Hosszabbításos győzelemmel zárta az évet a magyar válogatott

A hollandok nagy csatára késztették a mieinket, de a végén több lábon álló magyar válogatott életben tartotta világbajnoki reményeit.

Világbajnoki selejtező, európai zóna, 2. selejtezőkör, J-csoport, 4. játéknap

Magyarország (5-5) - Hollandia (3-7) 91-86 (12-15, 22-14, 22-24, 22-25, 13-8) - h.u.

Magyarország: Govens 15/3, Vojvoda 22/15, Benke 21/9, Allen 9/3, Keller 5.
Csere: Perl 6, Váradi 2, Eilingsfeld 11/3, Horti -.

Hollandia: Kloof 14/3, De Jong 5/3, Kherrazi 4, Hammink 10, Van der Mars 19.
Csere: Franke 23/3, Slagter 5/3, Kok 5, Oudendag 1, Williams -.

A mérkőzés statisztikája ide kattintva megtekinthető!

Egyperces gyászszünet előzte meg a mérkőzést, a ősszel tragikus hirtelenséggel elhunyt FIBA-főtitkárra, Patrick Baumannra emlékeztek a résztvevők. 

Pontosabban kezdte az összecsapást a holland válogatott, De Jong kintről, Van der Mars bentről volt eredményes, a magyar válogatottnál egy Vojvoda-Allen összjátékból született meg az első kosár. A mieink a meccs első pár percében igyekeztek gyorsan játszani, de a nagy rohanásba sok hiba csúszott, míg a hollandok azzal tartottak előrébb, hogy türelmesen végigjátszották a figuráikat. A védekezéssel alapvetően nem volt probléma, az első negyedben mindössze 15 pontot kaptunk, majd lassan támadásban is megnyugodtunk, megvoltak a helyzeteink, amik azonban javarészt kimaradtak. A magyaroknál komolyabb gondot okozott Keller Ákos gyorsan összeszedett két személyi hibája, szerencsére a cseresorból érkezők jól felvették a ritmust (12-15). 

A második negyed egy látványos Vojvoda-hármassal indult, de Jito Kok zsákolással válaszolt, így nem tudtuk átvenni a vezetést - sőt, a magasember Van der Mars labdaszerzése után könnyű kosárral büntetett. A vendégeknél a center Kok is szorgalmasan gyűjtögette a faultokat, Eilingsfeld be is dobott két büntetőt, majd Vojvoda újabb hármasával már nálunk volt az előny (20-19). A negyed közepén azonban jött egy kisebb hullámvölgy, sok rontottunk támadásban, a hollandok pedig többször is rendezetlen védelem ellen támadhattak - egy Vojvoda-Keller alley-oop törte meg a rossz sorozatot. A hollandoknál Kok talált be, amit hevesen reklamált Ivkovics Sztojan, technikait kapott, a csapat viszont felpörgött, Benke tripladobás közben harcolt ki faultot, mindhárom büntetőt bedobta, majd három perccel a negyed vége előtt már kigyűlt a vendégek négy csapatfaultja, amiből Vojvoda profitált. Allen labdaszerzése után Váradi dobott ziccert, ezzel át is vettük a vezetést, de Keller Ákos harmadik személyi hibáját is begyűjtötte, le kellett ülnie. Vojvoda azonban nem lankadt, ismét szórt egy hármast, majd Eilingsfeld izmolt be egy ziccert, így előnnyel mehettünk a nagyszünetre (34-29).

Fordulás után jobban kezdtek a hollandok, a palánkok alatt első vagy második szándékból, támadópattanó után is eredményesek voltak, és gyorsan visszajöttek egy pontra. Govens saroktriplája idegnyugtatóként hatott, majd Keller volt büntetőből eredményes, ám mielőtt felpöröghettünk volna, Keller összeszedte negyedik hibáját is, le kellett ülnie. A hollandok Hammink zsákolásával át is vették a vezetést, szerencsére Vojvoda folytatta a triplák gyártását, majd Benke faulttal együtt pörkölt be egy sarokhármast, így megállítottuk a tulipánosok rohamát. A negyed közepén Govens lépett még elő, középtávolról is ziccerből szerzett “govenses” kosarat, a hollandoknak időt is kellett kérnie (50-44). Hammink kosaraival meg is törték rossz szériájukat, de Eilingsfeldre nem volt orvosság, büntetőből és akcióból is eredményesnek bizonyult, miközben a hollandok hiába harcoltak ki rengeteg faultot, nagyon rosszul büntetőztek, így Keller nélkül is meg tudtuk őrízni az előnyünket (56-53). 

Vojvoda szép egyéni akciójával kezdődött a negyedik negyed, majd Benke blokkal és hármassal jelentkezett, de a vendégek Franke és Kloof révén válaszolni tudtak - Eilingsfeld kintijére viszont nem, pedig háromszor támadhattak. A magyar csapat teljesen felpörgött, Benke újabb faultos hármasával először a meccs folyamán kétszámjegyű előnyt építettünk ki, jött is a holland időkérés (68-57). Nem is tétlenkedtek a vendégek, Slagter ziccerével (Benke ezt is kis híján blokkolta) kapaszkodtak, majd Van der Mars centermunkájával hat pontra jöttek fel, miközben nálunk sorozatosan rossz döntések születtek támadásban. A hosszú idő után pályára lépő Keller rögtön két büntetőt kiharcolva lökte előre a magyar válogatottat, de Perl véleményes faultja után a kispadunk kapott technikait, ezekkel a pontokkal araszolt előre a vendégcsapat - amikor azonban elbizonytalanodtunk volna, Govens blokkolt egy triplakísérletet, majd végigrobogott a pályán és könnyű ziccert szerzett (71-64). Govens nem sokkal később tripladobás közben harcolt ki személyi hibát, de Slagter is beszórt egy hármast, nem akart leszakadni a vendégcsapat (73-69). Az utolsó perc elején a magyar csapat, kétszer szedte vissza a támadópattanót, majd Benke ültette hintába a hollandok centerét, ziccerével 75-69-ra vezettünk. A hátralévő időben sem adták fel azonban a vendégek, Van der Mars volt eredményes kétszer a palánk alatt, Váradi büntetőket hibázott - a túloldalon Keller kipontozódott, Kloof büntetőivel pedig 77-75-re jöttek fel. Vojvoda is rontott egy szabaddobást, Franke triplájával pedig kiegyenlítettek a hollandok 4.4 másodperccel a negyed vége előtt - a végén nem jutottunk dobáshoz, így jöhetett a ráadás. 

Van der Mars büntetőivel indult a hosszabbítás, majd egy-egy eladott labda után Allen szabaddobásaival egalizált a magyar csapat, Govens büntetőivel pedig már mi tartottunk előrébb. Nagy birkózás folyt ebben az időszakban, két magyar védőpattanónál is véleményesen ítéltek feldobást - a hollandok sem tudtak mezőnykosarat szerezni, Kloof csak egy büntetőt dobott be, minden mást pedig kivédtünk. 1:15-tel a vége előtt Vojvoda előkapott egy lélekölő hármast, a túloldalon viszont második magasemberünk, Eilingsfeld is kipontozódott, Franke pedig ismét visszahozta a holland reményeket. Vojvoda ezúttal egy tempóval válaszolt, de érkezett egy Kloof-tripla is, 87-86-tal mentünk vele a végjátékba. Rosco Allen harcolt ki faultot 20 másodperccel a vége előtt, minkét büntetőjét a helyére küldte, az ellentámadásnál pedig Benke csente el a labdát és faultos ziccerével végleg eldöntötte a győztes kilétét. 

Fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus