BL: A PAOK-ot fogadja a Falco

Kedd este 18:00-tól a magyar bajnok patinás görög ellenféllel néz szembe - lássuk, mi várható az összecsapáson?

Bajnokok Ligája, Csoportkör, 2. forduló
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (0-1) - PAOK (görög, 0-1)
2019.10.22., kedd, 18:00

1928-ban alapították a PAOK-ot, amely kétszer volt görög bajnok (1959-ben és 1992-ben), háromszor nyert görög kupát (1984, 1995, 1999), egyszer elhódította a Szaporta-kupát (1991) és nyert Korac-kupát is (1994). Az utóbbi időszakban csakúgy, mint a többi görög klub, teljes mértékben a két görög óriás, a Panathinaikosz és az Olympiakosz árnyékában élt a csapat, de az elmúlt négy évben egyetlen egyszer jutott be az elődöntőbe, 2017/18-ban, egyékbént a Top4 sem jött össze.

Idén eddig a BL-ben egy vereség áll az együttes neve mellett: a Besiktas verte a PAOK-ot az első körben 69-60-ra. A bajnokságban sem igazán megy a csapatnak, amely 1-3-mal áll négy forduló után. A hétvége során a Panathinaikosz ellen kaptak ki Lewisék (88-104), de előtte az Ionikosz, az első körben pedig hosszabbítás után az Arisz is felülkerekedett a PAOK-on, csak a Larisszát tudta eddig megverni a thesszaloniki gárda.

Magyar csapattal is találkozott nemrég a PAOK: a 2015/16-os szezonban a EuroCupban csapott össze a Szolnoki Olaj KK-val, és akkor mindkét találkozót a hazai együttes nyerte - ezzel most is kiegyeznénk. Két évvel korábban az Alba Fehérvár volt a görögök magyar ellenfele, szintén a EuroCupban - akkor a hellének saját pályájukon négy, Veszprémben pedig egyetlen ponttal győztek, Magyarországon tehát megszenvedtek eddig.

Vezetőedzőjük az 50 éves Kostas Flevarakis, aki 1988-ban, 19 évesen a PAOK-nál kezdte a tréneri pályafutását, még a kadetteknél. Korábban három szezonban is volt a csapat vezetőedzője, de megfordult Cipruson, Lengyelországban, Kazahsztánban, öt évig irányította a svéd válogatottat, és több görög klubnál is edzőksödött - idén nyáron tért vissza a Kolosszosztól.

Várható rotáció:
Lewis - Smith - Wiggins - Egezeke - Knowles
Tsochlas - Best - Schizas - Margaritis - Sarikopoulos

A hátvédek között két amerikai és egy kanadai játékos is van. Adam Smith 29 éves irányító, aki legutóbb Olaszországban kosarazott, és profi pályafutását ott is töltötte alacsonyabb osztályokban. JeQuan Lewis szintén 185 centis játékos, 25 éves, és már tavaly is Görögországban kosarazott, a Kymisztől igazolt a PAOK-hoz. A kanadai Aaron Best is meghatározó, a 27 esztendős kosaras eddig Litvániában, a G-Ligában és legutóbb a Ludwigsburgnál játszott. Az általában 10 fős rotációból két görög szokott az egyes és a kettes poszton megfordulni. A 36 éves Apollonas Tsochlas 2013 óta kosarazik a PAOK-nál - már az Alba és a Szolnok ellen is itt volt -, míg a 30 éves Stavros Schizas tavaly nyár óta játszik Thesszalonikiben.

A magasemberek között, illetve a frontcourtban is van három külföldi és két hazai kosaras. A 30 éves Antwaine Wiggins 2017-ben G-Liga bajnok volt a Raptors 905-tel, de nem igazán voltak nagy csapatai eddig. A hozzá hasonlóan 203 centis, de csak 23 éves Amanze Egezeke tavaly három japán csapatban is megfordult, így egy kicsit lutri is. A 208 centis bahamai center, Zane Knowles az előbbi két delikvenssel egyetemben szintén nem játszott még egyetlen nagyobb nevű csapatban sem. A 36 éves Evangelos Margaritis is 203 centi, 2015 óta az együttes tagja, és 2016 óta ő a csapatkapitány. A 29 esztendős, 213 centi magas Zisis Sarikopoulos viszont a Cmoki Minszkből tért haza - pályafutása során csak Görögországban játszott, leszámítva az előző szezont.

Nem tűnik verhetetlennek a PAOK idén sem, hiába van hat külföldije. Attól függetlenül, hogy nincsenek nagynevű játékosaik, természetesen nem lehet lebecsülni őket, de a görögök formája sem azt mutatja, hogy ne lehetne legyőzni őket az Arena Savariában.

A Falco a múlt héten kikapott Dijonban, és ízelítőt kaphatott abból, mi vár rá ebben a sorozatban, de a hétvégén nem játszott a magyar bajnok, így pihenhetett, készülhetett a PAOK elleni összecsapásra. A hírek szerint betegséggel küzdenek, küzdöttek többen is, de van rá esély, hogy mindenki pályára küldhető lesz holnap este. Ha így lesz, és nem hagyott komolyabb nyomot a kimaradás az érintetteken, reális nyerési esélyei lesznek a szombathelyi gárdának - kérdés, ezúttal rá tudja-e erőltetni akaratát a Falco az ellenfélre, mert ez Franciaországban nem sikerült, és enélkül holnap is nagyon nehéz dolga lesz.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de a mindiGO Sport igen, a holnapi nap folyamán közzétesszük a linket!

Hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus