Euroliga: Hangáék kiütötték a Darüssafakát

Hanga Ádámék 19 ponton tartották a török Darüssafakát az első félidőben, két negyed alatt eldöntötték a maguk javára a meccset, amelyet kiütéssel nyertek végül. Az Anadolu Efes szoros végjátékban nyert a Barcelona ellen, a két görög óriás, a Panathinaikosz és az Olympiakosz viszont elgázolták soros ellenfeleiket, a Galatasaray-t és a Kazanyt.

Alapszakasz, 11. forduló

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 7-4) – Darüssafaka Dogus (török, 5-6) 73-52

Azt már az elején lehetett látni, hogy nem lesz egy sokpontos meccs, miután 6 perc játék után még csak 8-4 volt az állás a hazaiaknak, a spanyolok azonban szerencsére magukra találtak, Tornike Shengelia kosaraival 18-9-re húztak el az első negyed végére. A második felvonás sem alakult sokkal jobban a törökök számára, akik egész egyszerűen képtelenek voltak pontokat a táblára pakolni a jól védekező Baskonia ellen - Brad Wanamaker -11-es, Will Clyburn -4-es VAL-lal állt a félidőben, a csapat pedig összesen 1 VAL-lal és 19 dobott ponttal. A vitoriai együttes sem sziporkázott éppen, de Johannes Voigtmann vezetésével tovább növelték előnyüket, ami a félidőben 18 pont volt (37-19). A fordulás után is csak szenvedett David Blatt együttese, némileg jobb támadójáték mellett sem tudták egy pillanatra sem szorosabbá tenni az összecsapást, amelyet így tükörsimán nyert a Baskonia 73-52 arányban.

Hanga Ádám közel 20 perc alatt 9 pontig (3/4 dupla, 1/2 tripla), 8 pattanóig, 1-1 gólpasszig és eladott labdáig, 3-3 blokkig és beütött faultig, valamint 2 kiharcolt személyi hibáig jutott, így 17 VAL-lal a legjobb lett a spanyol együttesnél - egyébként mikor eldőlt a meccs, az első 20 percben is nagyon hasznos volt 4 ponttal, 6 pattanóval, 2 blokkal és összesen 11 VAL-lal.

A Baskonia legjobb dobói: Larkin 14, Beaubois 12/6, Shengelia 11.
A Darüssafaka legjobb dobói: Anderson 11/9.

 

Anadolu Efes (török, 6-5) – FC Barcelona Lassa (spanyol, 5-6) 72-68

Remek végjátékot hozott a Barcelona isztambuli vendégjátéka, amit elképesztő izgalmak után a házigazda Efes tudott megnyerni végül. A törökök három és fél negyeden keresztül egyértelműen kézben tartották a találkozót, köszönhetően sokkal stabilabb és kiegyensúlyozottabb csapatmunkájuknak, mint ami jellemezte a katalánokat. Az utolsó öt meccsén negyedik vereségét elszenvedő Barcában Tyrese Rice (22/12 pont, 7 gólpassz) ismét nagyon egyedül maradt, a zseniális irányító aztán a harmadik negyed végén riadót fújt, és egy 13-0-s rohammal teljesen nyílttá tették a végjátékot a vendégek. Olyannyira, hogy 64-59 után három triplát rámolt be sorozatban a Barca, éppen Rice távolija már 68-66-os vendégvezetést jelentett. Az ellentámadásból aztán a lehető legjobban jött ki az Efes, hiszen Bryant Dunston (9 pont, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés) faulttal együtt dobott kosarat, és a kimaradt büntető után a lepattanót a támadásban most kissé szürkébb, ám ismét nyerőemberré váló Derrick Brown (7/3 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz) simogatta a helyére. Négypontos akció volt ez tehát az Efestől, amire Rice nem tudott triplával felelni, így Brown büntetőivel lezárták a meccset a törökök.

Az Efes legjobb dobói: Granger 16/6, Heurtel 14/9
A Barcelona legjobb dobója: Rice 22/12

 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 6-5) – Galatasaray Odeabank (török, 3-8) 85-58

Nem volt kérdés, hogy melyik csapat fogja megnyerni a Panathinaikosz és a Galatasaray összecsapását, az athéni legénység végig kézben tartotta a mérkőzést. A nem túl színvonalas első félidőben a Galata ugyan fel tudott még zárkózni néhányszor pár pontra, fordulás után viszont elsősorban a sportszerűtlen hibákat kiharcoló Chris Singleton (13 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) jóvoltából egyre inkább elhúzott a Pana. Singletonhoz hasonlóan az egyre inkább belelendülő Mike James (13 pont, 3 gólpassz) is 13 pontot szerzett, Nick Calathes (14 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó), Kenny Gabriel (14/6 pont, 5 lepattanó) és K.C. Rivers (14/6 pont) pedig egyaránt 14-14 egységig jutottak, abszolút eloszlottak tehát a terhek hazai oldalon. A Pana végül mindössze 58 ponton és 32.5%-os duplamutatón tartotta a Galatát, akiknél csak Blake Schilb (15/9 pont) ért el kétszámjegyű ponttermést.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Calathes 14, Gabriel 14/6, Rivers 14/6, Singleton, James 13-13.
A Galatasaray legjobb dobója: Schilb 15/9.

 

Olympiakosz (görög, 7-4) – UNICS Kazany (orosz, 3-8) 88-59

Nemcsak a játék képében, hanem végeredményében is nagyon hasonló meccset hozott az Olympiakosz és a Kazany találkozója, mint amilyen volt a Pana-Galata összecsapás. A másik görög fellegvár csapata is egyértelműen dominálta soros meccsét, esélyt sem adva ellenfelének. A pireusziak védekezése szinte tökéletesen működött az elejétől a végéig, a tatárok legnagyobb sztárja, Keith Langford (25/9 pont, 3 lepattanó) is csak az utolsó hat percben szórta meg magát, 25 pontjából 13-at ekkor szerzett, mikor már minden mindegy volt. Az Olympiakosz pontjainak megoszlása is nagyon hasonlít a Pana-meccsen látottakhoz, hiszen itt Matt Lojeski (15/3 pont, 6 lepattanó), Erick Green (15 pont, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés), Kosztasz Papanikolau (12 pont, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés), Jorgosz Printezisz (11/3 pont, 3 lepattanó, 2 labdaszerzés) és Vaszilisz Szpanulisz (10 pont, 4 gólpassz) is szinte egyenlő arányban részesedtek a támadások befejezésében.

Az Olympiakosz legjobb dobói: Green 15, Lojeski 15/3, Papanikolau 12.
A Kazany legjobb dobói: Langford 25/9.

 

A forduló korábbi eredményei (ezekről ITT olvashattok):
Maccabi FOX Tel-Aviv – Brose Baskets Bamberg 70-85
Fenerbahce – Crvena Zvezda mts 87-72
EA7 Emporio Armani Milano – CSZKA Moszkva 64-79
Real Madrid – Zalgiris Kaunas 96-91

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus