Falco-fieszta: a Szombathely csoportelsőként jutott tovább a BL-ben!

A VEF Riga az első negyedben ráijesztett a Falcóra, utána viszont brutális védekezést kapott elő a magyar bajnok és az összecsapás végére megtörte ellenfelét.

Bajnokok Ligája, D-csoport, 6. forduló:

Falco KC Szombathely - VEF Riga 68-59 (15-27, 19-13, 17-12, 17-7)

Falco: Váradi 9/3, Clark 8/6, Benke 6/6, Golomán 9/3, Keller 4. Csere: Perl 11, Barac 16, Somogyi 5/3, Kovács -.

A Riga legjobb dobói: Curry 13/9, Gromovs 12, Zoriks 11/9. 

A Falco győzelem esetén csoportelsőként biztosan bejutott volna a legjobb 16 közé, amire még akkor is megvolt az esélye, ha kikap, de a Treviso sem győzi le az AEK Athént - minden más esetben csoportmásodikként egy oda-visszavágós párharcot kellett volna megvívniuk a 16 közé jutáshoz. 

Ron Curry hármasával, blokkjával és két gólpasszával indult az összecsapás, de a Falco korábbi játékosa sajnos már az ellenfelet erősítette, így a Riga gyorsan meglépett pár ponttal. A hazaiak sokat rontottak, Váradi két ziccert is hibázott, de a többiek sem álltak a helyzet magaslatán támadásban: percekig egyetlen Golomán-triplát jegyezhettünk fel. A vendégek sem brillíroztak elöl, de jól védekeztek, Golomán mellett sokáig egyetlen másik szombathelyi sem dobott pontot - Váradi törte meg a rossz sorozatot, de utána ismét sokáig bedeszkázták a hazai gyűrűt, a lettek 9-20-ra vezettek. A padról érkező Boris Barac hibátlan dobásai és hat pontja nagyon kellett a félidő hajrájában, hogy ne szakadjon le a Falco - az első tíz percben 4/16-tal dobtak a duplákat és 1/6-tal a hármasokat, míg a vendégek öt hármast küldtek a helyére (15-27).

A második negyed elején is Barac szerzett kosarat, majd Somogyi is betalált, de két ziccerrel és egy zsákolással válaszoltak a lettek, majd Curry triplája után 21-36 állt az eredményjelzőn. Milos Konakov időt kért, ami használt: először védekezésben kapták össze magukat a sárga-feketék, majd Perl és Váradi kosaraival visszazárkóztak 10 pontra. A lett időkérés sem segített, a vendégek totálisan leblokkoltak, a Falco pedig Clark és Keller pontjaival tovább közelített - ismét Curry segített a rigaiakon, megállította a hazaiak rohamát, de így is sokkal jobban festett az eredmény szomhathelyi szempontból (34-40). 

A nagyszünetben a Treviso 45-29-re vezetett az AEK ellen, így úgy tűnt, hogy a Falco csoportelsőségéhez ma mindenképp győznie kell Perléknek. 

A nagyszünetben az ellenfél vezetőedzője technikait “harcolt ki”, így Perl büntetőjével kezdődött a második félidő - ahol Benke lépett fel, előbb labdaszerzéséből Perl dobott könnyű kosarat, majd beszórt egy hármast is, így pillanatok alatt kiegyenlített a magyar bajnok. Ezután viszont befagyott az eredményjelző, percekig egyik csapat sem tudta feltörni a másik védekezését. A lettek találták meg hamarabb a megfelelő célpontot, Gulbis szerzett egymás után öt pontot. A Falco szenvedett támadásban, minden kimaradt, végül az első negyedhez hasonlóan most is Barac nyugtatta meg a szombathelyieket - Somogyi pedig végre kintről is beszórt egy kosarat, amivel 45-45-nél ismét kiegyenlítettek. A negyed hajrájában Barac mellett Keller és Perl is megtalálta a dobókezét, és bár a vezetést nem tudták átvenni, a két középső negyedben összesen 25 ponton tartották ellenfelüket (51-52).

A negyedik negyed elején megtört a jég, Barac kosarával a meccs során először vezetett a Falco. Óriási birkózás folyt a pályán, percekig ez az egyetlen találat esett, majd Barac harcolt ki és dobott be két büntetőt, ami után megindultak a sárga-feketék: Váradi passzából Benke vert be egy triplát, majd Benke szolgálta ki ugyanígy Clarkot. A letteknél Curry villogott, de kicsit egyedül maradt ebben az időszakban, egy újabb Benke-Váradi összjáték után pedig időt is kellett kérnie a Rigának, mert öt és fél perccel a vége előtt 63-57-es hátrányba kerültek. Gromovs be is szórt egy duplát, de Clark azonnal visszavette a momentumot egy hármassal, ami el is bizonytalanította a Rigát, ezt követően sorra rontották el a támadásaikat. Ugyanezt viszont megtette a Falco is, így nem tudtak ellépni, de egyrészt hátul nagyon stabilak voltak, másrészt az idő múlása nekik dolgozott, két perccel a vége előtt továbbra is 66-59-re jártak előrébb. A lett időkérés sem segített, képtelenek voltak betalálni, egy perccel a vége előtt pedig Golomán zsákolása eldöntötte a lényeges kérdéseket: a Szombathely csoportelsőként jutott be a második csoportkörbe, a Bajnokok Ligája 16 legjobb csapata közé!

A csoport másik meccsén a Treviso legyőzte az AEK Athént, ők végeztek a második helyen - a Falco pedig csoportelsőként a második körben az L-csoportba került besorolást, ahol egyelőre az már biztos, hogy a litván élcsapattal, a Lietuvos Rytassal kerültek össze. 

fotó, slide: championsleague.basketball

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus