A vb eddigi legnagyobb meglepetése: Németország a kiesés szélén

Ezúttal a Dominikai Köztársaság győzte le 2 ponttal a németeket, akiknek már csak matematikai esélyük van a továbbjutásra, az sem sok.

G csoport

Németország - Dominikai Köztársaság 68-70 (21-16, 18-21, 13-18, 16-15)

Újabb hullámzó meccsen újabb 2 pontos vereség. Ezúttal is borzalmasan kezdett Henrik Rödl együttese, de ezúttal legalább 0-8-nál ébredt, nem 4-21-nél. Theist tömték labdával a fehérmezesek, Schröder 2+1-ével pedig a 7. percre fordítottak (13-12). Úgy tűnt, át is veszi a meccs irányítását Németország, a második felvonás elején 9 ponttal vezetett, amikor a karibiak a Solano-Liz-Baez trió révén megrázták magukat, visszavették a vezetést. Reagáltak a németek, de csak két ponttal álltak jobban a nagyszünetben (39-37). A harmadik negyedben hol az egyik, hol a másik csapat vezetett, a felvonás végén Montero utolsó pillanatos triplájával épp Dominika (52-55), majd Baez 8-ra növelte a különbséget a 32. percre (52-60). Egy 10-0-val reagáltak Loék (62-60), de a végig nagyon lüktető meccs újabb fordulatot vett Solano és Vargas révén (63-69). A németek elindítottak ugyan egy nagy hajrát, amellyel visszajöttek a meccsbe, de az utolsó percben Theis, Schröder és a végén, kiszorított helyzetből Barthel sem tudott eredményes lenni, így egy újabb kétpontos vereség lett a vége német oldalról nézve (68-70).

Most ennyi van a németekben. Vannak hiányzók az európai csapatban (főleg a magasembereknél), de minden együttes elmondhatja ezt magáról, úgyhogy fölösleges azon gondolkodni, mi lenne, ha... jelenleg ennyit tud ez a német csapat. Mindkét eddigi találkozón voltak egészen kiváló periódusaik, hol hosszabbak, hol rövidebbek, de ahogyan azt sem tudták kihasználni, hogy két alkalommal is visszajöttek a sírból a franciák ellen, úgy most sem sikerült eldönteniük a mérkőzést, amikor lehetőségük lett volna rá. Nagy kérdés, hogy ki lehet ennek a német válogatottnak a vezére a jövőben. Schröder ma is hiába játszott ponterősen (20 pont), a hatékonysága már finoman szólva is kérdőjeles volt (10 VAL, 5/18 mezőny), és irányító létére a lehető legrosszabbkor hoz pocsék döntéseket, nem ez volt az első ilyen találkozó. Nem szabad csak ráhúzni a vizes lepedőt, a 3/19-es triplamutatóért nem egyszemélyben ő a felelős, ahogyan azért sem, hogy többen pocsékul játszanak ezen a vb-n (ma a franciák ellen brillírozó Voigtmann is teljesen láthatatlan volt), de abban, hogy kevés ritmusa volt a német támadásoknak, már elég rendesen ludas. Különösen nagy volt a kontraszt Solanóval, aki a lehetőségekhez képest kiválóan mozgatta a dominikai válogatottat, az eredmény nem is maradt el.

A minimálisnál is kevesebb az esély a németek továbbjutására. Matematikailag még nem estek ki Schröderék a legjobb 16 közé kerülésért vívott harcban, de lényegében semmi esélyük nincs már erre. Csak abban az esetben kerülhet be Németország a második csoportkörbe, ha Jordánia ma legyőzi Franciaországot, két nap múlva Theisék a jordánokat verik, miközben a franciák Dominikától is kikapnak, mindeközben pedig a németek még a körbeverés kosárarányából is jól jönnek ki. Ekkor a 2-3-4. helyen meglévő hármas holtversenyben lehetnének még a legjobbak... más kérdés, hogy a franciák mai vereségére rettenetesen kicsi az esély még akkor is, ha ebben a csoportban az eddigi mérkőzéseken nem volt túl nagy különbség a csapatok között (az első körben Dominika 4 ponttal verte Jordániát, a németek pedig 2 ponttal kaptak ki a franciáktól is).

Németország legjobb dobói: Schröder 20/3, Theis 12, Lo 10/3.
A Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Liz 17/6, Vargas 16, Roberts 10.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus