A ZTE látványos játékkal szerzett komoly fórt az AAK-negyeddöntőben

Az első félidőben még tudta tartani a tempót a Gliwice, fordulás után viszont átrohant ellenfelén a Zalaegerszeg és nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Alpok-Adria Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés

Zalakerámia-ZTE KK - GTK Gliwice 114-93 (27-18, 24-28, 31-20, 32-27)

ZTE: Ware 14/3, Thompson 32/15, Green 17/6, Szabó 14/3, Agafonov 9. 
Csere: Bagó 8, Durázi 15, Gulyás 2, Kis -, Farkas 3/3.

Gliwice: Mack 14/3, LaChance 9/9, Radwanski 2, Slupinski 2, Morgan 20.
Csere: Washington 18, Piechowicz 7/3, Kiwilsza 4, Robak 2, Dloniak 6/6, Szlachetka 9/6. 

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető!

Három elődöntős csapat (köztük a Körmend) kiléte már ismert, a ZTE és a lengyel Gliwice az utolsó kiadó helyért csapott össze - a hazaiaknál Papp Péter bokasérülése miatt nem léphetett pályára. 

Remekül csípte el a rajtot a zalai együttes amerikai kontingense, Thompson két triplával, Ware 2+1-gyel, Green ziccerrel jelentkezett, pillanatok alatt 11-4-re léptek el. Lassan éledeztek a lengyelek is, aktívak voltak a palánk közelében, de Thompson ihletett formában dobott (12 pontig jutott az első negyedben), Green is veszélyes volt a gyűrűre, Ware pedig számolatlanul osztotta a gólpasszokat. A cserék sem zavarták össze a hazai gépezetet, Bagó, Gulyás és Durázi is feliratkozott a pontszerzők közé, a játékrész hajrájában pedig komolyabb különbséget épített ki a ZTE (27-18). 

A második negyed elején kiegyensúlyozott volt a játék, a magyaroknál Thompson és Durázi igyekezett, a vendégeknél Washington és Piechowicz szállította a pontokat. Szabó Zsolt beállása adott lendületet, két gyors kosarat szerzett, és 11 pontra hízlalták a különbséget. Itt a lengyelek kapták össze a védekezésüket, elkezdték a visszakapaszkodást, Bencze Tamás pedig időkéréssel rendezte a sorokat, mielőtt nagyon belelendültek volna (40-37). Green hármasa nagyon kellett, hogy megnyugodjanak a hazaiak, majd a nemrég igazolt légiós büntetőket is értékesített, Bagó kétszer is betalált, de hiába védekeztek keményen, a túloldalon is jöttek az extrák, így nagyon nem tudtak ellépni (51-46). 

Villámrajtot vett a ZTE a második félidőben, Agafonov első kosarára Thompson és Szabó triplával “felelt”, majd bár a vendégek is betalálgattak, Szabó és Thompson újabb kosarai után hamar időt kellett kérnie a lengyelek mesterének (64-53). Meg is tudták törni a ZTE lendületét, bejöttek 10 pont alá, de a támadójátékuk nem akart összeállni, és ezekben a percekben a hazaiak üres helyzeteket is kihagytak - végül Agafonov 2+1-gyel tolta meg a szekeret, majd Szabó látványos tempóval jelentkezett. A negyed második felében felpörgette a tempót és ismét közelebb tudott jönni a Gliwice, de ők is sokat rontottak ebben az időszakban, a higgadtabban játszó Zalaegerszeg pedig hamar visszavette a kezdeményezést - Ware utolsó másodperces hármassal kialakította az addigi legnagyobb különbséget (82-66). 

Nagy erőket mozgosított a Gliwice a zárónegyed elején, hogy fel tudjon zárkózni, de Thompson továbbra is nagyszerűen célzott, majd a fiatal Farkas dudaszós hármast pörkölt be, valamelyest semlegesítve a vendégek pontesőjét, mindenesetre akadtak problémák a hazaiak játékában, Bencze időt is kért (91-79). Green rögtön be is vágott egy kintit és egy középtávolit, megnyugtatva az övéit, miközben a lengyelek sorozatban rossz döntéseket hoztak - a 36. percben Thompson visszalépős hármasával 22 pontra nőtt az előny, a vendégek a párharcban maradásért küzdhettek a folytatásban (101-79). Két Szlachetka-tripla be is esett, miközben a hazaiak feleslegesen rohantak, két labdát is elszórtak, helyzetbe hozva ezzel ellenfelüket - Durázi kosara és látványos gólpassza zárta le a rossz szériát. LaChance hármasát követően 105-90-ről indult a hajrá, ami Durázi-parádét hozott: elöl kosarakkal, zsákolással, hátul lepattanókkal húzta csapatát, vezérletével a végére megnyugtató előnyt szerzett a ZTE a jövő heti lengyelországi visszavágóra. 

fotó: Alpe Adria Cup Facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus