Hanga Ádám az idei szezonról és a CSZKA Moszkváról

A ma 28. születésnapját ünneplő Hanga Ádám tegnapi blogbejegyzésében az eddigi Euroliga-szereplésről, illetve az előttük álló feladatról, a CSZKA Moszkváról beszélt.

Ma ünnepli 28. születésnapját a jelenlegi legjobb magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám, aki tegnap az Euroliga hivatalos honlapján egy blogbejegyzésben mesélt az idei Euroliga-szezonról, illetve az előttük álló feladatról, a CSZKA Moszkváról. Isten éltesse sokáig!

"Először is el kell mondanom, hogy nagyon izgalmas volt ez az Euroliga-szezon. Sok meccset játszottunk, ezért gyorsan lepörgött, élvezetes volt az év. Mindenki ellen pályára léptünk, így nincsenek titkok, mindenki ismeri a másikat, és tudja, mire képes. Majdnem az utolsó másodpercig kérdés volt, hogy melyik 8 csapat jut be a rájátszásba. Ezt akarta az Euroliga, a szurkolók és mi is! Ez még csak az első ilyen év volt, de a jövőben még nagyobb lesz a versengés. Kicsit furcsa volt, hogy mindenki mindenkivel játszott, újdonság volt ez, és sokat is utaztunk, főleg akkor, amikor két forduló volt egy héten. Jól éreztük magunkat, most pedig jön a legfontosabb rész: a rájátszás!

A Baskonia szerintem nem olyan erős hazai pályán, mint az elmúlt idényben. Tavaly úgy éreztük, senki nem tud minket legyőzni saját közönségünk előtt, idén viszont sokszor szenvedtünk otthon, és néha jobban játszottunk idegenben. Nem tudom a pontos statisztikát, de szerintem idegenben jobb mutatóink voltak, mint otthon. Hosszú a szezon, és voltak hullámvölgyeink, de ha a védekezésünk rendben van, nagyon nehéz minket legyőzni. Tényleg úgy gondolom - és ezt be is bizonyítottuk már -, hogy bármelyik csapat ellen bárhol győzni tudunk. Nem számít a hazai pálya, ha jól játszunk, bárhol tudunk nyerni. Nyertünk például a Fenerbahce ellen idegenben, és lehet, hogy ha az a siker nem jön össze, be sem jutunk a PO-ba. Amikor igazán számított, összeraktuk a játékot, egységesek voltunk, és hoztuk a győzelmeket. Büszke vagyok a csapatomra, most pedig a legjobbunkat kell hoznunk, mivel talán a legkeményebb ellenféllel kell játszanunk, amelynek a legtehetségesebb kerete van, az Euroliga címvédőjével, a CSZKA Moszkvával.

Nando De Colót kell majd fognom, ami mindig nagy élmény - hazai pályán szinte az egész meccsen én őriztem. Az Euroliga egyik legjobb játékosa, talán a legjobb. Azért nehéz ellene védekezni, mert sokféleképpen tud pontot szerezni, de minden tőlem telhetőt meg fogok tenni. Jó csapatvédekezéssel kell megállítanunk, szerintem ez az egyetlen lehetséges mód. A CSZKA rengeteg elzárás-leválás játékot játszik, így a csapatvédekésen nagy hangsúly van ellenük, azon a segítségen, amit Chase Budingertől és a magasemberektől kaphatok. Ha le akarjuk őket győzni, akkor De Colón és Milos Teodoszicson jól kell védekeznünk. Ha őket nem tudjuk kizökkenteni a saját ritmusukból, nagyon nehéz dolgunk lesz - ki kell őket billentenünk a komfortzónájukból. Persze van több nagyon jó periméter játékosuk, Cory Higgins, Nikita Kurbanov, Viktor Hjapa, Vitalij Fridzon és még mások is. Pont ezért nehéz mindig a CSZKA ellen játszani, mert 12 olyan kosarasból áll a keretük, akik könnyen tudnak pontot dobni. Ezen a szinten már nem lehet kijelenteni, hogy ha megállítasz két játékost, akkor megvan a győzelem. A múlt hétvégén például az egyik barátom azt mondta, hogy ha kikapcsoljuk Sergio Llull-t, megverjük a Real Madridot, aztán Luka Doncic kivégzett minket. Ezen a szinten több nyerőembere van minden csapatnak.

Rivalizálás van a CSZKA és a Baskonia között, ettől még érdekesebb lesz a párharcunk. Amint kiderült, hogy az oroszok lesznek az ellenfeleink, egy csomó üzenetet és videót kaptam, ami a két csapat közös múltjáról szólt. Szerintem egyik játékosunk sem volt a keretben, mikor legutóbb a moszkvaiakkal találkoztunk a rájátszásban, talán Ilimane Diopot leszámítva. Más a csapatunk, ez pedig egy új év, egy új fejezet, a saját kezünkben a sorsunk. Remélhetőleg jól felkészülünk, és borzasztóan fontos, hogy mindkét moszkvai mérkőzésen jól játszunk. Küzdenünk kell, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Azt se bánom, ha az egyik meccsen nem megy, ha a másikat megnyerjük, és 1-1-gyel megyünk haza Vitoriába.

Meglepetésekre számítok a rájátszásban. Kiegyensúlyozott párharcok lesznek, bár a hazai pálya nagy előny. Mindenki ezért küzdött a szezon eleje óta, szóval az a négy csapat most jobb helyzetben van. Azt hiszem, 85%-ban a pályaelőnyt birtokló klubok jutottak be végül a Final Fourba, szóval fontos dolog ez, de szerintem lesznek meglepetések, és remélem, hogy mi okozzuk majd az egyiket. A Buesa Arenában legalább egy mérkőzésen biztosan pályára lépünk, és az az első, hogy kiharcoljuk, hogy két hazai meccsünk legyen. Mindig csak egy találkozóra kell összpontosítanunk, mielőtt a következőre gondolnánk. Semmi másra nem gondolhatunk jelenleg, csak az első meccsre.

Páran közülünk voltak már a Final Fourban, és ott voltak a tavaly a Panathinaikosz ellen söpréssel továbbjutó csapatunkban. Akkor az első mérkőzésen megsérültem. Egész szezonban egészséges voltam, aztán meghúzódott egy izmom, és nagyon fájt, hogy azokon a meccseken nem léphettem pályára. Szörnyű volt, főleg az athéni összecsapáson. Nagyon izgultam, ott ugráltam a kispad körül, de nem tudtam segíteni a többieknek. Rettenetes érzés volt, ugyanakkor hihetetlen is, hiszen bejutottunk a négyesdöntőbe, amit el sem hittem a párharc utolsó másodpercéig. Az egy nagy élmény volt, és akkor nagyon jól felkészültünk. Most is tudjuk, hogy keményen kell játszanunk, fizikálisabban, mint valaha, és csak a CSZKA-ra koncentrálunk, ezért el is halasztottuk a hétvégi meccsünket a spanyol bajnokságban. Csak az Euroliga fog a szemünk előtt lebegni a sorozat közben, és remélhetőleg ugyanolyan jól fel fogunk tudni készülni az oroszokból is, mint tavaly a Panából, vagy talán még jobban is.

Forrás, Foto, Slide - euroleague.net

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus