Kétszeri hosszabbításos dráma után döntős Spanyolország

Az ausztrálok a rendes játékidő és az első ráadás végén is nyerhettek volna, de elrontották az lehetőségeiket, így a spanyolok készülhetnek a fináléra.

Elődöntő

Spanyolország – Ausztrália 95-88 kétszeri h.u. (22-21, 10-16, 19-18, 20-16, 9-9, 15-8)

Patty Mills és Matthew Dellavedova kezében maradt az ausztrál döntő. Mindkét NBA-s hátvéd jól teljesített az első percektől kezdve, Mills a pontszerzésben, Dellavedova a játékszervezésben jeleskedett, vezérletükkel az első félidőben teljesen szétszedték ellenfelük játékát, a spanyoloknál mindössze Ricky Rubio és Juancho Hernangomez tudott hozzászólni támadásban, de utóbbi három faultja nem nézett ki jól. A harmadik negyedben is még jobbára az történt a pályán, amit az ausztrálok akartak, de már ekkor kezdett fokozódni a spanyol nyomás. Szerencséjükre ekkor még érkeztek extrák a két hátvéd mellé, a kiscsatár-erőcsatár Kay például számolatlanul szedte vissza a támadópattanókat, dobálta be a ziccereket (végül 18 pontos, 11 pattanós dupla-duplát hozott össze), és Andrew Bogut is nagyon igyekezett (12 pont, 9 pattanó), tíz pont felett is volt az ausztrál fór. Még a negyedik negyed közepén is úgy tűnt, ezt behúzhatják, ám a végjátékot nagyon elrontották – védekezésben nem tudtak mit kezdeni Marc Gasollal, támadásban pedig hibát hibára halmoztak. A végjátékban így is esélyük nyílt a győzelemre, de Mills kevesebb mint öt másodperccel az órán büntetőt hibázott, így jöhetett az első ráadás. Itt már többször kerültek nehéz helyzetbe, de még vissza tudtak jönni, sőt Dellavedovának volt egy nehéz középtávolija a győzelemért. Ez kimaradt, a második hosszabbításban pedig teljesen elkészültek az erejükkel. Egy ilyen meccs után nem illik bűnbakot keresni, de Joe Ingles nem biztos, hogy jól fog aludni, mert hiába szedett 10 pattanót és adott 7 gólpasszt, gyakorlatilag teljesen veszélytelennek bizonyult a gyűrűre (2 pont), többször is jó helyzetből nem vállalta el, megkönnyítve ezzel a spanyol védők dolgát. 

Marc Gasol és Ricky Rubio kétszer mentette meg a spanyolokat. Ha csak a statisztikára pillantunk (33 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk), azt gondolhatnánk, hogy a klasszis center végig uralta a meccset, ám ez közel sem volt így: az első félidő nagyon nem róla szólt, nem szerzett mezőnykosarat, hátul sem volt túl hatékony, inkább tűnt kerékkötőnek, mint húzóembernek. Az első félidőben Ricky Rubio (19 pont, 12 gólpassz, 7 lepattanó, 4 szerzett labda) szinte egymaga küzdött támadásban, a társaktól csak egy-egy felvillanásra futotta. A fordulás után aztán már a jól ismert Gasol jött fel a pályára, rögtön szerzett pár kosarat, ettől aztán szépen lassan beindult a spanyol gépezet, bár hozzá kell tenni, hogy ez javarészt egy működő Rubio-Gasol kettő-kettőt jelentett, illetve amikor Rubio pihent, egy háromhátvédes pörgős védekezést. A két klasszis mellett nem igazán jöttek az extrák, leginkább Llulltól és Clavertől érkeztek villanások, de olyan markáns teljesítmény nem, mint a túloldalon Kay-é. A rendes játékidő végén is Gasol és Rubio volt a megmentő, összjátékukat több esetben sem tudták levédeni, bár itt még akadt szerencséjük is Mills büntetőjénél (kevesebb mint 5 másodperc maradt hátra, és időkérés nélkül kellett volna kosarat szerezniük, ha a Spurs játékosa nem ront). Az első ráadásban is lendületben maradtak, de eldönteni még nem tudták, sőt a végén Gasolnak kellett hidegvérrel büntetőznie az újabb hosszabbításért. Ott viszont már nem volt pardon, Sergio Llull két borzasztó fontos triplát is elsüllyesztett, így a spanyolok kiharcolták a döntőbe jutást – ellenfelük a ma 14 órakor kezdődő francia-argentin összecsapás győztese lesz. 

Spanyolország legjobb dobói: Gasol 33/9, Rubio 19/3, Llull 17/12.
Ausztrália legjobb dobói: Mills 32/12, Kay 18, Bogut 12.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus