Az ausztrálok spórolós játékkal is simán verték Kanadát

Az északiak lelkesen játszottak, de amikor az auszik felpörögtek, azzal nem tudtak mit kezdeni - a brazilok Új-Zélandot verték a nyitókörben. 

H csoport

Kanada - Ausztrália 92-108 (20-29, 20-23, 37-24, 15-32)

Az első félidő gyengébb játéka nem fért bele. A kanadaiak vezére, Cory Joseph öt perc alatt összeszedett két személyi hibát, majd a második negyed elején a harmadikat is begyűjtötte, sokat kellett ülnie, ezt pedig nem tudta kompenzálni a gárda - Kevin Pangos és Khem Birch ugyan mindent megtett, de a félidő vége felé kis híján megroppant Nick Nurse legénysége. Itt azonban az ausztrálok is kiengedtek egy kicsit, a kanadaiak pedig felszívták magukat, Joseph szenzációs játékára építve a harmadik negyed elején pillanatok alatt eltüntették a 12 pontos hátrányt, és jobbára vezettek is a játékrészben. Az ausztrálok tempóját azonban négy negyeden keresztül nem bírták tartani, ehhez nem voltak elég mélyek, így a végén nagyon sima vereséget szenvedtek. 

Az ausztrálok nem adtak ki sokat magukból. Az egyik éremesélyes gárda Aron Baynes-szel és a Zalgiris magasemberével, Jock Landale-lel kezdett, Bogut csak menet közben szállt be, a három mezőnyposzton pedig Patty Mills, Matthew Dellavedova és Joe Ingles játszott, és az első félidőben a várt darálós, sallangmentes játékot láthattuk tőlük - keményen hajtottak hátul, elöl pedig kintről-bentről veszélyeseknek bizonyultak. A félidő végén azonban elszalasztották az esélyt, hogy megtörjék Kanadát, így a harmadik negyedben meg kellett izzadniuk, hogy megállítsák ellenfelük rohamát. A záró játékrész elején aztán már nem volt pardon, a triplákat szóró Dellavedova-Ingles páros vezetésével állva hagyták ellenfelüket, és összességében magabiztos sikerrel nyitottak. Fontos kiemelni, hogy nem csak az NBA-sek villogtak, Landale és különösen a 16 pontot szóró Chris Goulding is fontos kosarakkal jelentkezett, illetve hogy a Baynes-Bogut duó összesen bő 38 percet volt a pályán, jól tudták menedzselni a játékidejüket. 

Kanada legjobb dobói: Birch 18, Joseph 16, Pangos 14/6.
Ausztrália legjobb dobói: Dellavedova 24/18, Goulding 16/6, Mills 15.

F csoport

Új-Zéland - Brazília 94-102 (20-21, 30-29, 12-28, 32-24)

Egy félideig tartott az új-zélandi csoda. A tartalékos Tall Blacks a hátvéd Corey Webster (17 pont, 5 tripla és 3 gólpassz az első két negyedben), illetve az erőcsatár Isaac Fotu jó játékára építve kerek 50 pontot szórt az első félidőben, azonban már itt látszottak védekezésbeli gondok, hiszen ugyanennyit kapott a csapat. Az új-zélandiak még a második félidő elején is kellemetlenkedtek, 56-50 után azonban ritmust váltottak a brazilok, amit a fáradó Fotuék már nem tudtak lekövetni - gyakorlatilag pillanatok alatt tíz pont feletti hátrányba kerültek. Becsületükre szóljon, hogy nem adták fel, de a fordításra semmi esélyük nem maradt. 

Fordulás után villant Brazília. Az igen jó nevekből álló brazilok (centerben Varejao és Felicio, mezőnyposztokon Leandro Barbosa, Huertas, Caboclo) az első félidőben kicsit sodródtak az eseményekkel, hagyták, hogy ellenfelük diktálja a tempót, nem is igazán akadt vezérük. A nagyszünetben alapos eligazítást tarthatott a szövetségi kapitány, a legendás Aleksandar Petrovic, fordulás után a védekezést rendbe tették, alig kaptak kosarakat, és ezzel szépen lassan felőrölték Új-Zélandot, ráadásul elsősorban nem NBA-s játékosaik vezérletével. A mini-irányító Alex Garcia, a dobógép Rafa Luz és a veterán Marquinhos Sousa játékára építve a harmadik játékrészben átvették a program irányítását, és bár megtörni azért nem tudták Új-Zélandot, összességében nem kellett izgulniuk. 

Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 19/15, Fotu 17, Ili 16/3.
Brazília legjobb dobói: Barbosa 22/9, Luz 15/6, Garcia 14/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus