Hosszabbításban, drámai végjátékban kapott ki a Falco

A rendes játékidő és a hosszabbítás utolsó percében is vezettek Perlék, de nem tudták megverni a Novgorodot. 

FIBA Europe Cup, Csoportkör, H-csoport, 1. forduló
BC Nyizsnyij Novgorod - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 94-92 - hosszabbítás után (26-18, 15-19, 18-19, 21-24, 14-12)

Falco: Govens 15, Perl 24/6, Norfleet 8/3, Boriszov 9, Tóth N. 11
cserék: Váradi 4, Zsigeranovics 10, Pustahvar 11/3

Nem kezdett rosszul a Falco, de az első negyed végére azért fölénybe került a hazai alakulat - jóval pontosabban dobtak az oroszok, Popov tíz pontig és négy lepattanóig jutott az első tíz perc során, míg a Szombathelynél egyetlen tripla sem akadt be és Govens sem talált a gyűrűbe. A második negyedben összeállt Perlék védekezése, sikerült megfékezni a Novgorodot a festékben, de nagyon gyengén dobott a gárda kintről, így nem sikerült igazán átbillenteni a meccset, sőt, 36-33 után két könnyű kosárral ismét levegőhöz jutottak a hazaiak. A nagyszünetig már nem is történt változás, a mindössze 33,3%-kal célzó (1/8 tripla) Szekulovics-legénység tízzel kevesebb gólpasszt osztott ki, mint a Novgorod és nem tudta átvenni a vezetést - négypontos orosz előnnyel fordulhattak a csapatok. Sokat számított, hogy a playmakerek Perlt leszámítva eléggé szenvedtek, Govens, Norfleet és Váradi sem találta a dobását, míg a hazai kispadról Jelovac és Uzinskii is komoly lendületet tudott adni csapatának.

A fordulás után is hasonló maradt a helyzet, a Falco próbálta csapdázni a Novgorod eredményes magasembereit és továbbra is viszonylag alacsony szerkezetben játszott, de ahányszor sikerült közelebb zárkózni (akár egy pontra), mindig jött válasz az oroszoktól. A jég aztán a záró etap elején tört meg, Zsigeranovics két támadásból négy pontot dobott, majd jött egy 2+1 Govenstől és átvette a vezetést a Szombathely, sőt, az amerikai hozott még egy nagyon fontos kosarat faulttal együtt - egyre nehezebben tudták őt tartani, kiosztott egy gólpasszt is, öt perccel a vége előtt már egyértelműen a Falco akarata érvényesült. Eddigre elfogyott az oroszok tudománya, nem jöttek a megszokott játékaik, nem volt meg a fölényük a palánk alatt, az addig jól működő fegyvereik teljesen eltűntek, míg az említett Govens a legjobbkor vette hátára csapatát és Perl is hozzátette, amit kellett. 

Az utolsó perc aztán borzasztóan izgalmasra sikerült, nagyot küzdött a Novgorod és 19 másodperccel a vége előtt, 78-79-nél Govens ki is pontozódott, ez pedig végzetesnek bizonyult: Perl elrontott egy büntetőt, hét másodperccel az órán pedig kiegyenlítettek a hazaiak, jöhetett a hosszabbítás. Itt Komolov azonnal egy triplával nyitott és végig "alul volt" a Falco, de a vezérszerepet abszolút átvevő Perl az utolsó percben bevert egy clutch hármast, így ismét a Govenst, majd Zsigeranovicsot és Pustahvart is elveszítő magyar csapat kezében volt a meccs. Megtartani azonban nem sikerült, tizenöt másodperccel a vége előtt egy nagyon nehéz középtávolival fordított a Novgorod, Perl eladta a labdát, amelyből még egy büntetőt is értékesítettek a hazaiak, válaszolni pedig nem maradt idő - egészen drámai végjátékban, túlórában szenvedett nagyon fájó vereséget a Falco. 

fotó: falcokc.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus