Új szezon, új remények - bemutatjuk Perl régi-új csapatát

A klubfelkészülésbe alig egy hete visszatérő Perl Zoltánnak nem lesz könnyű dolga alaposan átalakuló csapatában. Utánanéztünk a riválisainak.

A magyar férfi  kosárlabda válogatott nagyszerű sikeréből a szombathelyi Perl Zoltán is alaposan kivette a részét, így az immáron a második Serie A szezonját megkezdő fiatal dobóhátvéd önbizalommal és sikerrel feltöltődve jelentkezhetett szicíliai alakulatánál, annál a Betaland Capo d’ Orlandónál, amely gyökeresen átalakult az előttünk álló szezonra.

Mindössze négyen maradtak abból a tavalyi keretből, amely a nagy sikernek számító biztos bennmaradást kiharcolta, Perl mellett még két ifjú titán, az olasz Tommaso Laquintana és a szerb Vojiszlav Sztojanovics, valamint az a horvát-olasz „matuzsálem”, Sandro Nicevic maradt hírmondónak, aki a nyáron a 40. életévét is betöltötte, de még egy utolsó szezont vállalt az olasz kiscsapatban. Zoli ex-csapattársai közül a legendás Gianluca Basile 41 évesen végleg visszavonult az aktív (professzionális) játéktól, a macedón klasszis, Vlado Ilievszki visszatért, gyaníthatóan levezetni, hazája bajnokságába, a Rabotnicski Szkopjéhez. Az amerikaiak közül a csapat tavaszi hadjáratában döntő érdemeket szerző és fantasztikusan kosarazó (sokszor Zoli játéklehetőségeinek rovására) Ryan Boatright Kínából kapott dollármilliós szerződést, a center Lawrence Bowers-t az olasz másodosztályú Bondi Ferrara csábította el, míg az erőcsatár Alex Oriakhi Törökországba igazolt, ahol a Socar Petkimspor profija lett. A litván mesterlövész, Simas Jasaitis a Serie A-n belül váltott, ahol Lóránt Péter egykori és a Jarrod Jones jelenlegi klubjához, a Consultinvest Pesaróhoz szerződött. A tavalyi gárda negyedik amerikai légiósának,  Keaton Nankivilnek pedig még nincsen új klubja. Nézzük posztról posztra az új csapatot, köztük a 6 új szerzeményt:

 

Bruno Fitipaldo - Az új fiúk egyikén, az Uruguay-i válogatott 25 éves és mindössze 184 centis karmesterén nagyon sok múlik. A Vlado Ilievszki örökébe lépő Fitipaldónak ez lesz az első európai szezonja, eleddig hazájában és Argentínában kosarazott, kicsit talán lutri volt a leigazolása, de berobbanhat Európában. Az egyes poszton Laquintanával osztozik majd.

 

Tommaso Laquintana - Nagy jövő előtt állhat a még mindig csak 21 éves játékos, aki akár már ebben a szezonban is első számú irányítója lehet az Orlandina Basketnek. Rátermettségét és tehetségét már az előző szezonban is sokszor bizonyította a "gyengélkedő" macedón klasszis, Ilievszki árnyékából kilépve, most kevésbé neves vetélytársa lesz Fitipaldo személyében, újabb lépést tehet előre.

 

Drake Diener - Ő is idei új szerzemény, de nem újonc Capo d' Orlandóban. A 35 éves Diener igazi legenda a csapatnál - 8 év után tér vissza, és ő lesz Perl Zoltán első számú poszt riválisa. Rendkívül jó kezű, igazi dobógép, de mindemelett híresen jó csapatember, Zozo sokat tanulhat majd tőle. Diener tavaly a Zaragoza játékosa volt, Spanyolországban diagnosztizálták nála az un. Crohn-betegséget, ez egy krónikus bél-betegség, erre rá is ment a tavalyi évadja.

 

Perl Zoltán - Ifjú válogatottunk a maradók egyike, ez pedig jelzi a klubja belé vetett bizalmát is. Idén a helyzete nehezebb, hiszen a válogatott Eb-selejtezői miatt szinte a teljes klubfelkészülést kihagyta, ráadásul a kettes posztra igazi nagyágyút, a fentebb említett Dienert hozta a klubvezetés. Emiatt Zoli szinte biztosan a cserepadról kezdi az idényt, és az még kérdés, hogy a dobóhátvéd posztján miként oszlanak majd meg a játékpercek, de úgy véljük, hogy minimum 13-18 percekre már a szezon első szakaszában is jó lehet Perl, és innen építheti fel magát.

 

Janis Berzins - Ő is nehéz örökséget, kulcsposztot vesz át abszolút újoncként, nemcsak az Orlandina Basketnél, hanem Olaszországban is. A 23 éves, 203 centi magas lett válogatott kiscsatárnak (a VEF Rigától érkezett) azt a litván Jasaitist kell majd pótolnia, aki az elmúlt szezonban a lovagok legjobb pontszerzője volt. Berzins előnye, hogy akár "felfelé" is be tud majd segíteni a négyes poszton, az viszont kérdéses, hogy erre mennyi lehetősége lesz, tekintve hogy ő a keret egyetlen klasszikusan hármas posztos játékosa.

 

Vojiszlav Sztojanovics - A 19 éves szerb tehetség ezúttal kikerül Zoli árnyékából, és a tervek szerint új poszton, Berzins mögött segít majd be, ám a nyáron (és késő tavasszal) makacs sérülésektől sújtott Sztojanovics (akinek emiatt az U20-as Eb-t is ki kellett hagynia) egészen biztosan bele fog "szólni" Zoliék játékperceinek elosztásába. Tavaly kicsit várakozások alatt teljesített, idén már óvatosabbak az elvárások vele kapcsolatban, de lassan ideje lesz "robbantania", ha valóban olyan szuper-talentum, amilyennek beállították.

 

Dominique Archie - Új igazolásként ő is egy visszatérő, 2 éve már volt a szicíliaiak játékosa. Az elmúlt évadot Belgiumban töltötte, ahol bajnok és kupagyőztes lett az Oostendével. Olaszországban más célokért fog küzdeni. Nem kiemelkedő, de megbízható, stabil teljesítményre képes a 201 centis, 29 éves amerikai erőcsatár, nem vettek vele zsákbamacskát. Övé lesz a 4-es poszt.

 

Antonio Ianuzzi - A 25 éves, 208 centis középjátékos az olasz másodosztályból kieső Paffoni Omegnától érkezett, ott meghatározó játékos volt (13.8 pont, 7 lepattanó volt az átlaga 33 perc alatt) a Serie A-ban várhatóan alig fog játszani, és nem kockáztatunk azzal túl nagyot, amikor azt állítjuk, ő lesz az Orlandina Basket felnőtt profi keretének legkevesebbet pályán lévő tagja.

 

Mario Delas - Ő érkezett legutoljára a csapathoz, hosszas válogatás után. A 27 éves, 207 centis, horvát válogatott center komoly fogás, volt már litván (Zalgiris Kaunas), horvát (Cedevita Zágráb) és észt bajnok (Kalev Tallin) is, szerepelt már az Euroligában, Eb-n is járt, komoly nemzetközi rutinja van. Abszolút újonc viszont Itáliában, még sosem játszott Olaszországban. Ennek ellenére az előkészületi meccsek alapján komoly erőssége lehet a kék-fehéreknek.

 

Sandro Nicevic - A korelnök és csapatkapitány, a felesége révén olasz állampolgársággal is bíró egykori horvát válogatott center 40 évesen is lehúz még egy (?) évet Európa egyik legerősebb bajnokságában, és ne legyen kétségünk, a jö öreg Sandro játszani is fog rendszeresen. A 210 centis játékos immáron sorozatban a 4. idényét kezdi meg Capo d' Orlandóban.

Hogy ez a keret mire lehet képes, azt majd az előttünk álló és a hétvégén rajtoló Serie A 2016/2017-es szezonja megmutatja, ám az akár jó ómen is lehet Perlék számára, hogy megint őket nevezi meg minden elemző, mint az elsőszámú kiesőjelöltek, ez az utóbbi két évben bejött. Viszont talán minden eddiginél nehezebb dolga lesz Gennaro Di Carlo vezetőedzőnek (ő is a folytonosságot képviseli a csapatnál), ugyanis az olasz első osztályú klubok közül idén is a legkisebb költségvetésből (mintegy 3 millió euróból) gazdálkodó szicíliai egylet ezúttal játékában is kissé szembe megy az itáliai trendekkel, és még a tavalyinál is sokkal kontroláltabb és taktikusabb európai kosárlabdára tették le a voksukat a többség által alkalmazott, "őrült amerikai" tempó helyett. Meglátjuk. Holnap megkezdődik az újabb nagy kaland Perl Zoli számára, és rögtön egy komoly feladattal - a vörös armada, a bajnok Olimpia Milano érkezik Capo d' Orlandóba...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus