Bajnokok Ligája: nagyszerű győzelemmel indított a Falco

Az AEK Athén kemény ellenfélnek bizonyult, de a szombathelyiek a jó védekezésükre és a csapatjátékukra építve nyerni tudtak.

Bajnokok Ligája, D csoport, 1. játéknap

Falco KC Szombathely – AEK Athén 83-78 (19-21, 19-14, 19-19, 26-24)

Golomán triplájával indult a mérkőzés, az első ütést a Falco vitte be, viszont ezt követően az első negyedben inkább a vendégek vezettek, és a magyar csapat volt az üldöző. Eric Griffin bekezdett a görögöknél, 9 pontot szerzett az első játékrészben, egyértelműnek látszott ekkor, hogy az ő megállítása lehet a kulcs. A második negyedben ismét a Falco vitte be az első ütést, Golomán és Barac kosaraival a vezetést is sikerült átvenni, és amikor Somogyi is beköszönt, az AEK-nak időt kellett kérnie (25-21). Ezt követően a vendégeknek sikerült rendezniük valamelyest a soraikat, Pappas kosaraira építva a vezetést is vissza tudták szerezni, Jelovac is megvillant párszor, de rendre akadt egy szombathelyi, aki válaszolni tudott, és Griffin sem tudott már villogni, így hazai vezetéssel zárult a játékrész.

Az első félidőben egyértelműen több lábon állt a Falco, és sokkal hatékonyabban is támadott, 55,2%-kal tüzeltek a mezőnyből, míg az AEK játékosai csak 38,5%-kal. A vendégek 8 támadólepattanót szedtek a nagyszünetig, és csak 4 labdát adtak el, miközben a hazaiak 8 alkalommal is elveszítették a játékszert, de ezekkel a lehetőségekkel nem tudtak élni, második esélyekből és eladott labdákból is 6-6 pontot szereztek.

A második félidő hazai szempontból a lehető legjobban indult, Golomán, Keller, Perl és Benke is betalált a harmadik negyed elején, és ellépett a Falco 49-40-re. A következő percekben megszaporodtak a hibák, alig esett pont, a görögökkel pedig az is megesett, hogy 8 másodperc alatt nem tudtak átérni a másik térfélre. A kosárcsendet a fordulás után aktívvá váló, az első félidőben faultgondok miatt keveset játszó Braian Angola törte meg, ami után jött is a szombathelyi időkérés. Az AEK ezt követően sem vesztett abból a lendületből, amire kezdtek rátalálni az időkérés előtt, felzárkóztak 50-48-ra, ekkor viszont Barac 2+1-es játékával levegőhöz jutott a Falco, majd Perl is fontos pillanatban talált be, és a negyed utolós kosarát is ők ketten hozták össze, de így is 3 pontra apadt a korábbi 9 pontos előny.

A negyedik negyed elején folytatódott a Barac-show, majd Benke pakolt fel gyors 5 pontot a táblára, így 8:33-mal a vége előtt meglépett 10 pontra a Falco (64-54). Az athéni időkérés után lelassult a hazai támadószerkezet, de a vendégek sem tudtak zárkózni, az óra pedig egyértelműen elkezdett a Falco mellett dolgozni. A hazaik az AEK időkérését követően több mint 4 percen át nem tudtak a mezőnyből betalálni, ugyanakkor a büntetők behullottak, a görögök nem voltak kellően pontosak, így 3:17-tel a vége előtt is megvolt 9 pont az előnyből (72-63). Az AEK még próbálkozott a zárkózással, és jól is lavíroztak, 39 másodperccel a vége előtt feljöttek 76-72-ig, ezt követően pedig jöhetett a büntetődobálás. Perl 4/4 egypontost a helyére küldött, Barac is hozzátett 1/2-t, 13 másodperccel a vége előtt viszont Jelovac kosarával feljött 81-78-ra az AEK, majd Perl elveszítette a labdát, így a görögök támadhattak az egyenlítésért. Pappas hajított el végül egy triplát, Golomán viszont blokkolta a kísérletét, a labdát Benkéhez juttatta, aki az utolsó másodpercben még szerzett egy kosarat, így kialakult a 83-78-as végeredmény. 

A Falco a meccs végére is megőrizte a jobb mezőnymutatóját, 50%-kal céloztak a mérkőzés során, míg az AEK csak 40%-kal – a vendégek főleg a triplákat dobták rosszul, mindössze 7/29 hármasuk ért célba. A Falco kosarait 20 alkalommal is gólpassz előzte meg, Perl 6, Váradi 5, Benke 4 gólpassznál állt meg, míg a túloldalon egyedül a 8 gólpasszig jutó Colom tudott szervezni. A Falco emellett sokkal jobban tudott támaszkodni a kispadjára is, 39 pont érkezett onnan, míg a görögök második sorától csak 27. 

A Falco legjobb dobói: Perl 21, Benke 16/12, Barac 15

Az AEK legjobb dobói: Pappas 20/3, Angola 17/3, Griffin 16/6

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó: championsleague.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus