Hangáék egypontos vereséget szenvedtek az Euroliga döntőjében

Nem jött össze a végső győzelem a Real Madrid számára, az Efes egy küzdelmes, utolsó másodpercig kiélezett meccsen védte meg címét a belgrádi Final Four döntőjében.

Euroliga, Final Four, döntő

Real Madrid (spanyol, 4.) – Anadolu Efes (török, 6.) 57-58

A Real Madrid óriásit küzdve legyőzte a Barcelonát a belgrádi Final Four elődöntőjében, így Hanga Ádám az egymást követő második évben jutott be aktuális csapatával a fináléba. Az ellenfél a tavalyi bajnok Efes volt, akik még a spanyoloknál is drámaibb körülmények között verték csütörtökön az Olympiakoszt, így ők pedig sorozatban a harmadik döntőjükre készülhettek.

Nagy csatára volt kilátás, az első perctől kezdve érezhető volt a tét nagysága és az ebből fakadó feszültség a pályán. Két és fél perc után született meg az első mezőnykosár Hanga jóvoltából, amit Edy Tavares zsinórban szerzett 10 pontja követett madridi oldalon (12-6). Shane Larkin és Vaszilije Micics próbálták közelebb hozni az Efest, ami sikerült is nekik, ám a félidő hajrája Anthony Randolph két triplájával ismét a Realnak sikerült jobban (34-29).

Fordulás után is nyeregben maradtak a spanyolok, Hanga bravúros triplájával 40-31-re módosult az állás, nagyon jól nézett ki ez a meccs számukra két és fél negyednyi játék után. Az Efes azonban tudott változtatni, Micicsék mellé némileg váratlanul a félidőben még csak 2 pontnál járó Tibor Pleiss lépett elő. Elsősorban a német center kosaraival ledolgozta hátrányát az isztambuli gárda, a záró játékrészben pedig már rendre ők jártak előrébb orrhosznyi különbséggel. A végjátéknak is török vezetéssel futottak neki a felek, 57-58-as állásnál, 17 másodperccel a vége előtt pedig a fault helyett az Efes támadásának kivédekezését választotta a Real, ám a fennmaradó 4 szekundum még a lepattanó megszerzésére sem volt elég számukra, így az Ataman-csapat kezdhetett ünneplésbe a végső dudaszó pillanatában.

Az Efes 58 pontjából 52-t a Micics, Pleiss, Larkin trió szerzett, a Final Four MVP-jének pedig az elődöntőben is meccsnyerő kosarat szerző Vaszilije Micicset választották. Hanga Ádámnak tehát nem jött össze a vitrinjéből még hiányzó Euroliga-trófea begyűjtése, míg a szezont nagyon gyengén kezdő Efes tavaszra szépen felépítette magát és az alapszakasz hatodik helyéről védte meg címét.

Hanga Ádám a döntőben is a Real Madrid kezdőcsapatában kapott kulcsszerepet, 23 percet töltött a parketten, amely során 5 pontot (1/2 dupla, 1/4 tripla) dobott, leszedett 3 lepattanót, kiosztott 1 gólpasszt, szerzett 1 labdát, illetve beütött és kiharcolt 1-1 faultot (5 indexpont).

A Real Madrid legjobb dobói: Tavares 14, Llull 9/3
Az Efes legjobb dobói: Micics 23/12, Pleiss 19/3, Larkin 10/3

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus