FIBA EC: A német Bonn kiverésével nyolc között az Alba

A hajrá előtt ráijesztett Lórántékra a német csapat, ám végül célba ért a végig vezető magyar alakulat, mely a négy közé kerülésért játszhat.

FIBA Europe Cup, Nyolcaddöntő, második mérkőzés
Alba Fehérvár - Telekom Baskets Bonn (német) 81-69 (24-15, 13-19, 22-18, 22-17)

Alba: Cabezas 19/15, Zeno 6, Freeman 12/6, Lóránt 10, Heath 11/3. 
Csere: Filipovity 18/6, Tóth P. -, Peterson 5, Peringer -,  Keller I. -, Takács M. -.

Bonn: DiLeo 8/6, Bartolo 9/3, Mayo 8/6, Bircevic 6/3, Breunig 10. 
Csere: Linhart 6, Subotic 4, Jackson 14, Reichel 4.

Továbbjutott: 165-154-es összesítéssel az Alba Fehérvár

A mérkőzés statisztikája ide kattintva érhető el!


Nagyon vegyes érzésekkel, de alapvetően jó helyzetben fogadhatta a fehérvári a gárda a bonnit, hiszen egy szűk győzelemmel is ledolgozhatta egy egységnyi hátrányát, melyet a németországi összecsapáson szedett össze a negyedik számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjének nyitókörében.

Ezzel együtt Carlos Cabezas és társai látszólag semmit sem akartak a véletlenre bízni, 10-2-es villámrajtot vettek Heath zsákolása után. A vendégek próbáltak változtatni, de Bojan Subotic ziccerével volt 15-10-nél a legszorosabb a derbi az első etap további részében. Az ihletett formában játszó Filipovity Márkó kosarával és dobásblokklásával 24-15-ös vezetéssel zárta a nyitó etapot a magyar alakulat.

A folytatásban mindent elkövetett a vérzés elállítása érdekében a Bonn, ám Freeman kosara után 28-19-nél újra elszakadt az Alba. Jackson zsákolása viszont 32-30-nál már jelezte, hogy a németek nem adják fel és lehet is keresnivalójuk ezen a derbin, Ám a végül 18 pontig jutó Filipovity egy távolival lehűtötte a kedélyeket és bár Jackson még egy kettessel visszahozta 37-34-re a félidő zárása előtt a vendégeket, a látottak alapján bevált a fehérvári recept erre a derbire.

A fordulás után jóval kevésbé tudott dominálni Jesus Ramirez legénysége - Mayo egy hármassal gyorsan egalizált, DiLeo pedig távolról betalálva át is vette a vezetést a németeknek. Freeman fújt riadót és ő is triplázott, Heath zsákolása pedig megint talpra ugrasztotta a lelkes közönséget, sőt, nem sokkal később hármast is szórt, de nem tágított a Bonn, DiLeo triplával megint egyenlített, erre Cabezas reagált egy hármassal - hihetetlen adok-kapok folyt a pályán, de eddig tartotta csak a lépést a mieinkkel a német alakulat, héttel el tudott menni a Fehérvár Heath révén (52-45) és ezt a differenciát meg is tartotta a harmadik etap végéig.

Az utolsó negyedet jobban kezdték Breuingék, de hármas távolságnál közelebb nem engedte az Alba a németeket nagyon sokáig. Bartolo hármasa 67-65-nél viszont meghozta az újabb izgalmakat, időkérés után viszont Zeno dobott kulcsfontosságú kettest, míg Mayo közelije kimaradt. Az eddigi egyértelműen legjobb magyarországi teljesítményét nyújtó Carlos Cabezas (19 pont, 5/7 triplából, 5 gólpassz) ezt követően egy távolival lényegébe véve eldöntötte a lényegi kérdéseket (72-67), az óriási játszó Filipovity pedig higgadt megoldásaival lezárta a további kérdéseket is, így az Alba Fehérvár története során először lehet ott a FIBA Europe Cup legjobb nyolc csapata között, ráadásul egy igazán erős ellenfél búcsúztatása után.

Fotó, Slide - Kiss László, fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus