BL: A Szolnok kettős vereséggel esett ki

A Cantú sokkal pontosabban játszott, mint az első találkozón, a második negyedtől kezdve ellépett a magyar bajnoktól, és az Olaj végül 19 pontos vereséget szenvedett.

Bajnokok Ligája, Első selejtezőkör, 2. mérkőzés
Szolnoki Olaj KK (magyar) - MIA Red October Cantú (olasz) 71-90 (18-20, 21-31, 13-17, 19-22)

Szolnok: Airington -, Vojvoda 16/9, Milosevics 16/6, Murphy 14, Andric 11.
Csere: Kovács 2, Benke 3, Rowsey 7/6, Tóth Á. 2.

Cantú: Blakes 21/9, Gaines 26/9, Calhoun 9/3, Udanoh 12, Davis 4.
Csere: Mitchell 18, Tavernari -, Tassone -, Parrillo -, Quaglia -.

A meccs teljes statisztikája ezen a linken elérhető!

Továbbjutott: a Cantú kettős győzelemmel.

Az párharc első mérkőzésén minimális, 69-68-as vereséget szenvedett a Szolnoki Olaj KK a Red October Cantu vendégeként, így bizakodva várták a magyar szurkolók az összecsapást – kettő ponttal is elegendő lett volna győznie az Olajnak a továbbjutáshoz.

Luksa Andric 2+1-es akciójával indult az Olaj első hazai tétmérkőzése, erre Frank Gaines egy büntetővel, Gerry Blakes pedig egy duplával és egy triplával felelt. Murphy és Andric szép pozíciós játékok után találtak be, de összességében nem a precízen kivitelezett akciókról szóltak az első percek – a nyitó játékrész felénél 7-6-os hazai vezetést mutatott az eredményjelző. A Cantu támadásai szinte kizárólag betörés-kiosztásokból álltak, ezekből azonban szinte semmit nem dobtak be az olaszok. Tony Mitchell két sikeres büntetőjével visszavették a vendégek a vezetést, ám Benke válasza nem késett sokat. Kevés volt a pont, a szabálytalanság annál több – Rowsey mindkét szabaddobását elhibázta, Mitchell és Vojvoda pedig mindkettőt bevágta. 14-11-es vendégvezetésnél Vojvoda pörkölt be egy rá jellemző magas ívű triplát, majd újfent büntetőpárbaj alakult ki – Gaines és Andric sem hibázott. Folytatódott az adok-kapok, Mitchell szép ziccerére Milosevic felelt közelről – a negyed végeredményét Gaines állította be, mi mással, mint két büntetővel (18-20).

Az amerikai légiós ott folytatta a második játékrészben, ahol abbahagyta - tripladobás közben faultolta Murphy, 3+1-es akciójával hat ponttal meglépett a Cantu. Andric szépített közelről, 9 pontnál járt már a horvát center. Meg kellett akadályoznia az Olajnak, hogy lendületbe jöjjenek a vendégek, de labdát vesztett Milosevic, Gaines pedig befejezte a gyorsindítást – csapata 26 pontjából 15-öt vállalt be az amerikai légiós, jött is a szolnoki időkérés (20-26). 
Szemmel láthatóan három emberre összpontosult a Cantu támadójátéka, hiszen Gaines 15 egysége mellett Blakes 6, Mitchell pedig 5 pontot szerzett, senki más nem talált be olasz oldalról. Vojvoda két büntetőjével zárkózott a magyar bajnok, de Blakes középtávolról villant, visszaállítva a hat pontos különbséget. Murphy-t másodjára takarták be az atletikus vendégjátékosok, a remek formában kosarazó Vojvoda viszont behintette második trojkáját is (25-28). 

Milosevic brusztolt ki egy kosarat, innen azonban komoly hullámvölgybe került az Olaj – Rowsey és Milosevic is eladott labdát vétett, ezt pedig könyörtelenül büntették az olaszok, és pillanatok alatt tíz pontra növelték előnyüket (27-37). Az időkérés sem segített, Vojvoda passza Tóth Ádám mögé ment, Benkétől pedig szabálytalan labdavezetés miatt vették el a játékszert – rádobásig sem jutott el jó ideje az Olaj. Blakes növelte az előnyt a túloldalon, Milosevic pedig végre megtörte a hosszú hazai kosárcsendet egy hárompontossal. Lendületben maradt a Cantu, Omar Calhoun triplájával már tizenöttel mentek a vendégek (34-49).

Nagyon akadozott az Olaj támadójátéka, rendkívül sok volt a technikai hiba – alig jutott el tiszta dobóhelyzetig a szolnoki csapat. A „régi motorosokra” nem lehetett panasz, Vojvoda 11, Andric és Milosevic pedig 9-9 pontnál jártak félidőre, a többiek azonban nem találták helyüket a pályán. Frank Gains-szel nem bírtak a mieink, 21 pontot szórt már az olaszok hátvédje – a bajt tovább tetézte Alex Murphy sérülése, aki egy lepattanóért folytatott harcban kapott egy ütést az arcára. Benke háromból egy büntetőt értékesített a negyed végén, ezzel 51-39-es hátránnyal mehetett a nagyszünetre a Szolnok.

A 12 eladott labda soknak tűnt hazai oldalon, főleg úgy, hogy ezeket nagy százalékban büntették lefutásokkal az olaszok. Nem segítette az Olaj ügyét a gyatra büntetőzés sem, 18 kísérletből csak tízet váltott pontra a magyar csapat. 

Murphy szerencsére vállalta a folytatást, Udanoh és Milosevic kosárváltásával indult a második félidő. Szép passzokkal operált az Olaj, hamar visszajött tíz ponton belülre Dragan Aleksic legénysége – Vojvoda harmadik triplájával 46-53-ra zárkóztak a piros-feketék. Megint beleszaladt pár eladott labdába az Olaj, de szerencsére ziccereket hibáztak a Cantu játékosai. Vojvoda floater-e 50-57-re hozta fel csapatát, de kintről válaszolt Blakes – ő és Gaines összesen 40 pontnál tartottak már, 21-19-es elosztásban Gaines javára.

Tartotta a Cantu a tíz pont körüli különbséget, három perc volt már csak hátra a harmadik játékrészből. Alacsony szerkezettel próbálkozott Aleksic, az olaszok azonban támadópattanót követően büntettek (50-62). Murphy tört be szépen, de sok előnyünk nem származott sajnos a Small ball-ból – vissza is rakta Aleksic Andricot gyorsan. Gaines ziccerével újra 14 pont lett a különbség, a negyed utolsó szolnoki támadása pedig eladott labda – sportszerűtlen hiba kombóval zárult, így 52-68-as eredménnyel futhattak neki a záró etapnak a csapatok.

Az idegenben összeszedett egy pontos hátránnyal együtt 18 pontos „comeback” kellett volna az Olajnak, ez azonban valószínűtlennek tűnt a mérkőzés eddigi képe alapján. Ezt erősítette az is, hogy két és fél perc alatt 10-0-t futott az olasz csapat, gyakorlatilag eldöntve a párharcot - sorra szórta el a labdákat a szolnoki csapat, 21 mezőnykosárra 24 eladott labda jutott. A hajrá sajnos izgalommentesen alakult, könnyedén tartotta a húsz pont körüli vezetését a Cantu – Rowsey még bepörkölt két hármast, de ez már csak kozmetikázásra volt elegendő. Végül a 26 pontos Gaines vezetésével 90-71-re győzött az olasz együttes, és magabiztosan jutott a Bajnokok Ligája következő selejtezőkörébe.

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus