A Sopron a Benfica ellen lép pályára

A Sopron KC együttese a portugál Sport Lisboa e Benficát fogadja a FIBA Europe Cup első csoportkörének második fordulójában.

FIBA Europe Cup, B csoport, Első csoportkör, 2. forduló
Sopron KC (magyar, 0-1) - Sport Lisboa e Benfica (portugál, 0-1)
2015.11.03., kedd, 19:45

A portugálokról hosszabban értekeztünk már augusztus közepén, ezen a linken elolvashatjátok, kik alkotják a jelenlegi keretüket. Egyetlen nevet igazoltak még, a 25 esztendős, 208 centi magas horvát centert, Ivica Radicot, aki a napokban csatlakozott a gárdához, ő tehát teljesen új játékos. Frederic Gentry pedig a eurobasket oldalán ugyan fel van tüntetve a csapatnévsorban, de egyetlen mérkőzésen sem lépett még pályára.

A várható rotáció:
Fernandes - Cook - Andrade - Wilson - Fonseca
Barroso - Oliveira - Loncovic - Soares - Radic

A portugál bajnokságot 5-0-s, hibátlan mérleggel vezetik, ami nem meglepő, hazájuk kiemelkedően legjobb csapatát alkotják. A nemzetközi porondon vereséggel kezdtek a Cibona ellen, viszont mindössze 83-79-re kaptak ki egy gyenge harmadik negyednek köszönhetően, az egyáltalán nem rossz eredmény tőlük még akkor sem, ha a horvátok anyagilag közel sem állnak úgy, mint korábban, így állományuk sem olyan veretes - így is vannak azért nemzetközi szinten is jegyzett játékosaik, fiataljaik.

Nagyon figyelni kell rájuk, mert hiába kevésbé ismertek egyénileg, csapatként jól működnek úgy is, hogy egyelőre legnagyobb fegyverük, a kinti dobásuk nem működik - a bajnokságban is csak Wilson (36.8%) hoz jót és a korábbi NBA tripladobógyőztes Cook kiemelkedőt (48.4%), de a Cibona elleni meccsen nekik sem ment kintről, nehogy most szakadjon ki a zsák több embernél is. Nagyon sokat pozícióznak a kettes, hármas poszton játszók is, plusz a pattanóknál is oda kell figyelni mindenkire, mert bár a portugál első osztályban Wilson kiemelkedik (10.8) Fonseca (6.6) és Andrade (6.0) előtt, a FIBA Europe Cup első körében öten is leszedtek négy pattanót és a legjobbak is csak 7-ig jutottak - a híres "Everybody rebound" taktika náluk bizony él.

A Sopron is vereséggel kezdte a harmadik számú nemzetközi kupasorozatot, Belgiumban a negyedik negyedbeli rossz kezdésnek köszönhetően szakadtak le ellenfelükről, majd kaptak ki 81-73-ra a Port of Antwerp Giants otthonában. A hétvégén Sabáli Balázs együttese egy kevésbé látványos meccsen, de magabiztosan győzte le a Kecskemét gárdáját, így végre a győzelem ösvényére lépett a Hűség Városának csapata.

Érdekes párharcok alakulhatnak majd ki. A Sopronnál Laroche lehet a kulcs a sikerhez, mert Fernandes ellen jelentős előnyben lehet támadásban, a portugál védekezésben már nem a leggyorsabb játékosa, Laroche jó játéka pedig meghatározhatja a teljes csapat teljesítményét. Rancic eddig kitűnően játszik, de Andradéval például nem lesz egyszerű dolga, mert a portugál sokkal fizikálisabb játékos nála, nem egy tipikus kinti dobó hármas, inkább a palánk alá szeret bekerülni. Kettes poszton Tiggs megint megmutathatja, hogy mennyire jó védő, neki kellene ugyanis leszedni a pályáról Cookot, amennyire csak lehet.

Az amerikai nagynevű játékos, de leginkább egy catch-and-shoot tripladobó (volt legalábbis az NBA-ben), úgyhogy szoros őrizet mellett azért őt lehet limitálni, de ha a legkisebb helyet is megkapja az üres dobásra, az végzetes lehet a Sopron szempontjából. A palánk alatt Wilsonnal nagyot kell küzdenie akár Tóth Gergelynek, akár Bavcicnak - az amerikai atletikusabb kettejüknél, de főleg Bavcic lenyomhatja a fizikumával és sokkal tapasztaltabb is. A bosnyáknak egyébként az első körben kitűnően ment a játék, de most védekezésben legalább olyan fontos lesz a munkája Wilsonon, mint az, hogy hány pontot dog dobni.

Összességében nézve a Benfica egy "alattomos" csapat szerintem abból a szempontból, hogy mindenki győzelmet vár ellenük, holott ez azért nem lesz olyan egyszerű. Szerintem ha nem szedik össze a kinti dobásaikat, akkor a Sopron jó eséllyel indul ellenük harcba holnap, de soha nem lehet tudni, mikor sül el egy ilyen társaság keze, ahol mindenki tud legalább 38% környékén triplát dobni. A rotáció mélységében sem lesz fölényben a hazai együttes, Sabáli Balázs elmondása szerint ugyanis még mindig nem játszhat Ruják András, a vendégek pedig egy elég egységes 8-9 fős rotációval dolgoznak, úgyhogy szoros meccsre van kilátás, de ahogy az első kör előtt is az volt, úgy itt is reális, hogy az SKC győztesen hagyja majd el a pályát.

A találkozót a FIBA youtube csatornáján élőben nézhetitek, a FIBA Europe honlapján pedig a szöveges közvetítést láthatjátok a statisztikával együtt, mindkettő linkjét megosztjuk a későbbiek folyamán.

Hajrá Sopron, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus