Euroliga: Hanga vezetésével ütötte ki Barcát a Baskonia

Hanga Ádám és csapata, a Baskonia 18 percig fordulatos meccset játszott a Barcelonával, aztán 5 perc alatt bebiztosították győzelmüket a katalán sztáralakulat ellen az első félidő végén és a második elején.

Alapszakasz, 20. forduló

FC Barcelona Lassa (spanyol, 8-12) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 12-8) 79-93

Az első negyedben is jobban kezdett a Baskonia, 3-11 volt az állás az 5. perc elején, de Doellmann és Rice vezetésével visszakapaszkodott a Barca a játékrész végére (20-21). A második felvonás nagyon hullámzó volt, vezetett is a hazai gárda, aztán visszavették az előnyt a vendégek, de a 18. perc kezdetén még mindig egál volt a meccs (40-40). Az első félidőből hátralévő szűk három percet aztán többek között Hanga két triplájának köszönhetően 13-3-ra nyerték a vendégek, majd a fordulás után Budinger vezetésével 7-0-lal kezdtek, így összesen kevesebb mint 5 perc alatt 17 pontos előnyre tettek szert (43-60). A negyed végén 20 pont volt a differencia (63-83), és végül kozmetikázott ugyan a Barca, de simán győzött a vitoriai alakulat 93-79-re, így az előző két körben elszenvedett két nagyarányú vereség után javítani tudott Sito Alonso együttese.

Hanga Ádám ezúttal is kiválóan játszott, 29 és fél perc alatt 14 pontig jutott (2/3 dupla, 3/6 tripla, 1/1 büntető), volt 7 pattanója, 3 gólpassza, 1-1 blokkja és eladott labdája, valamint 1 beütött és 2 kiharcolt faultja - összesen 21 VAL-lal az egyik legjobb volt a győztes csapatban.

A Barcelona legjobb dobói: Rice 15/9, Vezenkov 14/6, Faverani 11.
A Baskonia legjobb dobói: Larkin 18/9, Budinger 15/6, Hanga Ádám 14/9.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 15-5) – Anadolu Efes (török, 9-11) 80-77

A már sorozatban harmadik meccsét kihagyó Milos Teodoszics nélkül továbbra sem az igazi a CSZKA Moszkva játéka, és Nando De Colo (14 pont, 4 gólpassz) sem volt kiemelkedő ezúttal, „csak” simán jó, így a címvédőnek meggyűlt a baja az Efesszel. A találkozó nagy részében azért így is vezettek az oroszok, és a lényeg egy-egy ilyen meccsen továbbra is a győzelem számukra. Az első félidőben a Tyler Honeycutt (16 pont, 6 lepattanó) 8 pontja által vezetett 12-2-es rohamnak köszönhetően még egészen jól állt az Efes, de félidőben már a beerősítő CSZKA vezetett 42-35-re. Fordulás után is megmaradt a moszkvaiak lendülete, De Colo, Dmitrij Kulagin (9/3 pont, 4 lepattanó) és a dupla-duplázó Kyle Hines (13 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) főszereplésével 65-52-re húzott el a CSZKA. A meccsnek azonban még korántsem volt vége, a mezőny legjobbja, Thomas Heurtel (24/6 pont, 4 gólpassz, 3 lepattanó) ugyanis az Efes élére állt, és a francia irányító triplái és duplája után 79-77-re jött fel a török csapat az utolsó percben. Meleg volt ekkor már a pite az oroszoknak, ám szerencséjükre a lendületbe jött Efesnek már nem volt ideje a fordításra, így megmenekült a moszkvai sztárcsapat.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 14, Hines 13, Higgins 11/3, Kurbanov 10/6, Jackson 10/3
Az Efes legjobb dobói: Heurtel 24/6, Honeycutt 16, Brown 11

 

Darüssafaka Dogus (török, 10-10) – Zalgiris Kaunas (litván, 8-12) 66-69

Nem tudta kihasználni az Efes moszkvai vereségét a Darüssafaka, hiszen a nyolcadik helyen álló isztambuli csapat is kikapott, kisebb-nagyobb meglepetésre odahaza a Zalgiris Kaunastól. Hiába játszott ismét remekül Brad Wanamaker (17/6 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés), társa ezúttal nem akadt a Darüssafakában, a két napja csuklósérülést szenvedett Scottie Wilbekin nagyon hiányzott a törököknek. A másik oldalról vizsgálva ezt a mérkőzést a Zalgiris viszont nagy lehetőséggel ajándékozta meg saját magát, hiszen ezzel a sikerrel a litvánok hirtelen ott találták magukat a rájátszásért folyó versenyben, még 10 fordulójuk van rá, hogy eltüntessék kétmeccses hátrányukat a most legyőzött riválissal szemben. Érdekesség, hogy a két csapat egymás elleni összevetésben ugyanúgy áll, hiszen Kaunasban a törökök nyertek ugyanígy három ponttal, mint most a litvánok. Ezen a meccsen egyébként ha úgy tetszik rajt-cél győzelmet aratott a Zalgiris, 5-12 után ugyanis néhány labdabirtoklásnyi különbséggel végig a remekül védekező vendégek vezettek. Wanamaker vezérletével aztán mindent megpróbáltak a hajrában is a törökök, 60-64-nél már egészen közel is zárkóztak, ám ekkor a Zalgiris legeredményesebbje, Kevin Pangos (14/9 pont, 3 gólpassz) süllyesztett el egy újabb triplát, amivel megadta a kegyelemdöfést ellenfelüknek.

A Darüssafaka legjobb dobói: Wanamaker 17/6, Bertans 13/9
A Zalgiris legjobb dobói: Pangos 14/9, Lima 11

 

Olympiakosz (görög, 14-6) – Brose Baskets Bamberg (német, 7-13) 83-77

A végén ugyan szorossá tudta tenni a Bamberg az Olympiakosz elleni idegenbeli fellépését, ám a győzelemre ezen a napon nem volt esélye a német bajnoknak, így a pireusziak hosszú idő és három roppant fájó vereség után végre meg tudták verni a germánokat. A sorozatban immár hatodik hazai győzelmüket arató Szferopulosz-tanítványoknál ráadásul Jorgosz Printezisz ezúttal nem került bevetésre, Khem Birch (15 pont, 14 lepattanó) azonban a görög klasszis helyettesítését is megoldotta, elől-hátul remekelt a masszív dupla-duplát szállító kanadai magasember. Birch mellett Vaszilisz Szpanulisz (15 pont, 6 gólpassz) is nagy kedvvel játszott, így kintről és bentről egyaránt szétzilálta ellenfelét az Olympiakosz. 24-11-gyel nagyon bekezdett a házigazda, a Bamberg egyetlen másodperc erejéig sem vezetett ezen a találkozón. A németek azért igyekeztek megtenni minden tőlük telhetőt, a második félidőre feljavuló Nicolo Melli (14/3 pont, 4 lepattanó) triplájával 69-66-nál rá is ijesztettek egy kicsit a görögökre. A hátralévő öt percben 8 pontot szerző Birch azonban lehűtötte a kedélyeket, a végjátékban nem kellett izgulniuk a piros-fehér szurkolóknak.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz, Birch 15-15, Lojeski 13/3, Papanikolau 12/3
A Bamberg legjobb dobói: Melli 14/3, Ziszisz 13, Miller 13/3, Strelnieks 12/6, Causeur 12

 

Real Madrid (spanyol, 15-5) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 6-14) 94-89

Minden elismerést megérdemel a Milano a Madridban tanúsított remek helytállásáért, ám a Real elleni derbit az utolsó két percben mutatott koncentráltabb játékának köszönhetően végül az így élen maradó spanyolok nyerték meg. Ahogy arra számítani lehetett, a mérkőzés nagy iramban zajlott és sok pontot hozott, és nemcsak látványos, hanem végig nagyon szoros is volt a találkozó, a második félidőben pedig már jobbára az Olimpia vezetett. Ez a vendégjátékosok jó értelemben vett gátlások nélküli játékának volt köszönhető, a tétnélküliség a legjobbat hozta ki belőlük, helyenként pedig – például hátmögötti passzokkal – alaposan színezték is a produkciójukat. A negyedik negyed elején tudatosult talán a hazaiakban, hogy ezt a meccset akár el is veszíthetik, és innentől igyekeztek jobban csipkedni magukat. Luka Doncic (17/9 pont, 3 lepattanó, 2 blokk, 3/3 tripla) és Jaycee Carroll (16/6 pont) addig is szépen termeltek, Sergio Llullt (20/9 pont, 9 gólpassz) azonban alaposan felpaprikázta a játékrész elején kapott technikai. A madridiak vezére innentől játszott igazán magas fordulatszámon, a hátralévő percekben ugyanis 7 ponttal és 3 gólpasszal jelentkezett, ami a Milano vesztét okozta végül. 85-85 után az utolsó két percben már csak akkor találtak be a vendégek, mikor 6 megválaszolatlan pontot szerzett a Real, és már minden mindegy volt számukra az utolsó másodpercekben. Ekkor már a legeredményesebbjük, Krunoslav Simon (20/6 pont) sem tudott segíteni rajtuk.

A Real Madrid legjobb dobói: Llull 20/9, Doncic 17/9, Carroll 16/6, Hunter 12, Ayon 10
A Milano legjobb dobói: Simon 20/6, Dragic 13, Raduljica 12

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Fenerbahce – Galatasaray Odeabank 85-80
Crvena Zvezda mts – Panathinaikosz Superfoods 72-66
Maccabi FOX Tel-Aviv – UNICS Kazany 60-52

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus