FIBA EC: A Holon vendége lesz az Alba

Holnap este 18:00-tól az izraeli Hapoel Unet Holon együttesének vendége lesz a székesfehérvári alakulat a FIBA Europe Cup negyeddöntőjének első mérkőzésén.

FIBA Europe Cup, Negyeddöntő, Első mérkőzés
Hapoel Unet Holon (izraeli) - Alba Fehérvár (magyar)
2019.03.18., szerda, 18:00

Az izraeli csapatot 1947-ben, 72 esztővel ezelőtt alapították. Egyszeres izraeli bajnok 2008-ból, kupát pedig egy évvel később, valamint tavaly nyert a gárda. A klub előző szezonja kifejezetten sikeres volt, hiszen a kupagyőzelem mellett a bajnokságban a második helyen zárt, így elindulhatott a Bajnokok Ligájában.

Egy éve 3-11-gyel még simán kiesett a BL-csoportjából az együttes, idén azonban 7-7-tel épphogy nem jutott tovább a legjobb 16 közé - csoportötödikként zárt a B jelű nyolcasban, így került a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjébe, ahol összesítésben 167-164-re győzte le a magyar csapatok által az utóbbi időben többször is elvert Balkant. Ez az eredmény ugyan nem túl meggyőző, a Holon azonban az izraeli pontvadászat jelenlegi listavezetője 18-4-es mérlegével, ez már nagyon is tiszteletet parancsoló - szombaton például 101-82-re verték a harmadik helyen álló Hapoel Jeruzsálemet.

A Holon még egy dologról ismerős lehet, bár ennek érintőlegesen van csak köze a kosárlabdához: 2013-ban, a EuroChallenge második csoportkörében a Tiszaligetben a "szolnoki zászlóügy" néven elhíresült mérkőzen ez a csapat volt a Szolnoki Olaj KK ellenfele. Akkor egyébként oda-vissza kikapott az izraeli gárda magyar ellenfelétől, 0-6-tal zárta a csoportot.

A vezetőedző az a 44 éves Dan Shamir, aki már 18 éve dolgozik trénerként. Megfordult többek között a Maccabi Tel-Aviv, a Hapoel Jeruzsálem és a CSZKA Moszkva kispadján is, előbbi együttessel kétszeres Euroliga-győztes 2004-ből és 2005-ből, vezetőedzőként azonban a Holonnal elért tavalyi sikerek voltak a legnagyobb trófeái - az Év Edzőjének választották tavaly Izraelben.

Várható rotáció:
Harrush - Walden - D.Jones - S.Jones - Cline
Reynolds - Simhon - Pnini - Atkins

Az izraeli első osztály első helye mellett a keret is kifejezetten meggyőző, 9 bármikor bevethető és adott napi forma függvényében simán rotálható játékosa van a Holonnak. Corey Walden, Shlomi Harrush, Guy Pnini és TJ Cline már tavaly is a csapat tagjai voltak, ők négyen a kupagyőzelemnek is részesei - a csapatkapitány Harrush már 2016 óta játszik a csapatnál, Walden belga bajnokként érkezett 2017 nyarán az Oostendétől, a korelnök, 35 esztendős Pnini pedig pedig 8 esztendőt húzott le a Maccabi Tel-Avivnál, ahol mindent megnyert, miközben folyamatosan izraeli válogatott is volt.

Scottie Reynolds harmadjára van már a csapatnál - ő orosz és olasz első ligás csapatoknál, valamint az Adria Ligában is megfordult többek között, január legelején érkezett a Petrol Olimpijától. Ő és az előző idényben a Hapoel Eliattól az izraeli bajnokság legjobb ötösébe választott Amit Simhon egészítik ki Harrush-t és Waldent a hátvédeknél, borzasztóan erős ez a négyes.

Pnini mellett négy amerikai van magasposztokon. Az amerikai-izraeli kettősállampolgár, de izraeli válogatott Cline megfordult a Milwaukee Bucks nyári ligás csapatában is tavaly nyáron. DeQuan Jones az előző szezonban a G-Ligában kosarazott, ott a legtöbbet fejlődött kosarasnak választották meg, Shawn Jones amerikai-koszovói kettősállampolgár, spanyol és olasz élvonalbeli klubjai voltak, míg Darion Atkins a francia kupagyőztes SIG Strasbourgtól tért vissza, a 2016/17-es szezonban ő is itt kosarazott.

A Balkan elleni összesen 3 ponton múló továbbjutás nem volt túl meggyőző az izraeliektől, de azt kárt tagadni, hogy rendkívül erős keretük van.

Az Alba is nagyon jó formában van az utóbbi időben, a bajnokságban is kezdi összeszedni magát, a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjében pedig a sokkal esélyesebbnek tartott Bonnt ejtette ki a székesfehérvári alakulat úgy, hogy az első mérkőzés nagy részében is vezetett, és ugyanez igaz volt a visszavágón is. Cabezas egyre jobb állapotban van, elképesztően vaj keze van a spanyolnak (a nemzetközi kupában 65.2% a mutatója átlag 3.0 bedobott triplával, a bajnokságban meccsenként 2.0 bedobott hármassal büszkélkedhet és 46.7%-os mutatóval), Filipovity Márkó pedig a Bonn elleni visszavágón hozta azt az extrát, amit az első meccsen támadásban Lóránt Péter és Jordan Heath.

A Holon nyolcaddöntős teljesítménye bizakodásra adhat okot (a Balkan elleni visszavágón azért szó nem volt arról, hogy csak annyit adott ki magából az izraeli gárda, ami a győzelemhez kellett, az utolsó perc kezdetén 4-gyel vezetett a Balkan, összesítésben ekkor egyenlő volt az állás), viszont egy nagyon kemény csapat otthonába utazik Jesus Ramirez együttese. Ha nem is tud nyerni az Alba, a Bonn elleni idegenbeli eredmény tökéletes lehetne ezúttal is, de várhatóan nagyon meg kell majd dolgoznia ezért a magyar együttesnek.

A találkozót a televízió nem közvetíti, de az élőképes stream elérhetőségét a holnapi napon közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus