Franciaországban az Alba a csoportelsőségért

Kedden este 20:00-tól a csoportelsőség megtartásáért lép pályára az Alba Fehérvár együttese az Elan Chalon otthonában, a FIBA Europe Cup első csoportkörének utolsó, 6. fordulójában. A mérkőzés felvezetőjét olvashatjátok.

FIBA Europe Cup, A csoport, 6. forduló
Elan Chalon (francia, 3-2) - Alba Fehérvár (magyar, 4-1)
2016.11.22., kedd, 20:00

A franciákról három hete, az első egymás elleni mérkőzés előtt írtunk már, azóta nem volt náluk változás a keretben.

Jelenleg várható rotáció:
Roberson - Nzeulie - Harris - Clark - Fall
Pitard - Ndoye - Bouitelle - Gipson - Mejeris

Az Alba elleni nagy zakójuk óta a bajnokságban azért továbbra is kifejezetten jól szerepelnek, 3 győzelmet szereztek a Paris-Levallois, a Limoges és a Hyeres-Toulon ellen, ráadásul nem is nagyon izzadtak meg, a legkisebb különbségű sikerük is 10 pontos volt ebből a három meccsből. A Pro A második pozícióját foglalják el jelenleg 7-2-es mérlegükkel a Monaco mögött, a Pau Orthezzel és a Nanterre-rel azonos mutatóval. A FIBA Europe Cupban ennél azért gyengébben teljesítenek, a Brüsszelt is alig verték (78-74), aztán Portugáliában simán kikaptak a Benficától (77-69).

Az A-csoport jelenlegi állása:

1. Alba Fehérvár 4-1 +51 (+36)
2. Elan Chalon 3-2 -1 (-14)
3. SL Benfica 3-2 -17 (-22)
4. Basic-Fit Brussels 0-5 -36

A Chalon gyakorlatilag az életéért küzd, mivel ha kikapnak, a Benfica pedig hazai pályán legyőzi a belgákat, akkor csak csoportharmadikok, 1-3-at visznek az összevetésbe, és jelenlegi kosárkülönbségük sem mutat túl jól, szóval a franciáknak gyakorlatilag közelező a győzelem, ha tovább akarnak jutni.

Az Alba az utóbbi hetekben pazar formát mutatott, semmi gondjuk nem volt a győzelmek begyűjtésével a hazai bajnokságban és a nemzetközi porondon sem - jelenleg 8 meccses egyébként a sikerszériájuk. A hétvégén a vártnál sokkal jobban megizzadtak a Vasas ellen, de Lóránt Péter hiányzott arról a meccsről - az ő esetleges távolléte most is nagy érvágás lenne, bár a Vasas ellen inkább motivációs gondok lehettek a szoros meccs okai. Az nyilvánvaló, hogy a budapestiek ellen látott játék nem lesz elég most a Fehérvártól (a Chalon nagy zakót kapott az első meccsen, de hazai pályán jelentősen jobb játék várható tőlük), de várhatóan sokkal jobban fel tudnak pörögni, ebben az esetben pedig a csoportelsőség simán elérhető Dzunics Braniszlav csapatának.

A múlt héten írtunk már arról, hogy milyen forgatókönyvekben melyik helyen jut tovább az Alba, az tehát biztos, hogy ha maximum 20 ponttal kapnak ki, megvan az első hely - van némi bizonytalanság, hogy mi számít a minitabella kosáraránya után, a minitabellán dobott pont, az összesen dobott pont, vagy az összkosárkülönbség, de mindegyikben az Alba áll jobban. Ha a Benfica a papírformának megfelelően legyőzi a Brüsszelt, akkor elég a maximum 26 pontos zakó is, de ha Edwardsék tudják hozni a Vasas meccs előtti két és fél hétben látott játékukat, akkor nem lehet gond a határon belül maradás.

Érdekesség, hogy az Alba a Körmendnek is besegíthet, ha megveri a Chalont - ebben az esetben ha a Benfica is győz, így a franciák 1-3-as továbbvitt mérleggel csoportharmadikok, akkor a vasiaknak elég, ha legfeljebb 15 ponttal többel kapnak ki a Donartól, mint amennyire a Chalon kikap az Albától, ez pedig a piros-feketék jelenlegi formáját nézve szinte biztos továbbjutás.

A mérkőzést ezúttal egyik televízió sem közvetíti, de a neten a szokásoknak megfelelően lesz élőképes stream, ennek linkjét a holnapi napon közzétesszük!

Hajrá Alba, hajrá magyar kosárlabda!

Foto, Slide - fiba.com, Simon Erika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus