FIBA EC: Damian Hollisékat fogadja a Pécs

Holnap este 18:00-tól a portugál rekordbajnok lesz Csirke Ferenc csapatának ellenfele, méghozzá nagy nevekkel a keretben.

FIBA Europe Cup, A csoport, 2. forduló
PVSK-VEOLIA (0-1) - SL Benfica (portugál, 1-0)
2019.10.29., kedd, 18:00

A Benfica komoly múltra tekinthet vissza: 1927-ben alapították a klubot, amely portugál csúcstartó a bajnoki címek (27), a kupagyőzelmek (22), a szuperkupagyőzelmek (14) és a ligakupasikerek (12) alapján is. 1985 és 1995 között volt fénykoruk, amikor 11 év alatt 10 bajnoki címet szereztek, és a 90-es évek közepén háromszor is a legjobb 16 közé jutottak a BEK-ben, megverték többek között a CSZKA Moszkvát és 1995/96-ban a későbbi győztes Panathinaikoszt is. 2008/09-ben úgy nyertek bajnoki címet, hogy 100%-osak voltak az alapszakaszban, ezzel a Maccabi Tel-Aviv után a második csapat lett a portugál alakulat, amely hibátlan alapszakasz-teljesítménnyel tudott végső sikert elérni bármelyik ország legfelsőbb osztályában.

Az elmúlt évek nem a piros-fehérekről szóltak: 2016/17-ben visszaültek a trónra, de az elmúlt két esztendőben az Oliveirense lett a bajnok - előbb a döntőbe sem került be a Benfica, az előző szezonban pedig 3-1-re vesztette el a finálét. Idén eddig 1-1-gyel állnak - szombaton a nagy rivális Portótól kaptak ki 87-79-re, idegenben, nem sikerült tehát a Pécs elleni főpróbájuk.

A nemzetközi porondon az elmúlt években rendben elbuktak a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében - csak a 2018/19-es idény volt ezalól kivétel, mikor el sem indultak az első számú FIBA sorozatban. Idén a Mornar Bar egy egyoldalú első meccsnek köszönhetően ejtette ki őket, így kerültek ide. Az előző szezonban még a FIBA EC selejtezőjét sem sikerült túlélniük, de korábban sem voltak nagy eredményeik - 2017/18-ban az első körben 1-5-tel, csoportutolsóként búcsúztak, egy évvel korábban pedig az Alba Fehérvár csoportjában lettek harmadikok 3-3-mal. Továbbmentek, mint legjobb csoportharmadik, de a második csoportkörben már 0-6-tal az utolsó helyen végeztek. Abban a szezonban egyébként emlékezetes, hosszabbításos meccsen verték az Albát Portugáliában (77-74), a visszavágón viszont sima zakót kaptak (90-71).
 
Vezetőedzőjük továbbra is a legendás Carlos Lisboa, akit sokan minden idők legjobb portugál kosárlabdázójának tartanak. Az 61 esztendős szakember játékosként gyakorlatilag nem tudott hibázni: a Sporting CP-nél kezdett, 7 év alatt 3 bajnokságot és 2 kupát nyert a csapattal, majd a CA Queluznál töltött két szezonjában is nyert 1-1 bajnokságot és kupát. 1984-től 1996-os visszavonulásáig a Benficánál játszott, tehát pont a csapat aranykorszakában, emellett pedig 46-szoros portugál válogatott volt. Azonnal edzőnek állt, miután abbahagyta a profi játékot, és 1997-től két évig irányította az együttest. Egy kisebb kitérő után 2004-ben tért vissza sportigazgatóként - ő rakta össze azt a bizonyos 2008/09-es együttest, majd 2011-ben visszaült a kispadra.

Várható rotáció:
Murry - Silva - Downs - Hallman - Coleman
Barroso/Lisboa - Gomes - Lima - Hollis - McGhee/Delgado

Az aktív rotációban hat amerikai kosaras is található, ők természetesen kulcsszereplők. A legnagyobb név Toure Murry, akinek 56 NBA meccse van a 2010-es évek közepéről, leginkább 2013/14-ből, amikor a New York Knicks játékosa volt. Kétszer nyert D-Ligát, az elmúlt éveket azonban már Európában töltötte: 2016/17 óta megfordult a török, a német, a görög és bosnyák első osztályban is, legutóbb a Serie A2-ben kosarazott Olaszországban. Két ismerős nevet is felfedezhetünk. Egyrészt újfent a Benficánál kosarazik az Alba Fehérvár egykori játékosa, a magyar-amerikai kettősállampolgár, Damian Hollis, aki két évet töltött Itáliában, mielőtt idén nyáron visszatért. Másrészt ott van a keretben Hanga Ádám egykori manresás csapattársa, Micah Downs is, aki a gárda pontfelelőse az eddigi meccsek alapján.

Arnette Hallman ugyan amerikai állampolgár is (édesapja révén, aki az 1980-as draft 46. választottja volt), de Portugáliában született, ott is játszott világ életében, míg a 34 esztendős, 2 métere ellenére centert játszó Eric Coleman sok helyen megfordult már, de az előző két évben a luzitán bajnoknál, az Oliveirensénél kosarazott - Hallman is onnan érkezett egyébként a Benficához, de egy évvel korábban. A Colemanhez hasonlóan szintén leginkább center, Gary McGhee az elmúlt négy évből hármat Görögországban töltött, onnan igazolta őt nemrég a Benfica. Rajtuk kívül a 2011 óta a klubnál lévő Tomas Barroso, a Trentótól hazaigazoló Betinho Gomes, Fabio Lima, illetve a 2017-ben a Portótól érkező Joao Silva alkotják a szűken vett aktív rotációt.

Bár vannak új játékosok, a keret nagy része vagy itt volt már az előző évben is, vagy pár évnyi kitérő után tért vissza, de pontosan ismeri Carlos Lisboa rendszerét. Az is látszik, ami egyébként a portugálok elitklubokat mindig jellemzi: az aktív rotáció nagyon nem fiatal, a 30-at csak Murry és Barroso nem töltötték be, de ők is 29-29 évesek. Ez együtt jár azzal, hogy nem a rohanós támadójátékot erőltetik, viszont nagy butaságokat nem igazán lehet tőlük várni. Vállalkoznak a triplákkal bőséggel, de a hatékonyság egyelőre elmarad a várttól - remélhetőleg ez Pécsen sem lesz másképp. Az is jellemző a portugál együttesekre, hogy nincs igazi centerük: McGhee a 209 centijével kimagaslik, de a ritkábban használt Delgadót leszámítva a többiek a 204 centit sem érik el. Az is igaz viszont, hogy Downs a 203 centijével komoly matchup gondokat okozhat még a védőinek, mert ő egyértelműen nem a palánk alatti munkájából él.

A magyar együttes a Pozsony elleni, lelkileg nehéz vereségből állt fel a hétvégén, simán verte a Körmendet, ráadásul utaznia sem kell - jó előjelekkel várja a mérkőzést Csirke Ferenc együttese. Az nyilván kulcs lehet a nemzetközi kupameccseken, hogy egészséges legyen a keret, Diggs bevethetősége alapvetően befolyásolja a PVSK esélyeit, de a Körmend ellen az is megmutatkozott, hogy van, aki fellépjen az amerikai helyére. A Benfica játékosai sokat láttak már, van egy-két kiemelkedő képességű kosarasa a vendégeknek, és csapatként is egységesek szoktak lenni általában a portugál klubok, a keretük pedig ezúttal kifejezetten mélynek tűnik (ezzel voltak gondjaik a korábbi években). Ettől függetlenül a Benfica formája nem azt mutatja, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnokban ne tudna győzni a Pécs, amennyiben azt az összeszedett kosárlabdát mutatja, amit az eddigi hazai találkozóin.

A kedd esti mérkőzést a televízió nem közvetíti, a YouTube-on azonban látható lesz az összecsapás, ennek linkjét a holnap délután közzétesszük!

Hajrá Pécs, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus