Holnap megkezdi férfi válogatottunk a vb-selejtezőket

Holnap este 18:15-től Lengyelországban lép pályára a magyar férfi kosár válogatott - megkezdjük a világbajnoki selejtezőket. Megvan a lengyelek 12-es kerete is nagy hiányzókkal, három igazi húzónévvel. Lássuk, mire számíthatunk!

2019-es világbajnokság, Selejtező, C csoport, 1. forduló
Lengyelország (0-0) - Magyarország (0-0)
2017.11.24., péntek, 18:15 (TV - M4, 18:00)

Holnap este megkezdi szereplését a 2019-es világbajnokság selejtező sorozatában a magyar férfi kosárválogatott. Első ellenfelünk Lengyelország lesz Bydgoszcz-ban.

Elég ismeretlen terepre lép mindenki idén, hiszen a FIBA változtatott a lebonyolítási rendszeren: ezúttal nem nyáron, a klubszezon végeztével rendezik majd a selejtezőket, hanem idény közben, ez pedig olyan faktorokat hoz be, amikkel eddig nem vagy máshogy kellett számítani, legyen szó fáradtságról, formáról, sérülésről vagy akár arról, hogy most kevesebb mint egy hete volt együtt készülni a csapatoknak, míg a nyári selejtezőknél ez több hét, hónap is lehetett. A korábbiakból azért is nehéz kiindulni, hiszen az NBA-játékosok minden, az Euroliga-játékosok pedig a legtöbb csapatból hiányozni fognak, ami komolyan boríthatja az eddigi erősorrendet.

A magyar csapat kerete a holnap esti mérkőzésen

Ruják András (Atomerőmű SE)
Allen Rosco (Iberostar Tenerife - Spanyolország)
Keller Ákos (Alba Fehérvár)
Juhos Levente (Naturtex-SZTE-Szedeák)
Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj)
Kovács Péter (Szolnoki Olaj)
Benke Szilárd (Zalakerámia ZTE KK)
Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Filipovity Márkó (Alba Fehérvár)
Eilingsfeld János (Atomerőmű SE)
Karahodzsics Kemal (KTE-Duna Aszfalt)
Váradi Benedek (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)

Eléggé átalakult a válogatott az Eb-hez képest, hiszen Hanga Ádám az ECA-FIBA vita miatt nem lehet ott a csapattal, Wittmann Krisztián, Tóth Norbert és Ferencz Csaba pedig ezúttal nem utaztak a kerettel, a generációváltás miatt az ő helyeiket mások veszik át a továbbiakban.

A csapategység mellett azért nagyon fontos szerepe volt az elmúlt években elért sikerekben Hangának, az nagy kérdés, hogy az ő távollétében mire lesz képes az együttes, de Perl Zoltán személyében van egy kifejezetten jó formában lévő emberünk, aki támadásban képes magának és másoknak is kialakítani a helyzetet - ő az Eb-n is nagyon hasznosan szállt be általában a padról, most egy nagyobb szerepben még jobban kiteljesedhet, a Falcóban nagyon megy neki idén. Mellette természetesen ott van a másik vezér, Vojvoda Dávid, akire lehet elöl építeni, de egészen biztos, hogy a Váradi Benedek - Benke Szilárd duóra is komoly szerep hárul majd, hiszen a Perlék által megteremtett helyzeteket nekik kell majd értékesíteni a triplavonalon túlról - Hanga mellett Ferencz Csabát is pótolni kell.

A periméteren nagyon átalakult a csapat, de a palánk alatt is lesznek új emberek, hiszen Juhos Levente több év után került vissza az együttesbe, Filipovity Márkó pedig először lesz a felnőtt keret tagja. Azt is hozzá kell tenni, hogy amíg a kisembereknél Perl szerepének növekedése, illetve a Váradi-Benke duó miatt jelentős átalakulások lesznek az elmúlt időszakhoz képest (még akkor is, ha Benkéék nem most készülnek együtt először Ivkovics Sztojannal és a többiekkel), addig a magasembereknél a két új ember ellenére megvan az állandóság, hiszen az Eb-csapatból ott van a két kezdő, Allen Rosco és Keller Ákos, valamint cseréik, Eilingsfeld János és Karahodzsics Kemal is. Itt egyrészt az a kérdés, hogy a bombaformában lévő Juhosra mekkora szerep hárul a válogatottban, hiszen itt vannak bőven a posztján, másrészt az, hogy Allen milyen formában van. Utóbbi ugyanis tavaly meghatározó ember volt az Obradoiróban, és bár idén is rendszeresen játszik, kisebb és más szerepe van a BL-győztes Tenerifénél.

Összességében nézve Hanga távolléte nyilvánvalóan nem segítség számunkra, de Perl révén van olyan játékosunk, aki támadásban képes lehet pótolni Ádámot, Váraditól és Benkétől pedig láttunk már idén is többször olyan játékot, amivel nagyon szépen passzolhatnak Vojvoda és Perl mellé, ez a keret abszolút alkalmas arra, hogy legalább azt hozza, amit az elmúlt években láttunk. Hogy védekezésben mennyire tudunk jól zárni az Euroliga legjobb védője nélkül, egyhetes felkészülés után, az holnap este kiderül, de azok a játékosok, akikre most várhatóan komolyabb szerep hárul majd, évek óta együtt készülnek a válogatottal - nem most kell a semmiből beépíteni őket, és nem a nulláról kell összerakni a játékot sem elöl, sem hátul.

A lengyelek kerete a holnap esti mérkőzésen

Filip Matczak (Stelmet BC Zielona Góra)
Michal Sokolowski (Rosa Radom)
Aaron Cel (Polski Cukier Torun)
Damian Kulig (Banvit BK - Törökország)
Przemysław Zamojski (Stelmet BC Zielona Góra)
Mateusz Ponitka (Iberostar Tenerife - Spanyolország)
Kamil Łączyński (Anwil Włocławek)
Jakub Wojciechowski (Betaland Capo d'Orlando - Olaszország)
Tomasz Gielo (Divina Seguros Joventut - Spanyolország)
Przemysław Karnowski (MoraBanc Andorra - Spanyolország)
Karol Gruszecki (Polski Cukier Torun)
Lukasz Koszarek (Stelmet BC Zielona Gora)

A lengyelek keretében is vannak hiányzók. Maciej Lampe már az Eb-n sem volt ott, ahogy a Washington Wizards centere, Marcin Gortat sem, de az utolsó pillanatban eldőlt, hogy sem AJ Slaughter, sem Adam Waczynski nem lesz bevethető, a mai edzés után pedig Aleksander Balcerowski, Marcel Ponitka és Jaroslaw Zyskowski estek ki az utolsó rostán. A két center távolléte nem meglepetés, viszont Slaughter és az Unicaja Malaga Euroliga-kötelezettségei miatt hiányzó Waczynski hiánya még komoly gondokat okozhat a lengyeleknek.

A keretet nagyon jó kiegészítők, pazar védők és kiváló kinti dobók alkotják, ilyen például Sokolowski, Cel, Zamojski, Gielo, Gruszecki és a mindenes irányító Lukasz Koszarek is. Három igazán komoly fegyverük van mellettük támadásban. Az egyik Allen Rosco csapattársa, Mateusz Ponitka, aki Waczynski távollétében egyértelműen a legveszélyesebb periméterjátékosuk, leginkább tőle kell várni a védelem megbontását, a váratlan dolgokat, és a befejezéseknél sem szégyellős. A másik két alapjuk a két center, a BL-ben játszó Banvit ötöse, Damian Kulig és a spanyol élvonalban kosarazó Przemyslaw Karnowski, kettejük megtartása lehet a kulcs a sikerhez.

Ha hármójukat sikerülne legalább limitálni, teljesen reális győzelmi esélyeink lehetnek még idegenben is, mert azt az Eb megmutatta, hogy a lengyel egy szimpatikus, folyamatosan hajtó csapat, de nagyon messze van a verhetetlentől, náluk borzasztóan hiányoznak az olyan egyéniségek, mint nálunk Vojvoda vagy Perl - ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének jó játékosaik, nagyon fizikális csapatuk van, ahol mindenki tudja a szerepét, és egységesen, egyénieskedés nélkül kosaraznak. Ha viszont az előbb említett Ponitka-Kulig-Karnowski hármasnak menni fog a játék, akkor a többieknek is meglesznek a tiszta dobóhelyzeteik, ebben az esetben pedig nehéz lesz legyőzni holnapi ellenfelünket.

A két együttes találkozott egymással az Európa-bajnokság előtt is, augusztusban 74-64-re győzött hazai pályán Lengyelország a 21 pontig és 13 pattanóig jutó Karnowski vezetésével. 

A mérkőzést az M4 18:00-s műsorkezdettel élőben közvetíti!

Hajrá Magyarország!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus