Euroliga: Hangáék drámai vereséget szenvedtek Athénban

Az eddig is minden várakozást felülmúló szezon talán legjobb játéknapját rendezték pénteken. Először a tavalyi döntő visszavágóján a Fener Udoh és Dixon főszereplésével a hosszabbításban lemosta a pályáról a CSZKA Moszkvát, majd a Maccabi ezúttal 19 pontos előnyt leadva bukott el korábbi sikeredzője csapatának otthonában. Hangáék sem jártak sikerrel ezúttal, a Baskonia ugyanis egylabdás meccsen szenvedett vereséget az utolsó másodpercekben a Panathinaikosz vendégeként. A Barcelona klubrekordot felállítva verte a Milanót.

Alapszakasz, 14. forduló

Panathinaikosz Superfoods (görög, 9-5) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 9-5) 69-68

Egy egészen drámai, egylabdás meccset játszott egymással a Panathinaikosz és a Baskonia, amit az utolsó másodpercekben egy remek védekezésnek köszönhetően a görögök nyertek meg végül. Ez a jelenet jól jellemezte a találkozót, hiszen ahogy arra számítani lehetett nem volt pontparádé a találkozón, kontrolált játék és szigorú védekezés viszont annál inkább, nem is érte el egyik csapat sem a 70 pontos határt. Pedig ahogy kezdődött a mérkőzés, az alapján könnyen megdőlhetett volna ez a spekuláció, hiszen az első negyedben Chris Singleton (23/9 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) egészen elképesztő módon egymaga 19 pontot rámolt be a baszkok gyűrűjébe. Tízpercnyi játék után vezettek is 27-18-ra a görögök, Toko Shengelia (17 pont, 5 lepattanó) vezetésével aztán gyorsan kiegyenlített a Baskonia, teljesen megfordult a játék képe, így a nagyszünetben már a lepattanócsatát az első félidőben 23-9-re megnyerő Hangáék jártak előrébb (37-41).

Fordulás után teljesen kiegyenlítetté vált a játék képe, fej-fej mellett haladtak a csapatok a hajráig. A végjáték aztán a két pontgyárosról, a tavalyi csapatát szépen kitömő Mike Jamesről (16/6 pont, 3 lepattanó) illetve Rodrigue Beaubois-ról (11/3 pont) szólt, kettejükön kívül más nem is szerzett pontot az utolsó 5 percben. Végül aztán úgy alakult, hogy 69-68-nál a Baskonia támadhatott a győzelemért, a labda természetesen most is Beaubois kezébe került, ám a Pana vezére, Nick Calathes (14/3 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés) ragyogó védekezést mutatott be a labdára rátekeredő francián, aki így dobáskísérletig sem jutott el. Lejárt az idő, felrobbant az OAKA, a Pana pedig nemcsak a baszkokat, hanem a Real Madrodit, a Fenerbahcét és az Olympiakoszt is beérte a tabellán, ez az öt kiváló gárda így jelenleg holtversenyben együtt tanyázik a második helyen. A Baskonia vereségét nagyban magyarázza, hogy eladtak 19 labdát, illetve idei legjobbjuk, Shane Larkin is csak 6 pontig és 3 gólpassza mellett 6 eladott labdáig jutott, így Ilimane Diop (10 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) extrája sem segíthetett rajtuk.

A Baskoniában Hanga Ádám a faultproblémái miatt ezúttal a megszokottnál kevesebbet, 22 percet játszott, ami alatt 12 pontot (6/4 dupla, 2/1 tripla, 1/1 büntető) dobott, leszedett 3 lepattanó, kiosztott 1-1 gólpasszt és blokkot, kiharcolt 2 faultot, negatív oldalon pedig 1 eladott labdája és 4 beütött faultja szerepel. Mindez a teljesítmény 11 indexpontra volt jó, azaz hozta az átlagos teljesítményét.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Singleton 23/9, James 16/6, Calathes 14/3
A Baskonia legjobb dobói: Shengelia 17, Hanga Ádám 12/3, Beaubois 11/3, Diop 10

 

CSZKA Moszkva (orosz, 12-2) – Fenerbahce (török, 9-5) 79-95 h.u.

A történelem ismételte önmagát a CSZKA Moszkva és a Fenerbahce sokáig emlékezetes meccsén, hiszen a májusi Final Four döntőjéhez hasonlóan itt is ki tudta harcolni hátrányból felállva a hosszabbítást az isztambuli gárda. A meccs végkimenetele viszont gyökeresen eltért az akkoritól, hiszen itt a fantasztikus Bobby Dixon (25/15 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 3 lepattanó) főszereplésével egészen hihetetlen módon 20-4-re nyerte meg a Fener az extra játékrészt és ezzel a meccset is a Fener. A CSZKA számára a szezonbeli második veresége azt jelentette, hogy e meccs híján nem lett meg a tökéletes mérlegük 2016-ban hazai pályán, hiszen tavaly november óta 17 győzelemmel a hátuk mögött elszenvedték első hazai vereségüket.

Pedig a meccs során többször is úgy tűnt, hogy az oroszok akarata érvényesül majd, hiszen a 9 labdát eladó Milos Teodoszics (21/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) a szép pillanataiban az első és a második félidőben is kétszámjegyű előnyre vezette csapatát, ám a nagy szívvel küzdő Fener mindannyiszor visszajött a nehéz helyzetekből. Ez elsősorban Ekpe Udoh (17 pont, 11 lepattanó, 5 blokk) érdeme volt, a nigériai-amerikai center a kispadról szállt be a meccsbe, és egészen az utolsó percig lecserélhetetlen volt, tanári módon adott stabilitást ugyanis csapatának védekezésben és támadásban egyaránt. A legvégén aztán Dixon ellopta tőle a showt, a „gátlástalan” kisember ugyanis hozta azt az extrát Udoh mellett, ami szükségeltett a Fener győzelméhez. Előbb egy remekbe szabott 2+1-es játékkal egyenlített ugyanis, majd a 25 pontjából 12-t a hosszabbításra tartogatott, így a túlóra során valósággal átrobogott a nem megszokott módon tanácstalanná váló CSZKA-n az Obradovics-had.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 21/9, Voroncevics 15/9, Kurbanov 12/6, Jackson 11
A Fenerbahce legjobb dobói: Dixon 25/15, Udoh 17, Kalinics 13/3, Nunnally 11/9, Vesely 10

 

Darüssafaka Dogus (török, 8-6) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-9) 86-84

Az előző két meccshez hasonlóan pazar csatát hozott a Darüssafaka és a Maccabi találkozója is, amit ismét hihetetlen körülmények között bukott el az izraeli fellegvár csapata. A szerdai, 18 pontos előnyből elveszített találkozó után ugyanis ezt a derbit 19 egységnyi fórból volt képes kiadni a kezéből a Maccabi, hiszen a félidő előtt már 48-29-re is vezettek a vendégek. Eddig a pontig minden a legnagyobb rendben ment Weemsék számára, akik Andrew Goudelock (23/15 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 6/5 tripla) vezérletével egy 22-0-s etapot repesztettek. A Darüssafaka azonban amerikai kontingensére támaszodva kihasználta, hogy ismét csökkent a Maccabi koncentrációja, így szépen fokozatosan elkezdték ledolgozni hátrányukat, majd a vezetést is átvették és 79-78 után Scottie Wilbekin (23/15 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) nagy triplájával a győzelmet is bezsebelték. A két nappal korábban felállított karriercsúcsát most még egy ponttal megfejelő Wilbekin mellett Will Clyburn (20/3 pont, 12 lepattanó) és Brad Wanamaker (15/3 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) is rengeteget tett a Darüssafaka győzelméért.

A Darüssafaka legjobb dobói: Wilbekin 23/15, Clyburn 20/3, Wanamaker 15/3, Anderson, Harangody 11/3-11/3
A Maccabi legjobb dobói: Goudelock 23/15, Rudd 17/6, Smith 12/6, Iverson 10

 

FC Barcelona Lassa (spanyol, 6-8) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 4-10) 89-75

Kötelező volt a győzelem az utóbbi időben bukdácsoló Barcelona számára a Milano ellen, a katalánoknál ugyanis talán csak az éppen aktuális ellenfél volt pocsékabb formában a meccs előtt. A Barca számára nem is okozott gondot a W begyűjtése, ráadásul mindezt nagyszerű játékkal tették a gránátvörös-kékek, akik csapatszinten kiosztott 30 gólpasszukkal új klubrekordot állítottak fel. Ebből a sok asszisztból Tyrese Rice (10/6 pont, 11 gólpassz) alaposan kivette a részét, akinek ezúttal csak a játékszervezésre kellett koncentrálnia, nem kellett pontszerzésben is a hátán cipelnie csapatát. A Barca magas szintű labdajáratásának legfőbb haszonélvezője az egyre jobb formába lendülő Ante Tomic (19 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk, 10/9 mezőnyből) volt, akit rendre megtaláltak a társak a gyűrű alatt. Bentről Tomic, a periméterről pedig Petteri Koponen (15/15 pont, 7/5 tripla) volt életveszélyes, amire nem volt ellenszere a Milanónak. Rakim Sanders (27/15 pont, 4 lepattanó) volt ugyanis az egyetlen fecske a taljánoknál, ő pedig egymaga kevés volt ahhoz, hogy csapata szoros meccset tudjon játszani.

A Barcelona legjobb dobói: Tomic 19, Koponen 15/15, Vezenkov 13/3, Rice 10/6
A Milano legjobb dobói: Sanders 27/15, Macsvan 11

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Galatasaray Odeabank – Anadolu Efes 76-86
Zalgiris Kaunas – UNICS Kazany 80-88
Crvena Zvezda mts – Real Madrid 82-70
Brose Baskets Bamberg – Olympiakosz 82-68

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus