A Pinar Karsiyakát fogadja a Szolnok

Holnap este 18:00-tól a török Pinar Karsiyakát fogadja a Szolnoki Olaj KK a FIBA Europe Cup második csoportkörének első fordulójában.

FIBA Europe Cup, Második csoportkör, I csoport, 1. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar) - Pinar Karsiyaka (török)
2018.12.12., szerda, 18:00

1966-ban alapították a török klubot, és 52 éves fennállásuk során két török bajnoki címet, illetve egy kupagyőzelmet arattak - bajnokok legutóbb a 2014/15-ös szezonban voltak, óriási meglepetésre. 2010-ig alig-alig vettek részt a nemzetközi kupákban, azóta viszont folyamatosan ott vannak valamelyik sorozatban. 2012/13-ban másodikok lettek a EuroChallenge-ben, majd a legutóbbi bajnoki címük évében, 2014/15-ben negyeddöntőt játszottak a EuroCupban. A bajnoki címüknek köszönhetően 2015/16-ban az Euroligában szerepeltek, majd az elmúlt két évben a BL negyeddöntőjéig vitték - a bajnokságban azonban egy 6., egy 9. és a 10. helyig jutottak, egyre lejjebb csúsztak az elmúlt szezonokban.

Idén 4-6-tal a 11-ek a török élvonalban, a FIBA EC első csoportkörében pedig a C csoportban a másodikok lettek 4-2-es mutatóval a holland Donar Groningen ellen.

Várható rotáció:
Walker - Ugurlu - Henry - Marei - Karaman
Erülkü - Gülaslan - Gailius - Chatman - Güven

Vezetőedzőjük a 39 esztendős Özhan Civgin, aki az elmúlt 5 évben a Demir Insaat Büyükcekmece trénere volt, és a csapattal megfordult már Magyarországon, az előző idényben a Körmend ellenfeleként.

Egy játékost pont a Büyükcekmecéből ismerhetünk: Erving Walker tavaly kifejezetten jó produkciót nyújtott a vasiak ellen, és onnan tudhatja a Szolnok is, hogy bármikor képes meccseket eldönteni 3-4-5 triplával. A jamaikai Sek Henry is járt már hazánkban, ő 2015/16-ban a Zaragoza színeiben pont az Olaj ellen játszott a EuroCupban. Deividas Gailius 2015-ben Európa-bajnoki ezüstérmes volt a litván válogatottal, Kameron Chatman idén fejezte be az egyetemet, Walker és Henry mellett azonban az egyiptomi válogatott Assem Mareire érdemes még odafigyelni, aki az együttes messze legjobb lepattanózója. A törökök közül többen is képesek hozzátenni, főleg Berk Ugurlu és a palánk alatt játszó Ilkan Karaman, de a gárda vázát a Walker-Henry-Marei trió alkotja.

Az Olajnak vannak gondjai szép számmal, mert bár a bajnokságban listavezető a csapat, és csoportelsőként jutott tovább a FIBA EC első csoportköréből, de Jaylen Airington továbbra is sérült, és csekély esély van a játékára, az elküldött Alex Murphy helyett pedig nincs új légiósa az együttesnek, így a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 3 légióssal próbálja legyőzni a törököket. A Tiszaligetben így is van esélye Dragan Alekszics együttesének, amely a Kecskemét ellen idegenben egyetlen ponttal nyerni tudott a múlt héten, de az nyilvánvaló, hogy a megfogyatkozott keretből több embertől is extra teljesítmény kell. Erre többen is képesek (Vojvoda, Benke, Milosevics, Andric, de jobb napjain Rowsey triplái is meccsdöntőek), kérdés, hogy ez jelen helyzetben mennyire fog kijönni.

A mérkőzést a televízió nem közvetíti, de az élőképes streamet a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus