Euroliga: Hangáék őrült meccsen verték meg a Realt!

Az év egyik, ha nem a legjobb Euroliga-meccsét nyerte meg a Laboral a címvédő Real Madrid ellen egy sorsdöntő triplával és parádés Hanga-féle megmozdulásokkal, ezzel biztosította pályaelőnyét a negyeddöntőre!

Top16, 13. forduló

F-csoport

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 9-4) – Real Madrid (spanyol, 6-7) 89 - 88

Hanga Ádám kezdőként 34 játékperce alatt 7 pontot, 4 lepattanót, 3 gólpasszt, 2 blokkot, 1 szerzett labdát és 5 kiharcolt faultot jegyzett 2/6-os mezőnymutatóval (0/1 triplából) és 3/6-os büntetőzéssel, ezen felül 3 eladott labda került a neve mellé. 

A Realnak egyértelműen jobban kellett a győzelem, ami az első 12 percben meg is mutatkozott, 15 pontos előnyt építettek Pablo Laso fiai, úgyhogy már nagyon korán a meccsben maradásért kellett kaparnia a Causeur - Shengelia páros nélkül sem megtorpanó Laboralnak. A félidő végére a hatból hat triplát bevágó, embertelenül nagy zsákolásokkal bemutató Mike James (27 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) stabilizálta helyzetét a már biztos továbbjutó, ám a pályaelőnyt biztosítani igyekvő vitoriai egylet, aztán Hanga Ádám következett egy demoralizáló blokkal, majd egy visszatett lepattanóból bemutatott zsákolással igyekezett még inkább lázbahozni a 14 ezer (!) baszk fanatikust, de ez is "csak" azt jelentette, hogy 20 játékperc után egy kerek tízessel volt jobb a Madrid.

A fordulás után ugyancsak James villant, de Buruszisz (25 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 35-ös VAL) is tarthatatlan volt tavalyi társai számára. Olyannyira lendületbe jött a Perasovic-legénység, hogy hét ponttal már vezetett is a Laboral, ám ekkor jött Sergio Rodriguez (18 pont, 5/7 triplából, 5 gólpassz) és Sergio Llull (14 pont, 5 gólpassz), akik a palánk alatt nagyon masszív Gustavo Ayonnal (14 pont, 8 lepattanó) karöltve egy végső rohamot még vezényeltek a Realnak, aminek végén nem csak, hogy öt egységnyivel előrébb tartott már a címvédő, de még a kritikus legalább kilenc pontos győzelem is reálisnak tűnhetett a vendégek számára.

Utána viszont megint a három vezért rázta meg magát hazai oldalon, Hanga két jó büntetője után pedig mínusz egy pontnál Davis Bertansnak passzolt a magyar légiós, a lett triplagyáros erre fordulásból beverte a hármast két másodperccel a végső dudaszó előtt és megnyerte a rangadót a vitoriaiaknak - akik ezzel a Top16-ban oda-vissza verték a tavalyi elsőt és már nem lehetnek rosszabbak a jelenlegi második pozíciójuknál, ami pályaelőnyt biztosít majd számukra a negyeddöntős párharcban. Sőt, amennyiben a CSZKA nem nyer az Olympiakosz vendégeként és ezzel párhuzamosan Ádámék győzni tudnak Bambergben, úgy ők lennének a valaha volt talán legerősebb Top16-os csoport győztesei! A címvédő ezzel egy időben azért is imádkozhat, hogy az utolsó fordulóban egyáltalán ki tudja vívni a legjobb nyolc közé jutást a bombaformában lévő Himki elleni madridi derbin. 

A Laboral Kutxa legjobb dobói: M. James 27/18, Buruszisz 25/9, Bertans 9/9
A Real Madrid legjobb dobói: S. Rodriguez 18/15, Llull 14/12, Ayon 14

 

CSZKA Moszkva (orosz, 9-4) – Zalgiris Kaunas (litván, 2-11) 100 - 86

A második félidőben érvényesítette a papírformát a CSZKA Moszkva a Zalgiris Kaunas ellen, így Hangáék mellett az oroszok is biztosították pályaelőnyüket a rájátszásban. Az első hely azonban a Laboral bravúros győzelme miatt – egyelőre – nem lett meg a CSZKA-nak, ezért még meg kell küzdeniük az utolsó fordulóban. Az első félidőben egyébként a várakozásokat messze felülmúlva nagyszerűen játszott a Zalgiris, volt, hogy 10 ponttal (33-43) is vezetett a litván bajnok. A hazaiak aztán egy 11-0-s rohammal fordítottak, de a nagyszünetben még mindig a vendégeknél volt a minimális előny (47-48). Fordulás után aztán magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a CSZKA és Nando De Colo (26/9 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 11/8 mezőnyből), a francia klasszissal a főszerepben szemet gyönyörködtető játékokkal operáltak a moszkvaiak, és végül gond nélkül zárták le a mérkőzést.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 26/9, Teodoszics 15/6, Hines 14, Fridzon 12/12, Kurbanov 11
A Zalgiris legjobb dobói: Hanlan 15/9, Vojukasz 13, Motum 13/6, Randle 10/3

 

E-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 11-2) – Anadolu Efes (török, 6-7) 90 - 86

Végzetes tőrdöfést kapott az Efes a legnagyobb riválisától, hiszen a Fenerbahce megverte a kék-fehéreket, akik így kiestek és idén nem lesznek ott a rájátszásban. A Zvezda elleni rosszabb egymás elleni eredmény miatt ugyanis nem előzhetik már meg a szerbeket az Ivkovics-tanítványok. A végeredményben szereplő négypontos differencia nagyon csalóka, a Fener lényegében lejátszotta városi riválisát a pályáról, csak a végén tudott kozmetikázni a különbségen az Efes. A csapatok közti különbség a 29-16-os eredménnyel zárult harmadik negyedben lett igazán nagy, amiből Luigi Datome (24/6 pont, 7 lepattanó, 11/8 mezőnyből) és Bogdan Bogdanovics (21/12 pont, 5 gólpassz, 2 blokk) együttesen 22 ponttal vették ki a részüket. Három és fél perccel a vége előtt még mindig 18 ponttal vezetett a Fener (79-61), innen jött fel 88-86-ra egyetlen másodperccel a vége előtt az Efes, Datome azonban két jó büntetővel lezárta az isztambuli derbit.

A Fenerbahce legjobb dobói: Datome 24/6, Bogdanovics 21/12, Antics 13/6, Dixon 10/6
Az Efes legjobb dobói: Heurtel 14, Osman 13/6, Granger 13/3, Brown 13, Saric 12/6

 

Panathinaikosz (görög, 9-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 3-10) 76 - 60

Igazi örömünnep volt Athénban a Cedevita Zagreb elleni mérkőzés során, több okból is ünnepelhettek a Panathinaikosz háza táján. A meccs előtt hivatalosan is Euroliga-legendává avatták a görög kosárlabdázás ikonját, a most is jól játszó Dimitrisz Diamantidiszt (), majd a Pana matematikailag is biztosította rájátszásba jutását. Sőt, az is eldőlt, hogy harmadiknál rosszabbak már nem lehetnek a Zöldek, illetve, hogy akár még a pályaelőny is meglehet nekik a záró fordulóban. Ez a meccs egyébként semmilyen izgalmat nem hordozott magában, a Pana 20-5-re nyerte az első negyedet, félidőben pedig már 42-19-re vezettek a görögök. A harmadik negyedben már 29 ponttal is mentek a hazaiak, mielőtt a Cedevita csinált volna egy nagy, 25-5-ös rohamot, azonban még ez sem tudta izgalmassá tenni a mérkőzést.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Gist 15/6, Diamantidisz 10/6
A Cedevita legjobb dobója: Arapovic 11

 

A forduló eddigi eredményei (ezekről ITT olvashattok):

E-csoport
Lokomotiv Kubany – Unicaja Malaga 81-60
Crvena Zvezda Telekom – Darüssafaka Dogus 61-80

F-csoport
Himki Moszkva – Olympiakosz 98-66
FC Barcelona Lassa – Brose Baskets Bamberg 75-57

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus