A negyedik negyed rövidzárlata sokba került a Falcónak

A szombathelyiek 30 perc után még előnyben voltak, utána viszont triplafesztivált rendezett a Novgorod és  idegbajos végjátékot követően az oroszok jutottak tovább a BL-ben. 

Bajnokok Ligája, D-csoport, 6. forduló

Nyizsnyij Novgorod - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 73-68 (17-10, 21-19, 10-20, 25-19)

A továbbjutásról döntő mérkőzést idegesen kezdték a felek, a negyed nagy részében fej-fej mellett haladtak a csapatok - rengeteg volt a hiba, a rossz dobás. A hazaiak nyugodtak meg hamarabb, 11-10 után zsinórban három kosarat szereztek. A Falcónál főleg Váradi dicsérhető támadásban, Benke nem találta a dobásait, de a többiek is képtelenek voltak betalálni a triplavonalon túlról, emellett rengeteg eladott labda okozott folyamatos problémákat. A kisszünetben sikerült rendezni a sorokat, nem nőtt 10 pont fölé a különbség, Váradi mellé fellépett a hibátlanul dobó, hat pontot szerző Lake, a több gólpasszt kiosztó Perl, illetve Keller és Bruinsma a nagyszünet előtt megtörte a jeget a hárompontosok terén is. Közelebb nem tudott jönni a Falco, de a védekezésük rendben volt, mindössze két büntetőt dobhatott a Novgorod, lepattanózás terén is állták a sarat Kellerék. 

Fordulás után rögtön szűkítette is a különbséget a Falco - hátul blokkoltak, labdákat szereztek, gyorsindításokból főként Perl révén könnyű pontokat dobtak, majd Benke triplája után 40-36-ra zárkóztak.  A hazaiak szökőévente találtak be, de a negyed második felében jobban figyeltek az eladott labdákra, így a szombathelyiek nem tudtak fordítani, egy ideig megmaradt a három-négypontos differencia. A játékrész hajrájában Barac büntetőivel, Anderson triplájával és büntetőivel  és Benke alley-oopjával sikerült átvenni a vezetést is, minimális előnnyel a Falco várhatta a záró játékrészt. Az utolsó tíz percet viszont a Novgorod kezdte parádésan, pillanatok alatt bevágtak két triplát és 54-49-re fordítottak, Gasper Okornnak időt is kellett kérnie. Ez sem segített, egy labdaeladás után újabb tripla érkezett, majd megint elvesztették a játékszert Perlék, amiből a túloldalon újabb hármast kaptak - szűk hét perccel a vége előtt 60-49-re lépett meg az orosz gárda. Perl és Keller tempóival sikerült megtörni a jeget támadásban, de védekezésben továbbra sem tudták megállítani a Novgorodot, egy középtávoli mellett érkezett az ötödik tripla is a negyedben - Keller óriásit küzdött a palánkok alatt, de ez csak arra volt elég, hogy tíz pont körül állandósuljon a differencia. A hajrára fordulva minden erejét mozgósította a szombathelyi alakulat védekezésben, Váradi és Keller kosaraival pedig feljöttek hat pontra, de 65-59-nél Keller támadóhibája nagyon rosszkor jött - az ellentámadásból Komolov triplát, majd duplát dobott, visszaállt a tíz pont feletti különbség. Itt azonban még nem volt vége: Benke két jó büntetőjével, Kyan Anderson faultos kettesével, majd a megsérülő légiós helyett dobó Perl +1 büntetőjével, illetve Bruinsma hármasával óriási finist vágott ki a Falco, 70-68-ra feljöttek. A vége előtt hat másodperccel Benke sportszerűtlen hibát vétett, Komolov büntetőzhetett, a másodikat kihagyta, majd két másodperccel a vége előtt ismét Komolov állhatott a vonalra, és már nem hibázott - az oroszok óriási csatában továbbjutottak a második csoportkörbe, a Falco számára befejeződött az idei BL-menetelés. 

A Novgorod legjobb dobói: Komolov 21/12, Petrasek 13/9, Shepherd 13/6.
A Falco legjobb dobói:Keller 11/3, Perl, Váradi 11-11.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus