 190 centis hátvédet, Masan Vrbicát, aki csapata legjobb játékosa volt (16.2 pont, 4.3 gólpassz, 4.1 pattanó). Kettes és hármas poszton még két cserejátékos található, mindketten 19 évesek: a 204 centis Rade Zagorac és a 2 méter magas Djordje Szimeunovics is saját nevelés.

Magas posztokon Jokics mögött/mellett van két echte centerük. Az egyik a török harmadosztályból áthozott 24 éves, 221 centi magas Dusan Cantekin, a másik pedig a saját nevelésű, 19 éves, 215 centi magas Milenko Veljkovics. Két echte erőcsatáruk van: a már említett Szimovics, illetve a 21 éves, 206 centis, OKK Beogradtól leigazolt Andrija Bojics. Jokics mellet még egy ember van, akit mindkét poszton nagy biztonsággal lehet használni: a 207 centis, 22 éves Alekszandar Marelja, akit a szerb Borac Cacaktól szereztek.

Az látható, hogy szinte nulla nemzetközi rutinnal bírnak, Jokics, Miljenovics és Krsztics maradtak csak a tavalyi húzónevek közül, és a fiataloknak európai szinten igen magasan jegyzett játékosokat kell pótolniuk, szinte kizárt, hogy megint nyolcadikak tudjanak lenni - bár a liga több csapata is gyengült, nem is keveset.

 

Metalac Vajlevo

Az utolsó pillanatban kerültek be a financiális gondok miatt visszalépő Radnicski helyére. Róluk gyakorlatilag semmit nem tudni - a neveken kívül -, alig van ismert játékosuk, de még egymással is csak éppen megbarátkoztak a keret tagjai, összesen ugyanis két ember maradt a tavalyi csapatból - két hátvéd, a 27 éves, 193 centis Ognjen Kuzeta, illeve a 24 éves, 191 centis, 24 éves Nikola Tomasevics.

A hátvédsorban lesz a legkevesebb gondjuk, tekintve hogy itt vannak legismertebb játékosaik. Az MZT Szkopjétől leigazolták a 32 éves Nikola Otasevicset, az Igokeától pedig a 28 éves Borisz Bakicsot, ők ennek a keretnek a húzónevei papíron. Mellettük és a két maradó mellett még négy játékosuk van hátvéd posztokra: a szintén az Igokeától szerzett, 22 éves, 2 méter magas Marko Josilo, aki előző együttesénél csak a bosnyák bajnokságban kapott szerepet, ott viszont 27 percet játszott meccsenként, és hármas poszton is használható.

Spanyolországból, a másodosztályból tér haza a 195 centis, 28 éves Marko Ljubicsics, a szerb másodosztályú Slobodan Uzicétől érkezik a 20 éves, 195 centi magas Dusan Kutlesics, és ugyancsak hátvéd a 188 centis, 28 éves, FMP-től szerzett Szlobodan Dundjerski. Utóbbi egyértelműen húzóember volt (28.4 perc, 13.6 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz), Kutlesics kevesebb nyomot hagyott maga után (25.7 perc, 12.1 pont, 3.1 pattanó), Ljubicsics pedig kiegészítő volt (16.4 perc, 7.6 pont).

Hármas poszton Josilo mellett két játékossal számolhatnak. Egyrészt a szerb másodosztályból szerződtetett, 19 éves, 201 centi magas Petar Rakicseviccsel, aki a Mladost Cacak mindenese volt (35.1 perc, 17.2 pont, 5.3 pattanó, 3.1 gólpassz). Másrészt pedig a bosnyák első ligából szerződtetett, 25 éves, 202 centi magas Nikola Malaseviccsel - ő a Mladost Grad együttesénél csak 8 meccset játszott, de elég jó átlagokat hozott ott (12.4 pont, 42.9% tripla, 4.8 pattanó).

A palánk alatt két igazi centerük van. Az egyik Djordje Majsztorovics (13.2 pont, 5.3 pattanó), aki 208 centi magas és 24 éves, a másik pedig a 210 centis, 22 éves Bojan Radulovic (4.5 pont, 2.4 pattanó). Mindketten a szlovén bronzérmes Helios Domzalétől érkeznek, egymás cseréi voltak ott és lesznek valószínűleg itt is.

Négyes poszton a 208 centis, 25 éves Nikola Jevtovics a most anyagi gondok miatt széteső Radnicskitől jön, ott peremember volt (6.9 perc, 3.0 pont, 1.3 pattanó). Mögötte a szerb első osztályból, az FMP-től igazolt, 204 centi magas, 31 éves Miroszlav Radenkovics jelenti a rutint, igaz, ő sem játszott túl sokat az előző idényben. Náluk jóval inkább játékban van a 23 éves, 206 centis Nemanja Todorovics, aki a KK Konstantin Nis együttesénél rendszeresen kapott lehetőséget, nem is keveset (24.8 perc, 9.3 pont, 3.9 pattanó).

Nagy talány, hogy mit tudhatnak, de így papíron azért jelentősen gyengébbnek tűnnek még a Mega Vizuránál is - tavaly csak hatodikok lettek a középszakaszban, a négy AL-es csapat mellett még az FMP is megelőzte őket -, az pedig borítékolható, hogy a tavalyi Radnicski szintjét még csak meg sem fogják közelíteni.

 

Horvátország

Cibona

Anyagi gondok ide vagy oda, elég jól egyben maradt a tavalyi Adria Liga győztes kerete. Slaven Rimac maradt a vezetőedző, és a fontos játékosok közül maradt Jerrell Blassingame (a tavalyi AL-sorozat legjobb gólpasszadója), a döntőben 13 pontig és 11 pattanóig jutó Marin Rozic, az egyik legfontosabb magasembercsere, Marko Jagodic Kuridza, az év közben érkező, korábban Magyarországon is megforduló Ivan Siriscevic, illetve az egykori válogatott, 36 esztendős dobóhátvéd, Davor Kus is.

Dario Saric távozása alapvetően befolyásolhatja eredményességüket, hiszen az Adria Liga előző idényének legértékesebb játékosáról beszélünk - a török Anadolu Efeshez szerződött, és az NBA-ben is ledraftolták a horvát válogatott kiválóságát, a 12. helyen. A másik távozó csak névben nagy, Darko Planinic ugyanis 2012/13-ban az első fél szezonban még a legjobb VAL-t produkálta a Siroki mezében, a Cibonánál viszont tavaly közel sem volt már ennyire domináns - ő a Buducsnoszthoz szerződött. A fiatal Marko Arapovic is lelépett - a Cedevitához - de ő sok lehetőséget tavaly sem kapott.

A magasemberposztokon tehát lehetnek gondok majd a tavalyi évhez képest, ennek ellenkezőjét leginkább Damir Markota, Boris Barac és Jure Lalic leigazolásával akarták biztosítani a zágrábiak. Markota volt horvát válogatott, és óriási tehetségként indult - 2006-ban a második kör 59. helyén draftolták, egy évet lehúzott az NBA-ben, aztán megfordult a Zalgirisnél, a Szpartak Szentpétervárnál, a Union Olimpijánál, a Brose Baskets Bambergnél és kétszer a Bilbaónál is, igazi világjáró egyébként a tehetséges, de sokszor magatartásgondokkal küzdő, 209 centis magas, 28 éves erőcsatár.

Barac mindössze 22 esztendős, 205 centis négyes, akire a tavalyi Sirokiból emlékezhetünk - az AL-ből kieső bosnyák csapat legjobb játékosa volt, kiváló támadó, aki kintről és bentről is eredményes tud lenni - ő és Markota lesznek a magasember-szekció vezetői előreláthatólag. Lalic Markotához hasonlóan szintén 28 éves, szintén 209 centis center, aki jóval kisebb név, de járt már a Cibonánál, a Krkánál, a Union Olimpijánál, és most a Lukoil Academic Sofiától érkezik.

A kisembereknél csak egyetlen komolyabb távozójuk van, de Martin Junakovic sem játszott kulcsszerepet az együttesben. Itt még erősödtek is, hiszen megszerezték az angol válogatott 21 éves, 190 centis hátvédjét, Devon Van Oostrumot - ő a Laboral Kutxától érkezik egy évre kölcsönbe. Még egy érkezőjük van az 1-2-es posztra: Ivan Mikulic, aki 21 esztendős, 194 centi magas játékos, és korábban kisebb horvát csapatoknál játszott csak. Ők ketten, Blassingame, Kus és a szintén maradó Filip Kruslin lehetnek az aktív rotáció tagjai a hátvédeknél

Saric elvesztésre hatalmas érvágás, de Barac, Markota és Van Oostrum megszerzése talán ellensúlyozhatja ezt, az előzetes várakozásokkal - szét fognak esni - ellentétben ez most megint egy egészen jó keret. Amennyiben sikerül a tavalyi csapaton belüli kémiát összetenni, akkor újfent élcsapat lehetnek.

 

Cedevita

A Cibonához hasonlóan elég szépen együtt maradtak. A tavalyi döntős csapat vezetőedzője továbbra is Jasmin Repesa, a kulcsjátékosok közül pedig megmaradt a tavaly Achilles-ín szakadást szenvedő Marko Tomas, a Toronto Raptors által 2012-ben draftolt 24 éves magasember, Tomislav Zubcic, a 23 éves kiscsatár, Luka Babic, az ugyanezen a poszton szereplő, általában Babic cseréjeként használt Ivan Ramljak, a 26 esztendős swingman, Ante Delas, valamint a 213 centi magas, 25 éves center,  Miro Bilan.

A fontos távozók közül a két amerikai hátvéddel, Nolan Smith-szel és Allan Ray-jel kezdünk, őket ugyanis minőségi emberekkel sikerült pótolni. Érkezett az Igokeától a bosnyák válogatott hátvédje, Nemanja Gordic, illetve hazatért a korábban az NBA-ben két évet töltő, egyébként a Barcelonában, a Romában és a Fenerbahcénél is megforduló, két évnyi Panathinaikosz után váltó Roko Ukic. Érdekes játékot játszhat majd a Cedevita, ugyanis egyikőjük sem a kontrollált játékáról híres, Gordic kifejezetten scorer hátvéd és korábban Ukic is az volt - a nyári vb-n korábbi önmagához képest visszafogott volt a betöréseket illetően, nem is volt olyan jó tornája.

Delasék mögé egyetlen játékos érkezett kettes és hármas posztra: a 194 centi magas, 25 éves Fran Pilepic, aki az előző két évben Bilbaóban játszott, korábban pedig a Sirokit erősítette.

A palánk alatt is komoly kérdőjelek merülnek fel, hiszen Jusuf Nurkicot ledraftolta a Denver Nuggets, és már alá is írt a bosnyák center, ő a tengerentúlon folytatja pályafutását. Mellette lelépett viszont Goran Suton is, aki a spanyol élvonalban, a Joventut együttesénél folytatja karrierjét. Bilan és Zubcic maradtak, és valószínűleg nagyon komoly szerep hárul majd rájuk. Három játékost igazoltak csak mögéjük/melléjük, és egyikőjük sem túl nagy név. Marko Arapovicról már tettünk említést a Cibonánál, de ő még csak 18 esztendős. Nem sokkal idősebb, mindössze 19 éves a KK Zagrebtől szerzett Karlo Zganec. Náluk egy fokkal jobban jegyzett a 24 éves, 207 centis Mario Delas, aki Ante Delas öccse, és három évig a Zalgiris alkalmazásában volt - igaz, általában kölcsöbe adták -, az előző idényt pedig a Liga Endesában, a spanyol legfelsőbb osztályban töltötte.

Nagyon sokat nem estek vissza, de nagy kérdés, hogy a két érkező "irányítóval" milyen csapatjátékra lesznek képesek, a palánk alatt pedig egyértelműen gyengültek az előző szezonhoz képest.

 

Zadar

Két lelépőjükkel nem nagyon kell foglalkozni, mert Marko Car már év közben eligazolt, őt már Szolnokon sem láthattuk, míg a horvát bajnokságban a csapat húzóembereként működő Mark Lyons csak később, az AL utolsó hét fordulójára érkezett meg. A kiscsatár Ivan Batur csak kiegészítő játékos volt a csapatnál, ahogy a 211 centis center, Ante Djugum is. Elment viszont Marko Sutalo is, aki legjobb pontszerzőjük volt - ő a román Pitestinél folytatja a következő idényben -, a cserehátvédként nagyon fontos szerepet betöltő Toni Prostan - ő Svédországban, Norrköpingben fog kosarazni -, a veterán kiscsatár, Toni Dijan, valamint az angol irányító, Andrew Lawrence is - nekik egyelőre még nincs új csapatuk.

Négy fontos maradójuk van, akiken a bennmaradásuk áll vagy bukik: a palánk alatt Josip Sobin és Filip Kraljevic, valamint a mindkét csatárposzton bevethető Ive Ivanov és Marko Ramljak. Két ismertebb érkezőjük van mindössze. Egyrészt a korábban az Olajnál is megforduló James Florence, aki valószínűleg Lawrence-t és Lyonst próbálja majd meg pótolni, másrészt az a Domagoj Bosnjak, aki 19 esztendős, utánpótlás horvát válogatott játékos, és 1-3-ig minden poszton bevethető. Mindenki más (Domagoj Vrkic, Franko Sango, Ivan Vranjes, Juraj Segaric) 18-21 éves, szinte teljesen ismeretlen, más horvát csapatoktól szerzett fiatal horvát játékosok, ahogy a felsorolt maradók mellett a többi maradó is ugyanez a kategória.

A Zadar már tavaly is nagyon vékony jégen táncolt, ez a keretük pedig szerintem még gyengébb, mint volt - attól függetlenül, hogy például Bosnjak egészen kiváló játékos lesz valamikor, az meglepetés lenne, ha ő tartaná bent az AL-ben a gárdát. Ha a fiatalok közül legalább 2-3-an nem virítanak óriásit, akkor ez egyértelműen a liga egyik leggyengébb kerete, a tavalyihoz képest mindenképpen visszaléptek.

 

Szlovénia

Union Olimpija

Őket kitárgyaltuk már az Olaj EuroCup ellenfeleinél, EZEN A LINKEN elolvashatjátok, mi történt velük a nyáron.

 

Krka

A Krka nagyon sok kulcsemberét elvesztette az előző idény keretéből, hiszen Jaka Klobucar a német Ratiopharm Ulmnál fog szerepelni, Edo Muric a Partizanhoz igazolt, Zvonko Buljan Görögországban folytatja pályafutását, Sani Becirovic pedig az olasz másodosztályban, a Forlinál fog játszani a most következő idényben - mellettük lelépett Smiljan Pavic és Marko Pajic is, de a két magasember nem kapott túl sok szerepet az előző bajnokságban.

A vezetőedző, Alekszandar Dzsikics maradt, és ő lehet a garancia a sikerekre - pár napja legyőzték a Union Olimpiját a szlovén szuperkupadöntőn, nagyon gyenge csapatuk tehát valószínűleg idén sem lesz. A húzóemberek közül maradt az amerikai magasember, Christopher Booker, valamint a mindenes kiscsatár, Jasmin Hukic. Szintén maradt két fontos rotációhátvéd, Luka Lapornik és Matej Rojc, illetve a még mindig csak 20 éves Erjon Kastrati. És újabb egy évet tölt majd a Krkánál a tavaly sérüléssel indító, és csak a szezon második felére felépülő amerikai irányító, Malcolm Armstead.

Buljant a 25 éves, 202 centis kameruni erőcsatárral, Alexis Wangmenével próbálják pótolni, aki egy nagyon jó nevű intézményben, a Texas egyetemen végzett két éve, de az előző szezont egy kisebb szlovén együttesnél töltötte. Swingman (2-3-as) posztokra igazolták egyrészt az ő tavalyi csapattársát, a 26 éves, 195 centi magas Mirko Mulalicot, illetve egy nagyobb nevet, a már 33 esztendős, egykori szlovén válogatott Nebojsa Joksimovicot.

Muric pótlását talán utóbbi meg tudja oldani, bár a távozó fiatal erőteljesebb játékos, Becirovicot és Klobucart viszont nem nagyon sikerült pótolniuk, szinte csak saját nevelésű játékosokkal próbálják majd meg megoldani a dolgot - illetve valószínűleg Kastrati kap sokkal több lehetőséget, mint eddig. Az sokat mondó nyári tevékenységükről, hogy a korábbi kiváló erőcsatár, a háromszor is Euroligát nyerő, a klub egyik vezetőjeként dolgozó Matjaz Smodis otthagyta a csapatot, mondván semmi ambíciójuk nincs.

Erősebbek a visszatérő Armsteaddel lehetnek (őt a Szolnok ellen nem nagyon láthattuk tavaly), egyébként az állományuk papíron gyengült.

 

Bosznia-Hercegovina

Igokea

Nincs talán olyan csapat a bajnokságban, amelyik jobban megváltozott a nyáron, mint az Igokea. Az idény közben érkező Vlada Jovanovics irányítja továbbra is az együttest, de rajta kívül mindössze a 33 éves erőcsatár, Branko Jorovics, valamint a 25 éves center, Dusko Bunics maradt a tavalyi aktív rotációból - utóbbi csak kiegészítő ember volt még ebben is. Három fiatal bosnyák, az erőcsatár Aleksandar Radukic, az irányító Drasko Knezevic és a swingman Zeljko Klejstan vannak itt még a tavalyi keretből, de ők alig, szinte semmit nem játszottak. Egytől-egyig, mindenki más távozott, aki számított valamit (Nemanja Gordic, Teddy Gipson, Uros Nikolic, Sinisa Stemberger, Goran Gajovics, Milan Dozet).

Hátvédposztokon a legkomolyabb érkezőjük Johnathon Jones, aki tavaly a Sirokinál már bizonyította, hogy AL-szinten is használható irányító. Két dobóhátvéd érkezett még mellette 1-2-es posztra. Az egyik a 21 éves, szerb, 198 centi magas Djordje Milosevics, aki a szerb első osztályú Vrsac mindenese volt (10.5 pont, 4.6 pattanó, 3.3 gólpassz), a másik pedig a szintén szerb, 26 éves, 198 centis Mladen Jeremics, aki legutóbb Venezuelában játszott.

Swingman posztokra még két szerb játékos érkezett. Közülük a 22 éves, 202 centi magas Djordje Drenovac a spanyol másodosztályban szereplő Valladolidban játszott (8.1 pont, 2.9 pattanó), míg Marko Csakarevics az Adria Ligához az utolsó pillanatban csatlakozó Metalac húzóembere volt (27.9 perc, 11.6 pont, 6.2 pattanó, 2.7 gólpassz).

A magasembereknél Jorovics és Bunics lesznek valószínűleg az első számú emberek, 3-4-es átmenetnek viszont érkezett két játékos is hozzájuk. A 27 éves, 206 centis Nikola Dragovics tavaly az olasz első osztályban, a Sidigas Avellinónál volt 10 perces kiegészítőember, míg a 24 éves, szintén 206 centis Drazen Zlovaric tavaly nyáron végzett a Chattanooga egyetemen, de utána sem a török másodosztályban, sem a Zepter Viennánál nem játszott sokat. Erőcsatár-center átmenetnek igazolták a 33 éves, 207 centis Marko Scsekicset, aki megfordult korábban a lengyel Turownál, a német Oldenburgnál, és legutóbb az olasz első ligában, a Cimberio Varesénél játszott és volt hasznos kiegészítő (14.8 perc, 5.1 pont, 3.3 pattanót).

Összességében papíron nagyon sokat gyengültek ők is. Két éve még alapszakaszt nyertek, tavaly 6-ak lettek, de még az előző idényben látott minőséget sem nagyon sikerült felvonultatniuk.

 

Macedónia

MZT Szkopje

Óriási változások voltak a Szkopjénél is a nyáron, teljesen átalakult a keretük. Távozott a macedón kontingens (Alekszandar Kosztoszki, Damjan Sztojanovszki, Ognjen Sztojanovszki, Todor Gecsevszki, Gjorgi Csekovszki), az amerikai Cade Davis és Justin Reynolds, a szerb irányító, Nikola Otasevics, a Szolnokra igazoló Stefan Sinovec, illetve a vezetőedző, Zoran Martic is. Utóbbi helyére igazi legenda érkezett, a szlovén edzői társadalom egyik legnagyobb alakja, Zmagoslav Sagadin. Ő korábban 17 évig (10+6+1) irányította a Union Olimpiját, akikkel Szaporta Kupát és Adria Ligát is nyert, de bejutott az Euroliga négyesdöntőjébe is, 10 szlovén bajnoki címet és 11 szlovén kupát söpört be. Három évig volt a Helios Domzale trénere, onnan érkezik most.

Három fontosabb maradójuk van. Az egyik közülük a Crvena Zvezda 21 éves, 183 centi magas irányítója, Alekszandar Cvetkovics, aki év közben érkezett kölcsönbe a csapathoz, és az idény végéig maradni fog. Lesz azonban konkurenciája idén is, ugyanis leigazolta a Szkopje Georgi Tsintsadzét, a grúz válogatott egyesét. Kettes poszton Tsintsadze mellett valószínűleg a 24 éves, 198 centi magas amerikai Jourdan Demuynck fog kezdeni, aki a Keravnosnál játszott az előző idényben. Szintén ezen a poszton kaphat szerepet a 25 éves, 192 centi magas macedón, Marko Szimonovszki, aki a macedón bajnokságban szereplő Rabotnicki húzóembere volt (12.1 pont, 42.1% tripla).

Demuynck valószínűleg hármas poszton is kap majd lehetőséget, itt ugyanis nincs túl nagy választék rajta kívül. Maradt az együttesnél a 22 éves Gorjan Markovszki, aki 14 találkozón 15 percet ugyan átlagolt az előző idényben az AL-ben, de szinte semmilyen szerepe nem volt a pihentetésen kívül. Mellettük még egy igazi hármasa van a csapatnak, a 27 éves, 204 centi magas Nenad Zivcsevics, aki Buducsnoszt nevelés volt egykor, legutóbb viszont Katarban játszott, onnan tér vissza Macedóniába.

A palánk alatt megmaradt Uros Lucsics, aki 20 perces kiegészítő volt tavaly (7.5 pont, 3.3 pattanó), illetve az év közben érkező, még csak 21 éves, 210 centi magas Ivan Marinkovics (18.9 perc, 7.8 pont, 4.5 pattanó). Érkezett melléjük a 23 éves, 208 centi magas kanadai, Owen Classen, aki hazájában, az Acadia egyetemen játszott, nem is akárhogyan (30.1 perc, 20.5 pont, 11.3 pattanó). Maradt Kiril Nikolovszki, de ő tavaly alig kapott lehetőséget, ahogy valószínűleg ez lesz a helyzet idén is a két 19 éves centerrel, Ljubomir Mladenovszkival és Mihajlo Arszoszkival is.

Bár Classenről és Demuynckről sokat nem tudunk - meghatározó emberei lehetnek az idei MZT-nek és kellene is, hogy azok legyenek, különben nagy a gond a macedónoknál - , véleményen szerint ők is visszafelé léptek egyet, hiszen gyakorlatilag a macedón válogatott felét, meghatározó részét vesztették el, de Sinovec, Otasevics és Davis is nagyon fontos rotációember volt náluk, az érkezők közül pedig csak a két észak-amerikai, valamint Tsintsadze tűnik hasonló minőségnek - illetve előbbi kettőről csak a macedónok is remélik, hogy hasonlót fognak tudni hozni egy olyan bajnokságban is, ami jóval erősebb annál, amiben eddig játszottak.

 

Montenegró

Buducsnoszt

Szerintem messze a legjobb nyarat produkálták a teljes AL mezőnyben - az látszik, hogy most vagy soha hozzállás van náluk, ugyanis tavaly hatalmas csalódást keltettek papíron remélt játékerejük ellenére is, idén nem akarják megint ugyanezt az utat járni. Két legkomolyabb távozójuk a védekezőspecialista magasember, Jaleel Akindele, valamint az Olajt Szolnokon "kivégző" Vladimir Mihajlovics. A kiegészítőemberek közül Marko Popovics, Milos Komatina vagy William Coleman hiányozhat számukra, de egyikőjük sem nyújtott pótolhatatlant, az érkezők névsora klasszisokkal veretesebb.

A vezetőedző marad Igor Jovovics. Hátvédposztokon igazi "logjam" lesz, ugyanis a két évvel ezelőtt a bajnokság legértékesebb játékosának tartott Aleksandar Capin és a már tavaly is egészen kiváló, mindössze 20 esztendős Nikola Ivanovics mellé leigazolták egyrészt Omar Cookot. A 32 esztendős, 186 centi magas, montenegrói útlevéllel is rendelkező amerikai egyest a 2011-es draft 32. helyén draftolták, 22 meccset játszott az NBA-ben, ennél viszont fontosabb, hogy az előző hat idényt Euroliga-csapatoknál töltötte, összesen 105 EL-meccs van mögötte (Unicaja Malaga, Valencia, Olimpia Milano, Caja Laboral, Lietuvos Rytas). Másrészt szerződtették a francia bajnok Limoges 30 éves, triplaspecialista hátvédjét, JR Reynoldsot is (11.1 pont, 45.8% tripla).

Reynolds mellett swingman posztokra maradt a montenegrói válogatott Szuad Sehovics - Aleksza Popovics kettős. A palánktól távol tud játszani a szintén régi motoros Csedomir Vitkovac, illetve egy új szerzemény, az Indiana egyetemen végző, 22 esztendős, amerikai hármas, Will Sheehey (11.4 pont, 4.0 pattanó).

Palánk alatt van a legtöbb új emberük. Ide igazolt a Cibonától Darko Planinic. A 24 éves, 211 centis horvát center 2012/13-ban még alapszakasz MVP jelölt is volt, aztán elvitte fél évre a Maccabi, az a kirándulás nem sikerült neki, tavaly pedig a Cibonánál is csak szenvedett a korábbiakhoz képest - igaz, a fizetések elmaradásai is befolyásolhatták teljesítményét. Hasonlóan próbálja újjáépíteni karrierjét a 208 centi magas, 26 éves Vladimir Dasics, aki óriási tehetségként indult innen a Buducsnoszttól, 2009-ben el is vitte a Real Madrid, ám innen csak lefelé vezetett neki az út. Volt a Roma játékosa egy fél évig, majd a Union Olimpijánál is megfordult a korábbi montenegrói válogatott, legutóbbi két klubja azonban "csak" a Metalac Valjevo, illetve egy katari együttes volt. Mögöttük a 24 éves Bojan Szubotics, illetve a Sirokitól érkező, szintén 24 éves, 219 centis Robert Rikic lesznek bevethetőek.

Ez a keret papíron az AL legjobbja szerintem, borzasztóan jó minőséget képviselnek, ráadásul minden poszton van legalább két azonnal bevethető játékosuk, és akkor az 1-2-3-as pozícióknál még finoman fogalmaztunk - talán túl sokan is vannak. Tavaly nem tudták magukból kihozni a maximumot, ha ez idén sikerülne, szinte borítékolható számukra a Top4 és a Final Four.

 

Bulgária

Levszki Szófia

Érdekes csapat lesz a bolgár bajnok, ugyanis papíron nagyon meggyengültek, túl sok erősítés pedig nem is érkezett hozzájuk - elnöküknek gondja akadt a törvénnyel, talán nem is meglepő annyira, hogy nem költekeztek túl. Ők vették át a Szolnok helyét, mikor az Olaj bejelentette, hogy nem indul a következő idényben az AL-ben. Vezetőedzőjük Konstantin Papazov, aki már tavaly is irányította a gárdát.

Lelépett négy amerikaijukból három, Jumaine Jones, Lionel Chalmers és Matthew Wilkinson is - mindhárman meghatározó szerepet játszottak a csapatnál pontszerzésben és hatékonyságban is -, valamint a 31 esztendős szerb hátvéd, Djordje Micsics is, aki szintén 24 perces rotációjátékosa volt az együttesnek.

Igazi hátvédeik alig vannak. Az egyetlen maradó amerikai, Brandon Heath lesz valószínűleg a kezdő egyesük. Heath 29 éves, 190 centi magas játékos, aki a D-Ligából érkezett tavaly év közben, és az egyik húzóembere lett a Levszkinek (17.6 pont, 5.9 gólpassz, 4.4 pattanó). Mellette fontos szerepe lesz a két bolgár válogatott kerettagnak, Pavlin Ivanovnak és Hristo Zaharievnek. Ivanov 21 éves, 194 centis dobóhátvéd, aki a szintén bolgár Tundja Yambolnál játszott az előző idényben (13.5 pont), míg Zahariev már az előző szezont is Szófiában töltötte (12.2 pont, 40.9% tripla).

Hármas poszton Zahariev mellett egy másik válogatott, Pavel Ivanov bevethető még egyrészt - ő 26 éves, 2 méter magas játékos, tavaly is itt játszott már (20.0 perc, 7.9 pont) -, másrészt a csapat korelnöke, a 35 esztendős Dimitar Anguelov, aki viszont már tavaly is csak kiegészítő szerepet töltött be az együttesnél (12.6 perc, 5.1 pont).

A palánk alatt elég alacsony, mindössze két igazán magas játékosuk van. Az egyik a 31 éves, 210 centi magas szerb, Miljan Pupovics, aki a bolgár Cherno More csapatának vezére volt (14.9 pont, 8.9 pattanó), ráadásul ő tud erőcsatárt is, nemcsak centert. A másik a 208 centis, 29 éves Nikolay Varbanov, aki 20 percet töltött a parketten az előző idényben (9.6 pont, 5.4 pattanó). Három fiatal erőcsatáruk van még. A 21 éves, 2 méter magas Aleks Simeonov alig játszott tavaly a csapatban. A szintén 21 éves, 203 centis Dimitar Dimitrov az osztrák Arkadia Traiskirchen egyik fontos láncszeme volt (23.5 perc, 9.9 pont, 4.9 pattanó). A 23 éves, 202 centis Sztojan Gjuroszki pedig a Louisiana Tech egyetemen végzett, igaz, ott alig-alig játszott (4.3 perc).

Tavaly a Levski komoly erőt képviselt, hiszen Jones és Chalmers is jóval magasabban jegyzett bajnokságokból érkeztek, ott is megállták a helyüket. Pótlásukra viszont gyakorlatilag senki nem érkezett, úgyhogy olyan szinten biztosan nem lesznek, mint az előző idényben - hogy mire lesznek képesek, az pedig kiderül szezon közben, nem lenne azért meglepő, ha a kiesés ellen küzdenének, 5-0-s felkészülési mérleg ide vagy oda.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus