Élőben az Alba Varese elleni FIBA Europe Cup mérkőzése

Ma este 18:00-tól a Varesét fogadja az Alba a FIBA Europe Cupban - az F csoport két hibátlan csapata találkozik, Ronnie Moore újra Fehérváron léphet pályára.

FIBA Europe Cup, Első Csoportkör, F csoport, 3. forduló
Alba Fehérvár (magyar, 2-0) - Openjobmetis Varese (olasz, 2-0)
2018.10.30., kedd, 18:00 (TV - DIGI Sport 1, 17:45)

Az olaszokról 2016-ban és egy évvel korábban is volt szó, mint a Falco és a Szolnok (lehetséges) ellenfeleiről.

Óriási múltra tekint vissza az 1945-ben alapított itáliai klub. 10-szeres olasz bajnok a gárda - kilenc elsősége van a 60-as és 70-es évekből, utoljára pedig 1999-ben végzett az élen az olasz pontvadászatban. A két aranyévtizedben 4 olasz kupát is nyert a csapat, ám ennél is nagyobb szó, hogy a két Saporta-kupa elsőség mellett, 1970 és 1979 között 10 alkalommal jutott be a BEK-döntőbe. 5-ször nyert, 5-ször pedig második lett a Varese minden idők legjobb olasz játékosa és a valaha volt egyik legjobb európai kosaras, Dino Meneghin vezetésével (kétszer verte a Real Madridot, kétszer a CSZKA Moszkvát és egyszer a Jugoplasztikát a fináléban). Ezzel az 5 első hellyel a Varese a BEK és az Euroliga történetének ötödik legsikeresebb csapata - igaz, az 1979-es döntő óta ennek a szintnek a közelében sem járt.

Az előző években nem sok sikert halmoztak fel - 2016-ból van egy FIBA Europe Cup döntőjük, de nemzetközi színtéren ennyi, amit fel tudnak mutatni a mögöttünk hagyott korszakból. A 2016/17-es idényben a Szolnokkal játszhattak volna BL-selejtezőt, de végül mindkét gárda bejutott a csoportkörbe. Az előző szezonban a hatodik helyen zárta a Serie A-t a gárda, ez 2013 óta a legjobb eredménye volt, a nemzetközi kupában azonban nem indult az együttes. Idén eddig megy a Varesének, hiszen a csoportban is 2-0-lal áll a Rilski idegenbeli (76-95) és a Porto hazai (84-75) legyőzését követően, míg az olasz pontvadászatban 3-1-es mérleget tudhat magáénak - utoljára október 14-én a Sassaritól kapott ki az együttes, azóta négy mérkőzést nyert zsinóban.

Vezetőedzőjük az 57 esztendős Attilio Caja, aki 1992 óta tréner, 1996-ban és az előző szezonban is az Év Edzője Olaszországban, és 2016-ban vette át a gárda irányítását.

Várható rotáció:
Moore - Avramovic - Scrubb - Archie - Cain
Tambone - Bertone - Ferrero - Natali - Ianuzzi

Nem meglepetés, hogy ők is az öt külföldire támaszkodnak, akik közül kiemelkedik Ronnie Moore - az amerikai irányító 2012/13-ban mindent megnyert az Albával, így ő részben "hazatér". Dominique Archie is ismerős lehet a magyar szurkolóknak, hiszen volt Perl Zoltán csapattársa a Capo d'Orlandónál, tavaly pedig a Bnei Herzliyával megfordult már Fehérváron, igaz, akkor 17 perc alatt 3 pont és 4 pattanó került csak a neve mellé. Aleksza Avramovics már 2016 óta a keret tagja, a francia élvonalban három évet lehúzó, 30 esztendős Tyler Cain tavaly nyáron csatlakozott a kerethez, Thomas Scrubb pedig a Sidigas Avellino kosarasa volt az előző szezonban. Mögöttük az olaszok (és a kettős állampolgár Bertone) kiegészítők, de mindannyian képesek mérkőzést befolyásoló teljesítményre is, még ha nem is rájuk épül feltétlenül a gárda.

Az Alba is jó formában van, hat meccs óta nem talált legyőzőre - a fehérváriak háromszor nyertek a magyar bajnokságban, legutóbb kiütötték a TF-et (113-51), a FIBA Europe Cupban pedig a selejtező második körében a visszavágót nyerték a Dnipro ellen, majd két sikerrel indították a csoportkört a Porto ellen idegenben hosszabbításban (92-96), illetve a Rilski ellen hazai pályán (84-80). Nem nagy különbségekkel győzött Dzunics Braniszlav együttese, de győzött, és ma este is van esélye arra, hogy hibátlan maradjon a nemzetközi kupában. Az olaszok általában rohanni szeretnek, Moore ennek kontrollálásában kiváló (volt és azóta is az), így elég nagy tempóra van kilátás, mert a jelenlegi Alba erőssége is a gyors kosárlabda. Sokpontos mérkőzésre számíthatunk, aminél sok minden dönthet - az olaszok erősek, de annyira nem, hogy hazai pályán ne nyerhetnének Lóránték, ha jobbik arcukat mutatják.

A találkozót a DIGI Sport 1 17:45-ös műsorkezdettel élőben közvetíti, az interneten pedig az alábbi streamen lesz követhető a mérkőzés:

Hajrát Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus