BL: A spanyol másodikhoz látogat a Falco

Egyik legnehezebb összecsapására készül a magyar bajnok, amely a hatalmas tehetségekkel és kiváló játékosokkal teli Zaragoza otthonában lép pályára holnap.

Bajnokok Ligája, Csoportkör, D csoport, 3. forduló
Casademont Zaragoza (spanyol, 1-1) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (1-1)
2019.10.30., szerda, 20:30

A klubot 2002-ben alapították, miután a CB Zaragoza 1996-ban kiszállt az ACB Ligából. 2008-ban feljutottak az első vonalba, de ki is estek, majd 2010-ben újra sikerült az ACB-be jutniuk. 2013/14-ben elődöntőbe jutottak, majd ugyanezt megismételték az előző idényben is: a hatodik helyről, pályahátrányból verték 2-0-ra a Baskoniát, a Barcelona állta útjukat az elődöntőben. A nemzetközi kupában három évig szerepeltek, 2013/14-től 2015/16-ig, és mindháromszor a EuroCupban vitézkedtek. 2015/16-ban összecsaptak a Szolnoki Olaj KK-val is, mindkétszer legyőzték a magyar együttest a második csoportkörben (tovább is jutottak másodikként), és a nyolcaddöntőig meneteltek - ez volt a legjobb eredményük.

Az idei szezonban eddig kitűnő eredményeket szállítanak. A spanyol élvonalban 5-1-gyel a második helyen állnak a Real Madrid mögött, legutóbb ráadásul a Barcelonát verték 89-83-ra. A Bajnokok Ligájában egyelőre 1-1-es mérleget tudnak felmutatni, de itt is van már nagy skalpjuk: a Bonn elleni, 85-71-es idegenbeli vereséget követően 74-73-ra verték a Besiktast, ráadásul Törökországban.

Vezetőedzőjük az 54 esztendős Porfirio Fisac, aki háromszor nyerte már meg csapataival a spanyol másodosztályt (kétszer a Gipuzkoával, egyszer pedig a Valladoliddal), 2016 óta pedig szenegáli szövetségi kapitány is, így kint volt az idei világbajnokságon. Tavaly nyáron került a Zaragozához, tehát az előző, kifejezetten eredményes szezonban is komoly szerepet játszott.

Várható rotáció:
Alocén - Seeley - Brussino - Radovics - Vasquez
San Miguel - Krejci/Seibutis - Barreiro - Benzing - Justiz/Hlinason

Borzasztóan jól vegyítik a fiatal tehetségeket, illetve az erejük teljében lévő, kiváló húzóembereket. Ez leginkább hátvédposzton figyelhető meg, ahol az előző öt évet az Iberostar Tenerifénél töltő, a csapattal 2017-ben BL-t nyerő Rodrigo San Miguel, illetve az előző öt szezont a Besiktasnál, a Gran Canariánál, a Maccabi Tel-Avivnál, illetve a Lietuvos Rytasnál, igazi nagycsapatoknál lehúzó DJ Seeley mellett két nagy reménység alkotja a keret jelenleg bevethető részét.

A 18 éves Carlos Alocén 2016-ban, 15 évesen ott volt az U17-es vb-n és az U16-os, Eb-aranyérmet nyerő spanyol válogatottban is. Utóbbi tornán a mezőny legjobb gólpasszadója lett, és idén nyáron leigazolta a Real Madrid - kölcsönben maradt a Zaragozánál. A 19 esztendős Vit Krejci gyakorlatilag Alocénnel együtt nevelkedett a Zaragozánál, már 2014-ben idekerült Csehországból. Mindketten 2016-ban mutatkoztak be egyébként az élvonalban, ők ketten tartják a klubcsúcsot a legfiatalabb élvonalbeli játékosokként a Zaragozánál.

Reinaldas Seibutis is a keret tagja, de a kitűnő litván kosaras egyelőre egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára ebben az idényben.

A hátvédekkel egyébként le is zártuk a 2 méter alatti kosarasokat, de Krejci is 197, Seibutis pedig 196 centi - nagyon magas szerkezettel operál a Zaragoza, a palánk alatti játék és a pattanózás is a csapat egyik erőssége.

A csatárposztokon ott van a világbajnoki ezüstérmes, argentin Nicolas Brussino, aki San Miguelhez hasonlóan szintén idén nyáron érkezett a Tenerifétől, a német válogatott Robin Benzing, aki 2015-től 2017-ig játszott már a csapatnál, most a Besiktastól tért vissza spanyolhonba, a 22 éves, három éve itt kosarazó Jonathan Barreiro, illetve a centerként is bevethető, montenegrói Nemanja Radovics, aki 5 éve játszik a spanyol élvonalban, és tavaly nyáron érkezett a Zaragozához.

Három echte center is erősíti a hispánokat, és itt is jön a rutin és a fiatalság keveréke. A 36 esztendős Fran Vázquez 2005-ben 1/11-es pick volt az NBA drafton (igaz, sosem játszott a tengerentúlon), az ACB Liga történetének legjobb blokkolója, 2009-ben Euroligát nyert a Barcával, 2017-ben pedig BL-t a Tenerifével - onnan igazolt át tavaly. A 21 éves, 215 centis Tryggvi Hlinason az izlandiak legnagyobb reménysége, az előző két évet már a Valenciánál töltötte. Hozzájuk képest szinte ismeretlen Javier Justiz, de állandó tagja az aktív rotációnak ő is, és tavaly is az együttes tagja volt már.

Három centert forgat tehát a Zaragoza úgy, hogy kiscsatár és erőcsatár poszton is 205, 208 centis emberei vannak, Brussino a 202 centijével szinte törpének számít. Nagyon mély ez a keret, Fisac bőséggel rotál a kétfrontos terhelés miatt, nehéz lesz feltörni a spanyolokat - mint említettük, pattanózásban is erősek, de megvannak a vajkezű kinti dobóik, a kiváló irányítóik, és Seeley személyében az az ember is, aki a periméterről a legnehezebb pillanatokban is magas szinten képes megcsinálni a betöréseket.

A Falco a múlt héten megszerezte első BL-győzelmét a főtáblán, a hétvégén pedig újabb sikert aratott a szombathelyi klub a bajnokságban, úgyhogy az önbizalommal nem lehet gond. Itt most semmilyen nyomás nincs a magyar bajnokon, eredményben nem nagyon lehetnek elvárások Perl Zoltánékkal szemben, még úgy sem, hogy Ron Curry visszatért az együtteshez, így a rotáció mélységével a vendégeknél sincs baj. Meg kell próbálni meglepetést okozni a csoport egyik favoritjának otthonában, veszítenivaló nincs ezen az estén.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élőképes stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Falco, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus