Kettős győzelemmel jutott be a BL-be a Falco

A negyedik negyedben állva hagyták ellenfelüket a vasiak, és megérdemelten búcsúztatták a lett rekordbajnokot. 

Bajnokok Ligája, Második selejtezőkör, 2. mérkőzés
BK Ventspils (lett) Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 55-73 (18-13, 12-18, 15-17, 10-25)

Továbbjutott: a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, 148-124-es összesítéssel

 

Falco: Hooker 6, Váradi 7/3, Benke 15/3, Filipovity 15/3, Reddic 16.
Csere: Perl 2, Lake 4, Washington 8.

A Ventspils legjobb dobói: Vitols 14/12, Berzins 9/3, Zakis 9/3. 

A mérkőzés statisztikája erre a linkre kattintva érhető el!

 

Érződött a tét. Nem túl látványosan indult a derbi, sok eladott labdával kezdte a mérkőzést Ventspils – mezőnyből sem voltak túlzottan precízek a lettek, a szoros állás ellenére úgy tűnt, inkább a vasiak akarata érvényesül az első percekben. A Falco akkor volt igazán elemében, ha futni tudott, de a pontossággal náluk is akadtak problémák – érződött, hogy nagy a tét. 9-10 után Zakic dobott ziccert majd triplát, fordítottak a házigazdák, akik meg sem álltak egy 9-0-s sorozatig (18-10). Feltűnő volt, hogy a Ventspils inkább a palánk alá igyekezett bejátszani a labdát, onnan vagy kiosztás, vagy pozíciózás következett – ezzel szemben Gasper Okorn alakulata minden lehetőséget megragadott, hogy gyorsítsa a játékot. Váradi hatalmas dudaszós trojkát vágott be az első etap végén, de ezzel együtt is mindössze 5/17-tel kezdtek mezőnyből a sárga-feketék, volt min javítani a folytatásban (18-13). Reddic csendes első etap után két közelivel jelentkezett a másodikban, hamar le is dolgozta hátrányát a magyar bajnok – innen fej-fej mellett haladtak a csapatok, de továbbra sem esett túl sok kosár. Lake és Filipovity kosaraival már a vasiaknál volt az előny, Reddic találatával pedig meg is sikerült azt őrizni a nagyszünetig, még ha minimális mértékben is (30-31).

 

A végére nem maradtak nyitott kérdések. A fordulás után 6-0-val kezdtek a lettek, majd 41-33-nál időt is kellett kérnie Okorn mesternek, hiszen már a hazaiak álltak továbbjutásra. Benke hátradőlős tempója, majd indítás utáni ziccere normalizálta a helyzetet a szombathelyieknél – csakúgy mint a második negyedben, ezúttal is viszonylag hamar feljöttek egálra. Az adok-kapok maradt is a játékrész egészében, és továbbra is sok volt a kihagyott dobás – a magyarok 7/25-tel, a lettek 2/9-cel céloztak távolról. Reddic bravúrosan tette vissza Washington kihagyott ziccerét az etap végén, amivel már dupla-duplánál járt az amerikai center (16 pont, 10 lepattanó) – ezzel három pontos előnnyel, vagyis összesítésben 9 pontos fórral várhatta a záró felvonást a Falco (45-48).

Hooker és Perl dupláival azonnal növelni is tudták ezt a vasiak, a lettek mestere gyorsan magához is rendelte fiait, hiszen kulcsfontosságú percek következtek. A negyed kezdetén még pont nélkül álló Hooker még egy duplát szerzett, a másik oldal amerikai irányítója, Washpun leginkább csak erőlködött – az utolsó öt percre 59-50-es Falco-vezetéssel fordultak a felek. Filipovity két kosárral, közte egy szép visszalépős tempóval tette fel az i-re a pontot, érezhető volt, hogy innen már nem engedi ki a kezéből a derbit a szombathelyi együttes. Így is lett, a negyedik negyedben abszolút az Okorn-legénység játszott fölényben, a mezőnyből 35%-kal célzó Ventspils-nek csak három negyedig volt esélye ezen az estén - mindössze egy játékos érte el közülük a tíz pontot, így megérdemelt kettős győzelemmel jutott be a FIBA Bajnokok Ligája főtáblájára a Falco.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus