FIBA EC: Németországban folytatja az Alba

Holnap este 20:00-tól a Telekom Baskets Bonn otthonában lép pályára a székesfehérvári alakulat a FIBA Europe Cup nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

FIBA Europe Cup, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Telekom Baskets Bonn (német) - Alba Fehérvár (magyar)
2019.03.06., szerda, 20:00

A német együttest 1992-ben, 27 évvel ezelőtt alapították, úgyhogy múltja nem nyúlik vissza túl messzire. Soha semmilyen komolyabb trófeát nem nyert el a gárda - 1996-ban jutott fel a másodosztályból az élvonalba, azóta ötször volt második a német bajnokságban (legutóbb 2009-ben), illetve van három ezüstérme a kupából is (legutóbb 2012-ben).

Az előző szezonban az ötödikek lettek a német pontvadászatban, és elindultak a Bajnokok Ligájában is, ahol a csoportkörben a hetedik helyen zártak, így nem kerültek tovább még a FIBA Europe Cupba sem. Idén a hatodik helyen végeztek a BL B jelű nyolcasában, így kerültek ide, a bajnokságban pedig 10-10-zel a középmezőnybe tartoznak, legutóbb a hétvégén 78-76-ra verték az Ulmot - 50%-os, 10-10-es vagy 11-11-es mérleggel pontosan hét együttes áll a hatodiktól a 12. pozícióig.

Vezetőedzőjük a 37 éves Chris O'Shea, aki 2015 nyara óta volt a klubnál segédedzőként, januárban vette át a menesztett Predrag Krunic helyét, és miután két mérkőzés alatt meggyőzte a vezetőséget, esélyt kapott a szezon végéig. O'Shea korábban több mint 10 évet húzott le az osztrák Gmundennél, szintén segédedzőként, és volt az osztrák U18-as válogatott segédtrénere is.

Várható rotáció:
Mayo - DiLeo - Bartolo - Breunig - Szubotics
Hanlan - Reischel - Linhart - Webb - Jackson

A német csapatokra jellemző mélység a Bonn esetében is tapasztalható, 10 szívbaj nélkül rotálható játékosa van a hazaiaknak. A 31 éves Josh Mayo a rutint képviseli, már 2016 óta a Bonn tagja, és az előző két idényben német All-Star lett. Szintén három éve vannak már a csapatnál TJ DiLeo és Yorman Bartolo - utóbbi az egész német élvonal legjobb védője lett az előző szezonban. Martin Breunig 2016-ban végzett a Montana egyetemen, két éve játszik már ő is Bonnban, az Adria Ligában több helyen, a Crvena Zvezdánál és a Buducsnosztnál is megforduló Bojan Szubotics pedig talán az egész keret legnagyobb neve.

A padról Olivier Hanlant 2015-ben a 42. helyen ledraftolta a Utah Jazz, de még nem játszott az NBA-ben, megfordult viszont a Zalgirisnél és a francia élvonalban is. A 32 éves Nate Linhart pályára lépett az Euroligában a Maccabi Tel-Aviv színeiben, de az olasz és a spanyol első osztályt is megjárta - ő egyébként a legújabb szerzemény, februárban érkezett a belga Spiroutól. James Webb III neve folyamatosan ott van az NBA környékén, egy ideig a Philadelphia Sixersszel dolgozott, tavaly viszont pályára is lépett a Brooklyn Netsnél. Charles Jackson pedig két évet játszott a török első ligában, mielőtt a Bonnhoz csatlakozott volna tavaly nyáron.

Az Alba a válogatott szünet után legyőzte a Falcót, jól sikerült tehát a főpróba, ez azonban egy másfajta kihívás lesz. Azt a Szolnok Würzburg elleni összecsapásaiból már láthattuk, mi várható: folyamatos magas tempó, a hibák azonnali kihasználása, és a német bajnokik alapján ez a Bonn van olyan csapat, mint a Würzburg. Az Albának nagyon kellene egy ihletett dobóforma, mert bár a Jesus Ramirez együttesének kerete alkalmas lenne a rohanásra, ebben valósznűleg nem tudja felülmúlni az atletikus játékosai mellett tapasztalt kosarasokkal is tele lévő németeket. Oda-visszavágós párharcról van szó, úgyhogy egy kisebb arányú vereség is beleférne, de rendkívül nehéz dolga lesz az Albának.

A találkozót a TV nem közvetíti, ám az élő internetes stream elérhetőségét a holnapi nap folyamán közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Fotó, Slide - Kiss László, fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus