Dávid és Góliát harca - Perlék Milánóban!

Két hazai vereség után az olasz rekordbajnok Olimpia Milano sztárcsapatának otthonában készül a csodára Perl Zoltán szicíliai társulata.

Milánó és Capo d' Orlando, a két véglet az olasz Serie A-ban. Földrajzilag, gazdaságilag és társadalmilag is. Dávid Góliát ellen. A 13 ezres kisvároska a másfél milliós metropolis ellen, Szicília relatív szegénysége Lombardia gazdag fényűzése ellen. Észak és dél harca, és bár Milánóban nem tekintenek tradícionális ellenfélként az Orlandina Basketre, mégis sok milánói és észak-olaszországi gondolja úgy, ami Rómától délre van, az már nem is Európa, hanem egy másik (délebbi) kontinens... Az olasz első osztály magasan leggazdagabb klubja (évi cca. 20-22 millió eurós az EA7 Milano büdzséje) fogadja a legkisebb költségvetésből (nagyjából 3 millió euró lehet az Betaland Capo d' Orlando ezévi költségvetése) dolgozó olasz élvonalbeli klubot.

Ha mindez nem lenne elég arra, hogy érzékeltessük, milyen szinte lehetetlen küldetés előtt állnak Perl Zoliék, akkor megjegyeznék, hogy a mai házigazda, Serie A alapszakasz bajnokin, több mint két és fél éve(!) nem kapott ki saját otthonában! Igaz, akkor (2013 márciusában) szintén egy, a milánói Dóm magasságából alig látható "törpeklub", a manapság már a 3. ligáig süllyedő Sutor Montegranaro vitte véghez a csodát. Sőt, 8 éve maga a Capo d' Orlando is nyert már Milánóban!  2007-ben a Drake Diener vezette Orlandina óriási bravúrt hajtott végre a már a fiatal Gallinarival felálló Milano kétvállra fektetésével.

A legutóbbi 6 bajnokijából 5-öt elvesztő kék-fehérek nincsenek túl jó passzban, és annak ellenére, hogy hétközben, felkészülési mérkőzésen simán verték a másodosztályú szomszédvár, a Barcellona együttesét 98-71-re (Zozo 3 pontot szerzett), mai sikerük csodaszámba menne.

Bár Magyarországon talán a 26-szoros bajnok, 3-szoros Euroliga-győztes, 3 Szaporta-kupa (egy ideig ez volt a második számú európai kupa) és 2 Korac-kupa (a kosárlabda "UEFA-kupája" volt a 90-es évek végéig) serleget is begyűjtő és rendszeres Euroliga-szereplő (a Milano azon 11 európai élklub egyike, akik hosszútávú A licence-szel tagjai a mezőnynek) Olimpia Milánót kell a legkevésbé bemutatni az olasz klubok közül, mi azonban néhány sort ma is szentelnénk rájuk.

A ma vezére nélkül felálló rekordbajnok a sérült Alessandro Gentile (2-3 hétre dőlt ki) nélkül is minden posztra 2 kiváló kosarast tud prezentálni. A horvát edzőlegenda, Jasmin Repesa (a pletykák szerint az ő állása is erősen inog csapata várakozáson aluli Euroliga-szereplése miatt) minőségi keretet kapott a kezei alá. Irányító poszton az olasz válogatott alapemberének számító Andrea Cinciarini és a már a horvát válogatottban is bemutatkozó egykori Olympiakosz játékos, Oliver Lafayette ad fazont a milánóiak játékának. Gentile hiányában azzal Charles Jenkins-szel találkozik majd legtöbbször honfitársunk a kettes poszton, aki klasszikus combo guard-ként, 2011 és 2013 között a Golden State Warriors-nál a zseniális Steph Curry egyik váltótársa volt. Az ezen a poszton így is csak epizodistaként belépő Bruno Cerella harcossága is okozhat gondokat a vendégeknek.

A kiscsatár pozíciójában a horvát válogatott egyik ásza, Krunoslav Simon kezd ma a házigazdánál, róla mindent elmond, hogy Gentile mögött ő a csapat legponterősebb játékosa. Simon mögött is NBA-profi áll bevetésre készen, Robbi Hummel az elmúlt két szezonban majdnem 100 mérkőzésen lépett pályára a Minnesota Timberwolves színeiben. Hogy a palánk alatt sem lehetnek majd nyugodt perceik Perléknek, azt a Stanko Barac, Milan Macvan, Daniele Magro, Jameel McLean kvartett, egy horvát-, egy szerb- és egy olasz-válogatott, valamint a 2014/2015-ös Bundesliga szezon MVP-je garantálja. Mindehhez még jön a milánói Mediolanum Forum atmoszférája, ma estére is több mint 10 ezer nézőt várnak a 12 és félezres arénába. Zoli sem sokszor játszott még ekkora csarnokban, ilyen nagy közönség előtt, bízunk benne, hogy ez is feldobja, és titkon abban is reménykedünk, hogy "világraszóló" bravúrnak is tevékeny részese lehet, mert olykor bizony nemcsak a bibliai történetben győzi le Dávid Góliátot...

A vasárnap 18.15-től kezdődő EA7 Emporio Armani Milano - Betaland Capo d' Orlando olasz bajnoki mérkőzésről élőképes streamet sajnos nem tudunk ajánlani, a bajnokit élőben közvetítő szicíliai Antenna del Mediterranio televíziós társaság ugyanis egyáltalán nem teszi elérhetővé élő adását az interneten.

Felhívjuk azonban olvasóink figyelmét arra, hogy az olasz liga a www.legabasketv.it oldalon élő web tv szolgáltatást működtet, ez a forduló valamennyi mérkőzéséről beszámol és közvetít (a vasárnapi meccsek esetében körkapcsolásszerűen), így Perlék mai összecsapásáról is többször mutatnak majd élőképet. A szolgáltatás csak (egyszerű és ingyenes) regisztráció után nézhető.

A mérkőzés élő statisztikája ide kattintva elérhető! (a link csak közvetlenül a mérkőzés előtt válik "élővé")

Továbbra is biztatjuk olvasóinkat arra, hogy voksoljanak! Az itáliai All-Star Gála szavazása még javában tart, aki segíteni akar Perl Zoltánnak, hogy ott legyen Trentóban a jeles eseményenIDE KATTINTVA! minden nap szavazhat!

Forza Capo! Hajrá Perl Zoli!

             A BEKO Serie A 11. fordulójának további programja:

Dolomiti Trento -   Virtus Bologna 80-66
Enel Brindisi -   Reggio Emilia  13/12 12:00
Sidigas Avellino -   Manital Torino  13/12 18:15
Vuelle Pesaro -   Reyer Venezia  13/12 18:15
JuveCaserta -   Dinamo Sassari  13/12 18:15
Tesi Group Pistoia -   Varese  13/12 20:45
Vitasnella Cantù -   Vanoli Cremona  14/12 20:45

 A BEKO SERIE A aktuális tabellája itt (katt a linkre!) elérhető 

 

Fotó: Joe Pappalardo, Orlandina Basket/Facebook

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus